ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ: Τα εγκαίνια της Αμφικτυονίας 2013 (φωτορεπορτάζ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Για 3η συνεχόμενη χρονιά εγκαινιάσθηκε με απόλυτη επιτυχία η εκδήλωση που έγινε θεσμός και αποτελεί φόρο τιμής στους προγόνους όλων των Πειραιωτών και την παράδοση αυτών. Η Πειραϊκή Αμφικτυονία όπως τη ''βάφτισε'' ο εμπνευστής της και σημερινός Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Στους 25 συλλόγους έφτασε η συμμετοχή στη φετινή πειραϊκή αμφικτυονία, μεγαλύτερη από τις δυο προηγούμενες χρονιές.


Μανιάτες, Κρητικοί, Δωδεκανήσιοι, Μικρασιάτες και πολλοί ακόμα θα δώσουν το παρών για 2 ημέρες ακόμα στην κεντρική πλατεία του Πασαλιμανιού, το οποίο απέκτησε και πάλι ζωή!


Τα εγκαίνια της Πειραϊκής Αμφικτυονίας τίμησε πλήθος κόσμου και φέτος.


Το παρών έδωσαν οι Βουλευτές Κώστας Κατσαφάδος και Τάσος Νεράτζης, οι Αντιδήμαρχοι Γρηγόρης Καψοκόλης, Λίτσα Σαρρή, Πασχαλίνα Καλαγιά, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Βλαχάκος και Σαράντος Ευσταθόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Πειραιά Στέλιος Διαμαντίδης, ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και ο υποψήφιος Βουλευτής Σπύρος Σπυρίδων. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Π. πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Νήφων Καπογιάννης.

Οι Πειραιώτες κάνοντας μια βόλτα από το Πασαλιμάνι θα μπορέσουν να γνωρίσουν τις παραδόσεις των προγόνων των σημερινών Πειραιωτών, να δουν σχετική βιβλιογραφία, να γευτούν τοπικές νοστιμιές και γενικότερα να έρθουν πιο κοντά στις ρίζες και την παράδοσή τους.


Τον κόσμο υποδέχτηκε η μπάντα του Δήμου Πειραιά.




Την παρουσίαση των εγκαινίων έκανε η Νόνη Δούνια που ομόρφυνε με την παρουσία της την εκδήλωση.

Αρχικά κάλεσε τους ιερείς για τον καθιερωμένο αγιασμό.



Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.
Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος εξέφρασε τη βαθιά του πεποίθηση ότι η Πειραϊκή Αμφικτυονία αποτελεί πλέον θεσμό για τον Πειραιά και ανέφερε ότι νιώθει δικαιωμένος για αυτή του την επιλογή.

Με συγκινητικά λόγια, μίλησε για τους προγόνους των Πειραιωτών και για την εν γένει προσφορά τους τόσο στο μεγάλο λιμάνι όσο και σε ολόκληρη Ελλάδα. Τόσο μέσω της σκληρής τους δουλειάς όσο και μέσω των γενεών που ανάθρεψαν, αναδεικνύοντας κορυφαίους επιστήμονες, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικούς, εμπόρους, με τεράστια συμβολή στον τόπο.
Κλείνοντας με την ευχή να φανούμε όλοι εμείς αντάξιοι των προσπαθειών που κατέβαλαν εκείνοι που δε βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας. Η Πειραϊκή Αμφικτυονία σύμφωνα με το Δήμαρχο αποτελεί ένα φόρο τιμής σε όλους εκείνους!

Ξεχωριστή στιγμή εκείνη κατά την οποία ο Δήμαρχος Πειραιά ευχαρίστησε από μικροφώνου την κόρη του Νόρα Μιχαλολιάκου για την εθελοντική προσφορά της στο Δήμο Πειραιά, αλλά και τη συμβολή της στην επιτυχία του δύσκολου έργου που ο ίδιος έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας.


Σημαντική αναφορά του Βασίλη Μιχαλολιάκου τόσο στην εκδήλωση τιμής του μεγάλου Ευεργέτη του Δήμου Πειραιά Κρίτωνα Δηλαβέρη που θα συμπέσει με τα εγκαίνια του πάρκου Δηλαβέρη (ένα από τα καλύτερα του λεκανοπεδίου Αττικής) στις 27 Ιουνίου, όσο και στην ημέρα που θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Πειραϊκού αλλά και του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού, την 21η του Σεπτέμβρη οπότε και θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.


Μετά τον Δήμαρχο Πειραιά, το λόγο πήρε ο Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρπαθίων, Ιωάννης Καρυτιανός, ο οποίος και εκφώνησε έναν άκρως επιμορφωτικό λόγο για το ρόλο του ιατρού στην ελληνική κοινωνία από την αρχαιότητα έως σήμερα, με έμφαση στους μεγάλους Έλληνες ιατρούς που έζησαν και δίδαξαν κυρίως στα Δωδεκάνησα.


Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Καρυτιανού, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος του απένειμε τιμητική πλακέτα.