Αναπλάσεις με έργα 50 εκατ. ευρώ στον Πειραιά από Μιχαλολιάκο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, έργα που ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ, για αναπλάσεις ευρείας κλίμακας στο Δήμο Πειραιά.


Έργα πνοής που αλλάζουν την εικόνα στον Πειραιά και τον φέρνουν στο επίκεντρο των εξελίξεων προωθεί ο δήμαρχος της πόλης κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, με την απόλυτη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου. Από κάθε σημείο της πόλης, από την Παλιά Κοκκινιά μέχρι την Καστέλλα κι από το Νέο Φάληρο μέχρι τα Ταμπούρια ένας αέρας ανανέωσης πνέει στην πόλη που αντιστέκεται στην κρίση και τη μιζέρια.

Το έργα που ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ για αναπλάσεις ευρείας κλίμακας στο Δήμο Πειραιά. Ο δήμαρχος Πειραιώς κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος έκανε λόγο για ευδοκίμηση των προσπαθειών που κάνει η δημοτική αρχή ύστερα από δυόμισι χρόνια ισχυρών διεκδικήσεων.

«Μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής ασφυξίας, μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής χρεωκοπίας της χώρας μας, πετύχαμε και φέρνουμε έργα με την τελική σφραγίδα και υπογραφή πολλών δεκάδων εκατομμυρίων. Αυτά θέλω να δει ο Πειραϊκός λαός και γι' αυτό θα δείτε στη συνέχεια πως θα γίνει η ανάπλαση ολόκληρου του Πειραιά. Κανείς δεν το πίστευε», δήλωσε ο δήμαρχος.

Ο κ. Μιχαλιάκος άφησε αιχμές προς όσους άσκησαν κριτική και άφησε αιχμές για τις προηγούμενες διοικητικές αρχές λέγοντας ότι τα πάντα ξεκίνησαν από μηδενική βάση. Έτσι παρουσίασε τις δράσεις που ετοιμάζονται για να φέρουν τον Πειραιά και πάλι στο επίκεντρο:

Λιμάνι κρουαζιέρας: Κάθε χρόνο φθάνουν στον Πειραιά εκατομμύρια τουρίστες υψηλού επιπέδου και κοινωνικής στάθμης με τα κρουαζιερόπλοια. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε «αθλιότητα» την κατάσταση που παρατηρείται στην Ακτή Μιαούλη, η οποία «είναι η πρώτη εικόνα που εισπράττει ο επισκέπτης της χώρας μας δια του Πειραιά».

Με το σχέδιο ανάπλασης αναμένεται να αλλάξει όλη η παραλιακή ζώνη που αρχίζει από τον ναό του Αγίου Νικολάου μπροστά στην «παγόδα» του ΟΛΠ και φθάνει ως τον ναό του Αγίου Διονυσίου κοντά στον μοναδικού αρχιτεκτονικού κάλλους σιδηροδρομικό σταθμό των πρώην ΣΕΚ. «Το οδόστρωμα, η νησίδα, το πεζοδρόμιο ένθεν και ένθεν γιατί μέχρι τώρα επικρατούσε και μια αντίληψη ότι το πεζοδρόμιο εκείθεν ανήκει σε άλλο κράτος, σε άλλη πόλη στον ΟΛΠ! Και το πεζοδρόμιο ένθεν ανήκει στον Πειραιά. Όλα αυτά αναπλάθονται. Θα τα δείτε», τόνισε ο δήμαρχος.

Τινάνειος Κήπος – Τρούμπα: Στο πρόγραμμα εξωραϊσμού εντάσσεται επίσης ο ιστορικό Τινάνειος Κήπος, τον οποίο σχεδίασε και δημιούργησε ο αρχιτέκτων Τινάν τον 19ο αιώνα κι όπου υπάρχει καρφωμένο πάνω σε ένα πεύκο το τελευταίο ζωντανό λείψανο από τον βομβαρδισμό του Πειραιά, από το κατάστρωμα πλοίου που βομβαρδίστηκε το 1944. Θα πεζοδρομηθεί η οδός Σωτήρος από την Ηρώων Πολυτεχνείου μέχρι την ακτή Μιαούλη ενώ το έργο θα συνδυαστεί με ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκαταστάσεως των προσόψεων σε όλα τα κτήρια. Θα φωτιστούν οι εκκλησίες και θα αναδειχθεί η ομορφιά των κτηρίων αρχιτεκτονικής αξίας και αισθητικής.

Πλατείες – Πασαλιμάνι: Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η οδός 2ας Μεραρχίας, η πλατεία Τερψιθέας, το Πασαλιμάνι, η πλατεία Αλεξάνδρας, όλοι οι δρόμοι από το Πασαλιμάνι και την πλατεία Αλεξάνδρας μέχρι και την Ελευθερίου Βενιζέλου (κάθετοι και παράλληλοι) πεζοδρόμια και οδόστρωμα θα αλλάξουν φυσιογνωμία. Θα γίνουν φυτεύσεις, θα εγκατασταθεί φωτισμός και θα αλλάξουν όψη προς το καλύτερο.

Δημοτικές Κοινότητες: Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο έργο θα γίνει στην πλατεία Πηγάδας στο Α' Διαμέρισμα ενώ θα ακολουθήσει ο πεζόδρομος - ποδηλατόδρομος από τη Λεύκα της Παλιάς Κοκκινιάς μέχρι τον Άγιο Διονύσιο.

Στη συνέχεια θα αναβαθμιστούν και θα αξιοποιηθούν όλες οι υπόλοιπες οδοκλίμακες του Πειραιά, όλες οι παιδικές χαρές και όπου μπορούν να γίνουν νέες παιδικές χαρές. Στο πρότυπο του βιοκλιματικού κτηρίου που θα στεγάσει, επιτέλους, τη «Ράλλειο», εκπονείται σχέδιο δημιουργίας «πράσινες στεγών» στα σχολεία.

Στα σύνορα της Παλιάς Κοκκινιάς με τα Μανιάτικα, στο πρότυπο μητροπολιτικό πάρκο «Κρίτωνος Δηλαβέρη» θα εγκατασταθεί βρεφονηπιακός σταθμός αφού φαίνεται να εγκαταλείπεται οριστικά το σχέδιο εγκατάστασης του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού εκεί.

Η κατεδάφιση του κτηρίου - φάντασμα

«Έρχονται έργα που τα έχει ανάγκη ο Πειραιάς, έργα που του έλειψαν. Στην συνάντηση μας με τον κ. Χρυσοχοϊδη, επικαιροποίησαμε την ανάγκη της δημιουργίας του υπόγειου δρόμου, από το ΣΕΦ μέχρι το λιμάνι. Ένας δρόμος που όταν τον ανακοινώσαμε προεκλογικά φαινόταν απίστευτο όνειρο!», δήλωσε ο κ. Μιχαλολιάκος. Όπως εξήγησε έχει προσληφθεί εμπειρογνώμων από το υπουργείο Μεταφορών. Μελετά το έργο που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρονικό προσδιορισμό υλοποίησης ως το 2016.

Όσον αφορά στο κτήριο της Ραλλείου επί της Ηρώων Πολυτεχνείου και Γεωργίου Α', ο δήμαρχος Πειραιώς ξεκαθάρισε ότι θα κατεδαφιστεί και στο σημείο θα δημιοργηθεί ένα υπερσύγχρονο υπόγειο γκαράζ.

Ο γ.γ. του Δήμου κ. Στέλιος Διαμαντίδης και ο Διευθυντής Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά κ. Αντώνης Μήλιας παρουσίασαν σε ειδική προβολή έδειξαν τα σχέδια των εκτεταμένων αναπλάσεων, στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και απάντησαν σε ερωτήσεις και απορίες Δημοτικών Συμβούλων.

Προηγουμένως, ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε στους συνεργάτες του. «Ως τώρα οι συνεργάτες μου με ακούνε μόνο με φωνές, να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ όλους. Τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, τους Αντιδημάρχους, τους Συμβούλους, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τις Υπηρεσίες που δουλέψανε πολύ σκληρά. Και τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό που το πίστεψε αμέσως αυτό το έργο και έδωσε τις αντίστοιχες οδηγίες», σημείωσε. Σε έντονο συγκινησιακό κλίμα ο δήμαρχος εξήγησε: «έπρεπε να νικήσουμε γραφειοκρατίες, αγκυλώσεις, προκαταλήψεις. Νικήσαμε. Δεν νίκησα εγώ. Νίκησε ο Πειραϊκός λαός. Ο Πειραιάς παίρνει τα έργα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πέντε δεκαετίες».

Τα έργα αναλυτικώς

Τα θέματα που ψηφίστηκαν ομόφωνα και αφορούν στα έργα είναι τα ακόλουθα:

- «Επικαιροποίηση συμμετοχής στην πρόσκληση με αριθ. πρωτ. 44/1.2.2012 του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ΕΕΤΑΑ και υποβολή πρότασης του Δήμου Πειραιά για χρηματοδότηση έργου με τίτλο: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, προϋπολογισμού 19.300.000,00 € (συμπ/νου ΦΠΑ 23%), που αφορά στο εξής υποέργο: ΑΦΟΡΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΑΑΕ 5/2012) & π/υ 19.300.000,00 € ».

- «Επικαιροποίηση συμμετοχής στην πρόσκληση με αριθ. πρωτ. 44/1.2.2012 του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ΕΕΤΑΑ και υποβολή πρότασης του Δήμου Πειραιά για χρηματοδότηση έργου με τίτλο: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ-Β΄ ΦΑΣΗ, προϋπολογισμού 13.700.000,00 € με ΦΠΑ 23% που αφορά στα εξής υποέργα:

- 1. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΕΖΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΑΑΕ 8/2012) με π/υ 4.000.000,00€

- 2. ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ Δ. ΠΕΙΡΑΙΑ (ΑΑΕ) 7/2012) με π/υ 2.500.000,00€

- 3. ΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΕΝΕΡΓΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Δ.Π. ΜΕ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ (ΑΑΕ/2013) με π/υ 7.000.000,00€ 4. ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ 'ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ' με π/υ 200.000,00€ ».

- «Συμμετοχή στην πρόσκληση με κωδικό 4.10 του ΕΠΠΕΡΑΑ και υποβολή πρότασης του Δήμου Πειραιά για χρηματοδότηση πράξης με τίτλο: "Προμήθεια εξοπλισμού Διαχείρισης αποβλήτων στο Δήμο Πειραιά"».

- «Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πειραιά και της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την υλοποίηση του υποέργου "Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες" στο πλαίσιο του έργου "Κατασκευή αγωγών αποχέτευσης λυμάτων στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Πειραιά''».

- «Εγκρίνεται o τρόπος εκτέλεσης του υποέργου "Βιοκλιματική αναβάθμιση Πλατείας Πηγάδας (Καλαβρύτων) και περιμετρικών οδών" της πράξης "Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημοσίων Ανοιχτών Χώρων Δήμου Πειραιά" στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013, Άξονας προτεραιότητας 1 "Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Αστικές Μεταφορές-Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας" και του σχεδίου διακήρυξης, υπό την αίρεση της έκδοσης απόφασης ένταξης της πράξης».

- «Εγκρίνεται η επικαιροποίηση της υπ΄ αριθμ. 121/21-3-2013 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί έγκρισης της μελέτης του υποέργου: "Βιοκλιματική αναβάθμιση Πλατείας Πηγάδας (Καλαβρύτων) και περιμετρικών οδών" της πράξης "Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημοσίων Ανοιχτών Χώρων Δήμου Πειραιά" στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013, Άξονας προτεραιότητας 1 "Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Αστικές Μεταφορές-Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας", υπό την αίρεση της έκδοσης απόφασης ένταξης της πράξης».


Διαβάστε επίσης:

Επαναλειτουργεί το Δημοτικό Θέατρο με απόφαση του Βασίλη Μιχαλολιάκου

Σαμαράς:Ο Πειραιάς θα γίνει το πρώτο λιμάνι της Ευρώπης

Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος πόρτα-πόρτα σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά

Ηγετική εμφάνιση Μιχαλολιάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Νέος κύκλος έργων ανάπτυξης στον Πειραιά

ΔΗΛΑΒΕΡΗ: Την Πέμπτη εγκαινιάζεται το μεγαλύτερο πάρκο του Πειραιά

Ο Β. Μιχαλολιάκος εγκαινίασε το πάρκο Δηλαβέρη (pics-vid)