Στις φυλακές Κορυδαλλού ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, κ. Στέφανος Χρήστου, επισκέφτηκε χθες το σωφρονιστικό κατάστημα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού με σκοπό να μοιραστούν βιβλία στις κρατούμενες, τα οποία ήταν μια ευγενική προσφορά του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Πειραιώς. 

Τον κ. Χρήστου συνόδευσε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών, κ. Κραβαρίτη Ειρήνη και ολιγομελής αντιπροσωπεία υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Ο κ. Χρήστου περιηγήθηκε στο χώρο της φυλακής συνομίλησε με τις κρατούμενες που του μετέφεραν τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν και τον ευχαρίστησαν για την ευγενική προσφορά βιβλίων. Ακολούθησε συζήτηση με τον Αρχιφύλακα και τον Κοινωνικό Λειτουργό της φυλακής που αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν με πενιχρά και ελλειπή μέσα τα καθημερινά προβλήματα.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της επίσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά τόνισε: «Η παρουσία μας σήμερα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού εκτός από τον κοινωνικό - ανθρωπιστικό χαρακτήρα της αποτελεί και μια συμβολική κίνηση που θέλει να στείλει το μήνυμα ότι όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή. Από τις συζητήσεις με τις κρατούμενες που περιέγραψαν με μελανά χρώματα την καθημερινότητα τους στις φυλακές αλλά και με τους εργαζόμενους στη φυλακή φάνηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και εν πολλοίς είναι γνωστά σε όλους όσους ασχολούνται με το χώρο της δικαιοσύνης και των φυλακών.

Η βελτίωση των συνθηκών κράτησης μας αφορά όλους από την Κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση μέχρι και τον κάθε πολίτη. Ιδιαίτερα όμως η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας νέας σύγχρονης σωφρονιστικής πολιτικής, που θα αντιμετωπίζει τους κρατουμένους με σεβασμό και με στόχο την κοινωνική τους επανένταξη. Γιατί η στέρηση της ελευθερίας δεν σημαίνει και στέρηση του δικαιώματος στη ζωή. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και στο πάγιο αίτημα για μεταφορά του συνόλου των φυλακών του Κορυδαλλού σε νέες σύγχρονες ανθρώπινες εγκαταστάσεις μακριά από τον οικιστικό ιστό, που θα σέβονται την ανθρώπινα ύπαρξη των κρατουμένων και να καλέσω τον Υπουργό Δικαιοσύνης να προβεί άμεσα στον προσδιορισμό των νέων χώρων, σύμφωνα με τις προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης έχει πάρει ιδιαίτερες διαστάσεις η μακροχρόνια υποδικία των κρατουμένων που πλήττει βάναυσα τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Οφείλει η Πολιτεία να λύσει οριστικά το θέμα αυτό και να απονέμεται η δικαιοσύνη σε εύλογο χρονικό διάστημα. Δεν είναι δίκαιο ένας η μία υπόδικος να παραμένει έγκλειστος ένα χρόνο ή ακόμη και δεκαοκτώ μήνες επειδή δεν έχει ορισθεί δικάσιμος.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω δημόσια το Σύλλογο Βιβλιοπωλών Πειραιά που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και προσέφερε τα βιβλία που από σήμερα εμπλουτίζουν τη βιβλιοθήκη της φυλακής και να σημειώσω ότι οι ανάγκες για προσφορά αγάπης ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, που πολλές φορές από ένα στιγμιαίο λάθος γνωρίζουν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής, είναι μεγάλες και όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε μέσω των πρωτοβουλιών της Εκκλησίας και της Αυτοδιοίκησης ».


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τον Κορυδαλλό ΕΔΩ