ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: Καθελκύστηκε το αναβαθμισμένο υποβρύχιο “ΩΚΕΑΝΟΣ”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκε η τελετή «καθελκύσεως» του αναβαθμισμένου υποβρυχίου του Στόλου μας «ΩΚΕΑΝΟΣ» (S-118), Type-209/1200 AIP, αναερωβίου προώσεως, το οποίο ξεκινά πλέον σε λίγες ημέρες, από τον Νοέμβριο, τις δοκιμές «εν πλω» από το πλήρωμά του.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των «Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ (ΕΝΑΕ) στον Σκαραμαγκά, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου.

«Η ολοκλήρωση και αυτού του έργου, δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο, τι μπορούμε να πετύχουμε ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς, όταν εργαζόμαστε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αφοσίωση και ομαδικότητα. Δείχνει, ποιες είναι οι δυνατότητες της ελληνικής παραγωγικής δομής και ειδικότερα της ναυπηγοεπισκευαστικής και ναυπηγοκατασκευαστικής μας βιομηχανίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δ.Αβραμόπουλος, μιλώντας στη διάρκεια της τελετής, προσθέτοντας: «Με την σημερινή παράδοση και του δεύτερου υποβρυχίου, αποδεικνύεται η εξαιρετική αποτελεσματικότητα και τεχνογνωσία των ανδρών του Πολεμικού μας Ναυτικού που ανέλαβαν να εκτελέσουν το έργο. Εκφράζω και πάλι την ευαρέσκειά μου στον Αρχηγό και τους άνδρες του Πολεμικού μας Ναυτικού, γιατί σήμερα μας κάνουν και πάλι υπερήφανους. Εκφράζω την ευαρέσκειά μου και τις ευχαριστίες μου στους εργαζομένους των Ελληνικών Ναυπηγείων για την συνεπή και αποτελεσματική συμβολή τους στην προσπάθειά μας για την ενίσχυση του δυναμικού του ελληνικού στόλου.»

Από την πλευρά του ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης ΠΝ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δυσκολία της αναβαθμίσεως καθώς κόπηκε το υποβρύχιο στη μέση και προστέθηκε ένα ολόκληρο τμήμα 6 μέτρων με την προσθήκη όλων των στοιχείων του συστήματος AIP, που σε συνδυασμό με των εκσυγχρονισμό όλων των συστημάτων του και του τακτικού του συστήματος μάχης, σηματοδοτούν την ουσιαστική ένταξη στο ΠΝ ενός νέου υποβρυχίου, σχεδόν εφάμιλλου με τα υπερσύγχρονα Type-214 AIP, κλάσεως «Παπανικολής».

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Αναπληρωτής ΥΕΘΑ Φώφη Γεννηματά, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, πρώην ΥΕΘΑ (Γ.Βαρβιτσιώτης, Π.Παναγιωτόπουλος, Ναύαρχος ε.α.Δ.Ελευσινιώτης), οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μ.Κωσταράκος, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευ.Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευ.Τουρνάς, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρ.Μανωλάς, καθώς επίσης και των Σωμάτων Ασφαλείας, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παράγοντες της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών και οι εργαζόμενοι στα ΕΝΑΕ.

Το «ΩΚΕΑΝΟΣ» είναι υποβρύχιο Type-209/1200, που καθελκύστηκε στις 15/3/1978 στα Ναυπηγεία της HDW στο Κίελο της Γερμανίας, με την Ελληνική Σημαία να υψώνεται στον ιστό του στις 15/11/1979, με πρώτο κυβερνήτη τον τότε Πλωτάρχη, αείμνηστο σήμερα, Βασίλειο Μωράκη ΠΝ και εντάχθηκε στο Στόλο στις 1/1/1980. Το Νοέμβριο του 2004 ξεκίνησε ο εκσυγχρονισμός του στο πλαίσιο του προγράμματος «Ποσειδών 2» του Στόλου

avramo

avramo2

Διαβάστε επίσης: