Η Ράνια Καπελιάρη αναδεικνύει τον Πειραιά του πολιτισμού

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η ζωγράφος και επιμελήτρια της έκθεσης με θέμα τον Πειραιά στην Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης, μιλά στο Newsbomb.gr για τις πηγές έμπνευσής της.

«Πειραιεύς», δηλαδή πορθμεύς, περατάρης, αυτός που σε περνάει απέναντι... «Κύματα πείρω» (περνώ θάλασσα), έμπορος, αυτό που περνά θάλασσα... Αυτή τη λέξη δανείσθηκαν οι Λατίνοι για το Portus (πέρασμα, λιμάνι), Port, Porto, Puerto. Οπότε ο Πειραιεύς δεν είναι ένα τυχαίο όνομα λιμανιού. Είναι το κατεξοχήν, το πραγματικό λιμάνι, που ετυμολογικά χάρισε όνομα σε όλα τα λιμάνια του κόσμου...

Ξεκινώντας απ' αυτήν την αλήθεια, η Ράνια Καπελιάρη και η ομάδα της δούλεψαν για περισσότερο από δύο χρόνια πάνω στα εικαστικά έργα που από την Τετάρτη στολίζουν το υπέροχο κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης του Πειραιά. Το όραμά της όμως δεν περιορίζεται στο ανακαινισμένο νεοκλασσικό. Όπως ο Πειραιάς χάρισε το όνομά του σε όλα τα λιμάνια του κόσμου, έτσι και η σπουδαία ζωγράφος προγραμματίζει μια σειρά εκθέσεων, θεματικών πάντα, και σε άλλα μεγάλα λιμάνια, της Μεσογείου αρχικά. Το Newsbomb.gr επικοινώνησε μαζί της, με αφορμή την έκθεση που στα εγκαίνιά της μαζεύτηκε πλήθος κόσμου, για να συζητήσει με την εικαστικό για μια πόλη που αλλάζει, αλλά που διατηρεί μια μοναδική αύρα.

«Αυτό που δείχνουμε στον Πειραιά, καταγράφει τις εντυπώσεις μας πάνω στην έννοια "λιμάνι". Ξεκίνησε από μια ιδέα δική μου, καθώς κατάγομαι από τον Πειραιά. Την έδωσα στην ομάδα με την οποία δουλεύω και προχωρήσαμε σε μια σειρά έργων που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον Πειραιά και στα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του», μας λέει η ζωγράφος.

Η ίδια η κ. Καπελιάρη παρουσίασε έργα κολλάζ και γενικά εικαστικά που συνδυάζουν την τέχνη της φωτογραφίας με την τέχνη της ζωγραφικής, αλλά στην έκθεση μπορεί να βρει κανείς όλες τις σύγχρονες μορφές των εικαστικών: Εγκαταστάσεις, βίντεο, ψηφιδωτά, σχέδια κ.λπ. Σχεδόν όλες οι τεχνικές των εικαστικών τεχνών μιλούν αυτήν την στιγμή για τον Πειραιά, στην Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.

«Ο σκοπός μας ήταν να υπάρχει μια πολυγλωσσία», εξηγεί η εικαστικός. Κοινό θέμα, βέβαια, παραμένει ο Πειραιάς. Για την κ. Καπελιάρη που γεννήθηκε εκεί, κάποιες έννοιες είναι πολύ έντονες και στιγματίζουν την τέχνη της: «Αισθάνομαι μέσα μου πολύ έντονα κάποιες έννοιες όπως του ταξιδιού, της αναχώρησης, της επιστροφής, της θάλασσας, πράγματα που θα βρείτε στα έργα μου σε όλη την πορεία της δουλειάς μου. Αυτά τα στοιχεία τα έχω πάρει από τον Πειραιά. Κατά κάποιο τρόπο έχω κρατήσει αυτήν την γενέθλια αίσθηση.

Η ομάδα της κ. Καπελιάρη εργάστηκε σχεδόν 2 χρόνια πάνω στην έκθεση αυτή, έπειτα από μια ιδέα του Δημάρχου Πειραιά, του κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, που σκέφτηκε ότι η ανακαίνιση του υπέροχου νεοκλασσικού που στεγάζει την Δημοτική Πινακοθήκη, θα μπορούσε να εγκαινιαστεί δυναμικά με μια καλλιτεχνική δημιουργία σαν κι αυτήν. «Θα ήθελα να επιδιώξω να το συνεχίσω και με άλλα λιμάνια της Μεσογείου, να επαναλάβω εκθέσεις σε σχέση με πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια, η Κωνσταντινούπολη, τα ισπανικά λιμάνια, να γίνει δηλαδή ένας κύκλος», μας λέει η κ. Καπελιάρη.

Η Δημοτική Πινακοθήκη, πρόσφατα ανακαινισμένη, όπως και το Δημοτικό Θέατρο, φιλοξενεί μια εκπληκτική μόνιμη συλλογή Ελλήνων ζωγράφων, όπως ο Τσαρούχης και ο Βολανάκης. Σκοπός του Δήμου είναι να τη μετατρέψει σε ένα σημαντικό, ανοιχτό μουσείο για το κοινό, αλλά και σε ένα δυναμικό πολιτιστικό χώρο για τους Πειραιώτες. Η έκθεση για τον Πειραιά θα διαρκέσει ως την Δευτέρα, 27 Μαΐου. Στα εγκαίνιά της, την Τετάρτη, απλοί Πειραιώτες συγχρωτίστηκαν με εκπροσώπους του εφοπλιστικού κύκλου, με πολιτικούς κλπ, και όλοι μαζί υποδέχτηκαν με μεγάλη συγκίνηση την έκθεση της κ. Καπελιάρη και της ομάδας της.

Τα έργα που εκτίθενται δεν μιλούν μόνο για το λιμάνι του Πειραιά, αλλά για ολόκληρη την πόλη. Αντλούν έμπνευση από όλες τις χαρακτηριστικές του γειτονιές και τις παρουσιάζουν με μια πρωτότυπη και διαφορετική αισθητική, εγείροντας έντονα συναισθήματα στους ανθρώπους που ζουν εκεί. «Πήραμε γνωστές γειτονιές, τη Ζέα, την Καστέλα, και όλες αυτές από τις οποίες περνάμε καθημερινά, αλλά αναδείξαμε τα πιο ιδιαίτερα στοιχεία τους», μας εξηγεί η ζωγράφος. «Κάναμε ένα φωτορεπορτάζ στις περιοχές αυτές, για παράδειγμα, με πράγματα που, αν τα δει κανείς, δεν συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται στον Πειραιά. Χρησιμοποιήσαμε τα στοιχεία της πόλης, για να την ξαναφτιάξουμε με έναν τρόπο πιο εικαστικό».

Δείτε φωτογραφίες από την έκθεση αλλά και έργα της καλλιτέχνιδος ΕΔΩ