Ευρωεκλογές 2014 – Δημοσκοπήσεις: Όλα δείχνουν… Αλλαγή!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Όλα δείχνουν... Αλλαγή! Πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δείχνουν οι περισσότερες μετρήσεις κοινής γνώμης.

Ο λαός αναμένεται να στείλει μήνυμα ανατροπής τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών.

Ο πανικός που επικρατεί στους κόλπους της δικομματικής κυβέρνησης και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι έκδηλος και δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί με τίποτα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – κρυφές και φανερές- που επεξεργάζονται τα επιτελεία των κομμάτων καταγράφουν ξεκάθαρη υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ που κινείται σε ποσοστό άνω του 3%, ενώ κάποιες από τις εταιρείες μέτρησης κοινής γνώμης κάνουν λόγο και για ψαλίδα που θα ξεπερνάει το 5%!

Αυτό που τρομάζει τους δυο σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους είναι ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται οριακά στο 5%, κοινώς, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να μην μπει στο ευρωκοινοβούλιο ενώ αρκετοί εκτιμούν ότι το ποσοστό της ΝΔ θα είναι συντριπτικά χαμηλό ξεπερνώντας κάθε ιστορικό προηγούμενο για την παράταξη που ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται να έχει απήχηση το επιχείρημα που έχει εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτές οι εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα και για την κυβερνητική πολιτική, αλλά και για την σκληρή και απάνθρωπη πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες εναντίον της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

Μια μεγάλη μερίδα του λαού πιστεύει ακράδαντα ότι αυτές οι εκλογές είναι το δημοψήφισμα που δεν έγινε ποτέ για την ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση). Είναι το δημοψήφισμα για το οποίο η κυβέρνηση Σημίτη δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να κάνει για να ρωτήσει τον ελληνικό λαό ποια Ευρώπη θέλει.

Είναι το δημοψήφισμα για το γεγονός ότι ποτέ κανένας δεν ενημέρωσε τον ελληνικό λαό ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της δημοσιονομικής σταθερότητας όπως αυτή επιβάλλεται από το «γερμανοτραφές» ευρωπαϊκό μόρφωμα που θέλει να ρυθμίζει τις οικονομίες των κρατών-μελών με τα δικά του στάνταρντ και ταυτόχρονα να αποφασίζει για κάθε κράτος ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα ακολουθείται χωρίς να ερωτούνται οι εθνικές κυβερνήσεις.

Έγκυροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό που θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι τόσο η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όσο το γεγονός ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα πλησιάσει πολύ κοντά στο 29% με 30%.

Σε μια τέτοια περίπτωση όλα αλλάζουν. Το πολιτικό σκηνικό ανατρέπεται άρδην και οι εξελίξεις θα είναι κάτι παραπάνω από ραγδαίες. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσουν εσωτερικές διαδικασίες μετεξέλιξης και αλλαγής προσώπων, ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα τεθεί επιτακτικά ζήτημα «λαϊκής ετυμηγορίας».

Η ψήφος του λαού θα είναι «τιμωρητική» τόσο κατά της υποχωρητικότητας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όσο και κατά των Ευρωπαίων Εταίρων μας αφού όπως πιστεύει ο λαός όχι μόνο μας εγκατέλειψαν στα νύχια των διεθνών κερδοσκόπων και του ΔΝΤ αλλά ποτέ δεν εφήρμοσαν τη βασική αρχή που θα έπρεπε να διέπει το ευρωπαϊκό εγχείρημα και δεν είναι άλλη από τη λεγόμενη κοινοτική αλληλεγγύη.

Η Ευρώπη αποδείχθηκε για άλλη μια φορά – στην περίπτωση της Ελλάδας – κατώτερη των περιστάσεων είναι το μήνυμα που στέλνει ο Ελληνικός λαός προς κάθε κατεύθυνση.