Tι σημαίνει να έχεις μεγαλώσει τη δεκαετία του ’90 στην Παλιά Κοκκινιά! (φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η αλήθεια είναι πως μέχρι και σήμερα έχουν δημοσιευτεί πάρα πολλά άρθρα για το τι σημαίνει να είσαι Πειραιώτης, να έχεις γεννηθεί και να έχεις μεγαλώσει στο μεγάλο λιμάνι της χώρας.

 
Ποια είναι όμως η διαφορά όταν έχεις μεγαλώσει στην Παλιά Κοκκινιά και μάλιστα την χρυσή δεκαετία του '90;
 
 
Όλοι εμείς οι Πειραιώτες που μεγαλώσαμε στα στενά αυτής της ιστορικής συνοικίας και δη τη δεκαετία του '90 θεωρούμε πως έχουμε ζήσει διαφορετικά απ' όλους τους άλλους.
 
Μεγαλώσαμε χωρίς το άγχος των μεγάλων δρόμων και της συχνής κυκλοφορίας των οχημάτων παρ' όλο που η Θηβών είναι ο κεντρικός δρόμος της Κοκκινιάς και η Μπελογιάννη τα σύνορά της με τη Νίκαια.
 

20150220 124413L

 
Μάθαμε να παίζουμε μήλα, κουτσό, κυνηγητό, αγαλματάκια ακούνητα και αμπάριζα, στους δρόμους, σε αλάνες  ή σε πλατείες και όχι μέσα σε σπίτια, διαμερίσματα πολυκατοικιών και μεγάλους ιδιωτικούς παιδότοπους.
 
Οι γονείς μας δεν φοβόντουσαν να μας αφήσουν να πάμε μόνοι μας στην πλατεία της Νεράιδας και στην..."Αγιάσω" (την πλατεία που βρίσκεται ο Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος), γιατί γνώριζαν πως δεν θα μας πειράξει κανείς. Ήξεραν επίσης πως αν περνούσε η ώρα και δεν είχαμε γυρίσει στο σπίτι θα είχαμε ξεχαστεί στο ΚΤΕΛ παίζοντας βόλεϊ τα κορίτσια και Μπάσκετ τα αγόρια.
 

20150220 124621l

 

20150220 123316l

 
Όταν θέλαμε να αγοράσουμε πατατάκια και coca cola πηγαίναμε στο ψιλικατζίδικο της κυρ' Αθανασίας στη Σουλίου ή της Ελισαβώς στην Κορυτσάς και όταν θέλαμε γάλα ή τα νέα (τότε) γλειφιτζουρια "chupa chups" και τις καραμελίτσες "PEZ"στο ψιλικατζίδικο της κυρίας Βασιλικής που μας ήξερε όλους με το μικρό μας όνομα και όχι στα μεγάλα σούπερ μάρκετ του κέντρου και στα περίπτερα των δρόμων.
 

20150220 124327λ

 
Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς στο Δημοτικό πηγαίναμε...θέατρο! Ναι, για μας τα παιδιά της Κοκκινιάς, το πιο όμορφο θέατρο ήταν το "θεατράκι των γραμμών". Ένας ανοιχτός χώρος σε οβάλ σχήμα, με σκηνή και παρασκήνια που όλοι θυμόμαστε να βλέπουμε τους άλλους να παίζουν ή να παίζουμε εμείς, στο τέλος της έκτης Δημοτικού.Αυτό μας έκανε πιο ευτυχισμένους από τις σχολικές επιδείξεις που έκαναν σε όλα τα σχολεία του Πειραιά.

20150220 122539l

 
Κάθε Παρασκευή απόγευμα και τα ΣΚ οι περισσότεροι από μας δεν έπαιζαν με φίλους ή με το game boy και το Atari τους αλλά πηγαίναμε στο κατηχητικό στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Εκεί μαθαίναμε πολλά πράγματα μα πάνω απ' όλα τι σημαίνει ανθρωπιά, αγάπη και πίστη.
 
Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν στα '90s στην Κοκκινιά, θυμούνται από τα παιδικά τους χρόνια να περπατούν ανάμεσα σε μικρά σπίτια με αυλές, λουλούδια στα πεζοδρόμια και μπουγάδες απλωμένες στα μπαλκόνια, που έκαναν τα φτωχικά στενά να μοσχοβολούν, ενώ τα πιο όμορφα βράδια τους ήταν αυτά που έπαιζε ο καραγκιόζης στη Νεράιδα.
 

20150220 123707L

 
Άξιο αναφοράς είναι πως οι περισσότεροι από μας ζούμε ακόμα στην κοκκινιά, που σήμερα έχει αλλάξει λίγο άλλα παραμένει γραφική και ποικιλοτρόπως ενδιαφέρουσα. Πλέον τη θέση των μικρών σπιτιών έχουν πάρει σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλες πολυκατοικίες και σε κάποιες άλλες, όμορφες μονοκατοικίες που φαίνεται πως έχουν ανακατασκευαστεί από ανθρώπους με μεράκι, που δεν σκοπεύουν να φύγουν από τη γειτονιά, όχι επειδή δεν μπορούν αλλά επειδή δεν θέλουν.
 

20150220 123457L

 

20150220 123400L

 
Νομίζω πως όλοι εμείς που μεγαλώσαμε στην Παλιά Κοκκινιά την αγαπάμε τόσο γιατί ζήσαμε υπέροχα, ξέγνοιαστα με κυρίως αληθινά παιδικά χρόνια. Είμαστε ένα κομμάτι της πιο πολυτραγουδισμένης πόλης αλλά κατά τη γνώμη μας το πιο ιδιαίτερο.
 
Άλλωστε θα είμαστε πάντα αυτοί που εκνευρίζονται όταν κάποιος τους λέει πως η Παλιά Κοκκινιά δεν ανήκει στον Πειραιά αλλά δε θα σταματήσουμε ποτέ να λέμε την φράση "Πάω Πειραιά" όταν θέλουμε να πάμε στο κέντρο της πόλης!
 
Σημείωση: Οι φωτογραφίες του άρθρου απεικονίζουν τη σημερινή πραγματικότητα της Παλιάς Κοκκινιάς
 
Διαβάστε επίσης: