Ολυμπιακός – Ουνικάχα Μάλαγα 69-61

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


H προσπάθεια για το επικό "three peat" ξεκίνησε με δύσκολη νίκη για τον Πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακό, που επικράτησε της Ουνικάχα Μάλαγα με 69-61 στο ΣΕΦ, μπροστά σε περίπου δέκα χιλιάδες φιλάθλους της ομάδας. 

 Εντυπωσιακός ο Πέτγουεϊ, "ήρεμη δύναμη" Λοτζέσκι και Σλούκας, βοήθησε στο τέλος ο Σπανούλης.

Στην πρεμιέρα της φετινής Euroleague, ο επί δύο συναπτά έτη Πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός ξεκίνησε με νίκη το ταξίδι του για την τρίτη σερί κατάκτηση του τροπαίου, κερδίζοντας στο ΣΕΦ την Μάλαγα με σκορ 69-61. Οι Πειραιώτες συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση της μαχητικής Ουνικάχα, βρέθηκαν να χάνουν ακόμα και με 12 πόντους στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου (26-38), αλλά και με 35-45 στο 28', αλλά στη συνέχεια οι ερυθρόλευκοι αντέδρασαν με αντεπίθεση διαρκείας. Βελτιώθηκαν στα μετόπισθεν βγάζοντας καλές άμυνες, οχύρωσαν το "ζωγραφιστό" παίρνοντας τα ριμπάουντ και μοιράζοντας τάπες στον αντίπαλο, έτρεξαν στο ανοιχτό γήπεδο βγάζοντας συνεχόμενους αιφνιδιασμούς, βρήκαν ρυθμό στο παιχνίδι τους, έβαλαν μεγάλα σουτ από την περιφέρεια και κάπως έτσι γύρισαν το ματς, φτάνοντας ακόμη και στο +11 (60-49). Οι Ισπανοί πήραν την μάχη στα ριμπάουντ (34-40), μαζεύοντας 15 επιθετικά, με τους Πειραιώτες να ισοσκελίζουν αυτή την αδυναμία τους με τις μπόλικες τελικές πάσες που έβγαλαν στο δεύτερο μέρος (21 ασίστ/11 λάθη). Από τα 6.75 μέτρα κάποια στιγμή οι γηπεδούχοι είχαν 50% ποσοστό ευστοχίας (10/20, 11/26 σύνολο), με τους φιλοξενούμενους να είναι ιδιαίτερα εύστοχοι από την περιφέρεια (4/4 στην αρχή, 8/22 στο τέλος) στο ξεκίνημα. Κακό μπάσκετ από τις δύο ομάδες στην δεύτερη περίοδο (σκορ 8-11), αλλά οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα κυριάρχησαν στο τέταρτο δεκάλεπτο (26-15).

Κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση ήταν ο "μπόμπερ" Πέτγουεϊ, ο οποίος μέτρησε 3/4 τρίποντα. Ολοκλήρωσε το ματς με 13 πόντους (2/4δ), μάζεψε 4 ριμπάουντ, ενώ προσέφερε και θέαμα τόσο με το εντυπωσιακό alley-oop κάρφωμα που σημείωσε, όσο και με τα δύο επιβλητικά μπλοκ του στην άμυνα, βοηθώντας σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού την ομάδα. Ακόμη μία ικανοποιητική εμφάνιση από τον "εκτελεστή" Λοτζέσκι ο οποίος "πυροβολούσε" (3/4τρ) από τα 6.75 μέτρα (12π, 4ρ, 3ασ), ενώ ήταν καταπληκτικός σε δημιουργία (6ασ) και επίθεση (8π, 2/3τρ) ο Σλούκας, ο οποίος όση ώρα ήταν στο παρκέ οι Πειραιώτες απέδιδαν καλύτερα, δίνοντας ρυθμό στους ερυθρόλευκους.

 

Σκόραρε κυρίως με βολές ο Σπανούλης (13π, 6/6β) που έδωσε λύσεις στην οργάνωση (5ασ) του παιχνιδιού, βοήθησαν κυρίως στα ριμπάουντ και στην άμυνα οι Σίμονς (4π, 8ρ) και Ντάνστον (3π, 7ρ), ενώ έδωσε ώθηση στους γηπεδούχους ο Πρίντεζης (9π, 5ρ) όταν οι ερυθρόλευκοι ήταν πίσω στο σκορ. Επέστρεψε στην αγωνιστική δράση ο Λο (2ασ) αγωνιζόμενος για περίπου 10 λεπτά, ενώ οι μόνοι που δεν πήραν χρόνο συμμετοχής στο ματς ήταν οι Κατσίβελης και Αγραβάνης.

 

Το 8-0 σερί της Μάλαγα και ο Σίμονς που δεν έβρισκε ρυθμό

 

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι έχοντας στην πεντάδα τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Περπέρογλου, Πρίντεζη και Σίμονς. Ο Μάντζαρης στην πρώτη φάση συνεργάστηκε άψογα με τον Πρίντεζη, ο οποίος σκόραρε από το low-post. Οι επόμενες επιθέσεις των Πειραιωτών ήταν βιαστικές, με το παιχνίδι να αποκτά από το ξεκίνημα έναν γρήγορο ρυθμό, με τον αρχηγό στον αιφνιδιασμό να κερδίζει αντιαθλητικό φάουλ, ισοφαρίζοντας σε 4-4. Ο Σίμονς στην επίθεση είχε πρόβλημα στο να συνεργαστεί όπως πρέπει με τον Σπανούλη, με αποτέλεσμα να κάνει λάθη στα σκριν, αλλά ο αρχηγός στη συνέχεια σημείωσε ένα εντυπωσιακό καλάθι με δύσκολο ντράιβ (6-6) στο 7’. Η Μάλαγα ακολούθως έτρεξε ένα σερί 8-0 με τον εξαιρετικό Χετσέιμερ (τρίποντο, λέι-απ), με τους Ισπανούς να παίζουν γρήγορα στο μισό γήπεδο και να βγάζουν συνεργασίες στο παρκέ, όντας επίσης εξαιρετικά εύστοχοι από την περιφέρεια (3/3τρ), αποκτώντας προβάδισμα οκτώ πόντων (6-14) στο 5’.

 

Ο Σίμονς μείωσε με βολές, αλλά ακολούθως έγινε αλλαγή αντί του Ντάνστον, καθώς ο πρώτος έδειχνε πως είχε πρόβλημα στην επίθεση, ενώ παράλληλα ο Λοτζέσκι αντικατέστησε τον Περπέρογλου. Ο Ολυμπιακός στη συνέχεια κυκλοφόρησε καλά την μπάλα στο μισό γήπεδο, έβγαλε συνεργασίες στο παρκέ και βρήκε ρυθμό, με τον Σπανούλη να δημιουργεί και τους Πρίντεζη-Λοτζέσκι να τελειώνουν σωστά τις φάσεις (12-17). Στην άμυνα οι Πειραιώτες πίεζαν την Μάλαγα, αλλά δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν το αμυντικό ριμπάουντ, με τον Βάσκεθ να αξιοποιεί το γκολ-φάουλ που κέρδισε (12-20). Η απάντησε ήρθε με τρίποντο του Σλούκα (15-20) που είχε περάσει στο παρκέ, αλλά ακολούθως ο Σίμονς που επέστρεψε στο παρκέ, ο οποίος δεν μπορούσε να βρει ρυθμό στο παιχνίδι του, νικήθηκε σε άμυνα και επίθεση από τους Ισπανούς. Στην τελευταία φάση του δεκαλέπτου ο Σπανούλης ευστόχησε από τα 6.75 μέτρα, μειώνοντας σε 18-22.

 

Πρόβλημα στην επίθεση ο Ολυμπιακός, το προβάδισμα η Μάλαγα

 

Με πεντάδα τους Σπανούλη, Σλούκα, Λοτζέσκι, Πέτγουεϊ και Σίμονς μπήκε στην δεύτερη περίοδο ο Ολυμπιακός, με τους Πειραιώτες να μαζεύουν τα ριμπάουντ, αλλά να είναι άστοχοι στην επίθεση. Οι ερυθρόλευκοι είχαν πρόβλημα στο να τελειώσουν τις φάσεις όπως έπρεπε, δείχνοντας μία διστακτικότητα στο παρκέ, με τον Μπαρτζώκα να ρίχνει στην μάχη τον Λο, ο οποίος επέστρεψε μετά από τρεις εβδομάδες απουσίας στην αγωνιστική δράση. Το ματς ήταν δίχως σκορ για 2’40’’, καθώς και η Μάλαγα δεν μπορούσε να βρει τον δρόμο προς το καλάθι, αλλά ο πανύψηλος Βάσκεθ με έμμεσο τρίποντο έφερε τους φιλοξενούμενους στο +7 (18-25). Οι Πρωταθλητές Ευρώπης ήταν νευρικοί στην επίθεση σε εκείνο το σημείο και έκαναν λάθη, αλλά το τρίποντο του Πέτγουεϊ από την γωνία έδωσε «ανάσα» στους γηπεδούχους (21-25) στο 15’, με τον Έλληνα τεχνικό να επαναφέρει στην αναμέτρηση τους Περπέρογλου και Μάντζαρη.

 

Ακολούθως ο Πέτγουεϊ προσέφερε σκορ και θέαμα, καθώς αφού σημείωσε το δεύτερο σερί του τρίποντο στο ματς (24-25), στη συνέχεια έκανε ένα εντυπωσιακό μπλοκ χάρη στο εκπληκτικό του άλμα πάνω στον Βιντάλ, φάση η οποία και ξεσήκωσε τον κόσμο στις κερκίδες. Σπανούλης-Ντάνστον επέστρεψαν στο παρκέ, ο Ολυμπιακός έβγαλε την άμυνα, αλλά ο Πέτγουεϊ ήταν άστοχος στο μπάσιμο που έκανε. Και οι δύο ομάδες είχαν χαρακτηριστικό πως έπαιρναν μπόλικα επιθετικά ριμπάουντ, με τον Ντράγκιτς ακολούθως από την περιφέρεια να «γράφει» το 24-28 στο 17’, ενώ ο Πέτγουεϊ βρήκε σίδερο σε προσπάθεια του να απαντήσει. Οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν ρυθμό στην επίθεση και δυσκολευόντουσαν τόσο στο να σκοράρουν από το low-post, όσο και να κυκλοφορήσουν σωστά την μπάλα, ενώ στην άμυνα οι γηπεδούχοι ήταν εκνευρισμένοι από τις αποφάσεις των διαιτητών, οι οποίοι έδειχναν μεγαλύτερη ευαισθησία στις επαφές των γηπεδούχων, σε σχέση με εκείνες των Ισπανών. Ο Σπανούλης μετά από ώρα έδωσε σκορ στον Ολυμπιακό (26-30), με τους παίκτες του Μπαρτζώκα όμως να συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα στο να μαζέψουν τα ριμπάουντ στην άμυνα, με αποτέλεσμα ο Καλγουεϊ να τιμωρεί την αδράνεια αυτή με τρίποντο στην εκπνοή του ημιχρόνου, φέρνοντας την Μάλαγα στο +7 (26-33), με το σκορ της περιόδου να είναι 8-11!

 

 Τα τρία σερί τρίποντα έριξαν την διαφορά στον πόντο

 

Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε το ματς με τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Λοτζέσκι, Πρίντεζη και Σίμονς. Η Μάλαγα σκόραρε και ταυτόχρονα εκτόξευσε την διαφορά στο +9 (26-35), ο Μάντζαρης στη συνέχεια έδωσε λάθος πάσα, ο Πρίντεζης αστόχησε, με τον Μπαρτζώκα να αντικαθιστά τον Μάντζαρη με τον Λο. Ο Σίμονς με νύχια και με δόντια μάζεψε το ριμπάουντ, αλλά ο Λοτζέσκι έκανε νέο λάθος, με τους Ισπανούς να «πυροβολούν» από την περιφέρεια, ξεφεύγοντας στο σκορ με +12 (26-38). Με τον ίδιο τρόπο όμως απάντησε ο Λοτζέσκι (29-38), με τον Πρίντεζη να παίρνει το ριμπάουντ στην άμυνα και να σκοράρει με σουτ από μέση απόσταση (31-38), ενώ ακολούθως πέρασε στο παρκέ ο Ντάνστον, ο οποίος δεχόμενος την ασίστ του Λο μείωσε σε 33-38, με τους γηπεδούχους να μετρούν ένα σερί 7-0.

 

Ο Σπανούλης έγινε αλλαγή (Σλούκας), έχοντας κάνει νωρίτερα κακή πάσα προς τον Ντάνστον, με τον Ολυμπιακό να μειώνει με μπάσιμο του Σλούκα (35-38) στο 26’, αν και ο Έλληνας γκαρντ έχασε την βολή στο φάουλ που κέρδισε στην φάση. Η Μάλαγα μετά από ώρα βρήκε τον δρόμο προς το καλάθι (35-40), ο Πρίντεζης αστόχησε σε τρίποντο, αλλά από το ίδιο σημείο σκόραρε ο Χετσέιμερ, ενώ ο αφύλακτος Βάζκεθ με φόλοου κάρφωμα ανέβασε την διαφορά και πάλι στο +10 (35-45) στο 28’, με τον Μπαρτζώκα να παίρνει τάιμ-άουτ ώστε να αφυπνίσει τους παίκτες του. Οι Πειραιώτες συνέχιζαν να κάνουν λάθη στην κυκλοφορία της μπάλας, έχοντας έλλειψη αποφασιστικότητας για το σουτ, με τον Πρίντεζη να δίνει λύση από τα 6.75 μέτρα (38-45) μετά από δύο άστοχες προσπάθειες. Στη συνέχεια ήρθε η ώρα του Λοτζέσκι ώστε να «πυροβολήσει» από την περιφέρεια μειώνοντας το σκορ σε 41-45, με τον Ντάνστον να σιγουρεύει τα ριμπάουντ στην άμυνα και τον Πέτγουεϊ με το τρίτο σερί τρίποντο των Πρωταθλητών Ευρώπης στο ματς να ρίχνει την διαφορά στον πόντο (44-45), με το σερί των γηπεδούχων να φτάνει στο 9-0.

 

Έτρεξε στο ανοιχτό γήπεδο και «σκότωσε» την Μάλαγα

 

Στην τελευταία και κρίσιμη περίοδο ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς με τους Μάντζαρη, Σλούκα, Λοτζέσκι, Πέτγουεϊ και Ντάνστον, με τους Πειραιώτες με βολές να παίρνουν μετά από αρκετή ώρα το προβάδισμα στο σκορ (46-45). Ακολούθως οι Πειραιώτες πήραν… φωτιά μέσα στο γήπεδο, πρώτα με το τρίποντο του Μάντζαρη και ακολούθως με το εντυπωσιακό άλει-ούπ κάρφωμα του Πέτγουεϊ στον αιφνιδιασμό, ύστερα από ασίστ του Σλούκα, με τους ερυθρόλευκους να φτάνουν στο +5 (51-46) στο 33’, μέσα σε πανδαιμόνιο, έχοντας βρει ρυθμό στο παιχνίδι τους. Περπέρογλου-Σπανούλης επέστρεψαν στο παρκέ, ο Πέτγουεϊ έδωσε ένα ακόμη εντυπωσιακό μπλοκ στην άμυνα, η Μάλαγα στη συνέχεια ευστόχησε σε τρίποντο, αλλά με τον ίδιο τρόπο απάντησε ο Σλούκας, κάνοντας το σκορ 54-49 στο 35’. Ο Σίμονς ακολούθως αφού έκοψε με μπλοκ τον αντίπαλο του μάζεψε το ριμπάουντ, με τον Ολυμπιακό να βρίσκει ρυθμό τρέχοντας στο ανοιχτό γήπεδο. Με συνεχόμενους αιφνιδιασμούς ύστερα από καλές άμυνες, λειτουργώντας άριστα στο τρανζίσιον παιχνίδι, οι Πειραιώτες έχοντας για αιχμή του δόρατος τους Περπέρογλου και Πέτγουεϊ ανέβασαν την διαφορά στο +11 (60-49), ελέγχοντας στο απόλυτο το ματς.

 

Ο Σπανούλης ακολούθως έδωσε υπέροχη ασίστ στον Σίμονς (62-51), με τους Πειραιώτες, πλέον, να έχουν σκοπό να διατηρήσουν την διαφορά ασφαλείας που πήραν ώστε να κερδίσουν το ματς. Στα τελευταία λεπτά στην πεντάδα έπαιξαν οι Μάντζαρης, Σπανούλης, Λοτζέσκι, Πρίντεζης και Σίμονς, με τους φιλοξενούμενους να μειώνουν σε 62-55 στο 37’, με τον Μάντζαρη ακολούθως να αστοχεί σε τρίποντο. Οι Ισπανοί όμως δεν εγκατέλειψαν το παιχνίδι και χάρη στο «χουκ» του Βάζκεθ έριξαν την διαφορά στο +5 (62-57), με τον Μπαρτζώκα να παίρνει τάιμ-άουτ ώστε να ηρεμήσει τους παίκτες του. Οι «πράσινοι» άρχισαν να πιέζουν σε όλο το γήπεδο, ο Σλούκας πήρε την θέση του Μάντζαρη, με τον «εκτελεστή» Λοτζέσκι να «πυροβολεί από την περιφέρεια, «γράφοντας» το 65-57. Μείωσαν με βολές οι φιλοξενούμενοι (65-59), ο Σπανούλης αστόχησε σε τρίποντο, αλλά στην άμυνα ο Σλούκας κέρδισε το φάουλ, «σφραγίζοντας» ουσιαστικά τη νίκη για τους Πρωταθλητές Ευρώπης. Δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο αρχηγός πήγε στις βολές, σημειώνοντας τέσσερις σερί, με τους Πειραιώτες να ξεκινούν με το δεξί την φετινή διοργάνωση, κερδίζοντας την Μάλαγα στο ΣΕΦ με σκορ 69-61.

 

Τα δεκάλεπτα: 18-22, 26-33, 44-45, 69-61.

 

Ανά δεκάλεπτο: 18-22, 8-11, 18-12, 25-16.

 

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ (3), Λο, Ντάνστον 3 (7 ριμπάουντ), Σπανούλης 13 (7 ασίστ), Περπέρογλου 4, Σλούκας 8 (6 ασίστ), Σίμονς 4 (8 ριμπάουντ), Πρίντεζης 9 (1), Αγραβάνης, Μάντζαρης 3 (1), Κατσίβελης, Λοτζέσκι 12 (3).

 

Ουνικάχα Μάλαγα (Πλάθα): Κοντέ, Σαμπόνις 2, Βιδάλ 2, Κάλογουεϊ 3 (1), Σουάρεθ 8 (6 ριμπάουντ), Γκρέιντζερ 4, Βάσκεθ 12, Κουζμίνσκας, Ντράγκιτς 12 (3), Χετσχάιμερ 8 (2), Κάνερ-Μέντλεϊ 9 (2), Στίματς 1.

 

Αναλυτικά τα στατιστικά του Ολυμπιακού στο ματς:

Αναλυτικά τα στατιστικά της Μάλαγα στο ματς:

Τα highlights από το Ολυμπιακός - Μάλαγα (69-61):

{YouTube}t4RqMIBN_zk{/YouTube}{YouTube}Q80fa8JmwsQ{/YouTube}


Πηγή: redplanet.gr