ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: Πρόγραμμα στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με στόχο τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και ειδικότερα των επιχειρήσεων εστίασης και διατροφής, που αποτελούν μεγάλο ποσοστό της τοπικής αγοράς, ο Δήμος Κορυδαλλού υπέβαλε πρόταση και συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Urbact ΙΙ, στο πιλοτικό δίκτυο μεταφοράς τεχνογνωσίας με τίτλο GASTRONOMIC CITIES το οποίο αποτελεί ένα  διακρατικό δίκτυο πόλεων.

Στόχο του προγράμματος αποτελεί η μεταφορά τεχνογνωσίας με βάση καλές πρακτικές και στη συνέχεια  η διαμόρφωση τους σύμφωνα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε πόλης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως καλή πρακτική που προωθείται είναι η στρατηγική του Κορυδαλλού, που είναι πόλη της εστίασης, για την αξιοποίηση της γαστρονομίας ως εργαλείο για την ενίσχυση της απασχόλησης και της αναπτυξιακής διαδικασίας, σε τοπικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της στρατηγικής της Ευρώπης για το 2020.


Στην εναρκτήρια συνάντηση στο Παρίσι, συμμετείχαν 30 δήμοι από 15 χώρες της ΕΕ με 100 εκπροσώπους– με μοναδική ελληνική συμμετοχή τον Δήμο Κορυδαλλού.


Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση στο Burgos της Ισπανίας, όπου οι δήμοι εταίροι θα ενημερωθούν σχετικά με τις καλές πρακτικές που υλοποιούνται στη συντονίστρια πόλη. Στη συνάντηση συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλης Λώνας- γενικός γραμματέας  Αρτοποιών Πειραιώς και Νήσων, καθώς και εκπρόσωπος τοπικών επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης με επιστολή του κάλεσε σε σχετική συνάντηση όλες τις τοπικές επιχειρήσεις, προκειμένου να ενημερώσει για το πρόγραμμα, να ζητήσει τις προτάσεις τους για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του προς όφελος επιχειρήσεων, Δήμου και εργαζόμενων, καθώς και να ορίσουν τον εκπρόσωπο τους στην υλοποίηση του προγράμματος.


Σε δήλωση του ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε:

«Σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις βιώνουν τις συνέπειες της ύφεσης και η ανεργία έχει εκτοξευθεί σε ποσοστά ρεκόρ, στον Δήμο Κορυδαλλού αξιοποιούμε ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια προς όφελος της πόλης μας και των κατοίκων της. Για τη δημιουργία υποδομών αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης. Δεν μας αφορούν ούτε οι μιζέριες, ούτε οι προεκλογικές σκοπιμότητες. Ως δημοτική αρχή εξαντλούμε κάθε χρηματοδότηση που μπορεί να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο».


Συνολικά, η διάρκεια του προγράμματος είναι 16 μήνες, έως τον Μάρτιο του 2015. Τους επόμενους 14 μήνες οι Δήμοι εταίροι θα  συναντηθούν διαδοχικά σε κάθε πόλη. Ακολουθεί η επίσκεψη στο Fermo της Ιταλίας με στόχο την  ανάδειξη των τοπικών συνεργασιών των φορέων.  Εν συνεχεία οι εκπρόσωποι των δήμων – εταίρων θα επισκεφτούν την Alba Julia, τη Hospitalet  και τον Κορυδαλλό.


Η συμμετοχή στο διακρατικό δίκτυο URBACT θεμελιώνει την προοπτική του Κορυδαλλού ως εν δυνάμει συντονιστή αντίστοιχου δικτύου, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθιστώντας τον Δήμο Κορυδαλλού παρόντα στις σύγχρονες προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται μια σημαντική προοπτική για την μεταφορά και υιοθέτηση καινοτόμων στρατηγικών που μακροπρόθεσμα θα συμβάλουν καθοριστικά στη διαδικασία της τοπικής ανάπτυξης του Δήμου.


Το πρόγραμμα δεν έχει καμμιά επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό του Δήμου, αφού χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.