ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ: Η λαχαναγορά του Ρέντη πριν από πολλά πολλά χρόνια! (Φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η σημερινή εικόνα  θα σας ταξιδέψει στο μακρινό παρελθόν, όχι του Πειραιά αλλά του Αγίου Ιωάννη Ρέντη!

 
Είναι σε όλους μας γνωστή η Λαχαναγορά της περιοχής εκεί όπου οι καταναλωτές προμηθεύονται τα προιόντα τους.
 
Η εικόνα μας μεταφέρει πολλά χρόνια πριν όταν ακόμα οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τα σύγχρονα αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους αλλά...γαιδουράκια και άλογα!
 
Ας δούμε όμως κάποια ιστορικά στοιχεία για τη Λαχαναγορά του Ρέντη....
 
Περί τα μέσα της δεκαετίας του 1950 διεξαγόταν η συζήτηση για την ίδρυση σύγχρονης κι ενιαίας Λαχαναγοράς για την Αθήνα, μιας κι η παλιά λαχαναγορά Αθηνών καθώς κι εκείνη του Πειραιά -που λειτουργούσαν απ’ το Μεσοπόλεμο- δεν επαρκούσαν πλέον, αφού δεν μπορούσαν ν’ ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του Λεκανοπεδίου.
 
 Η νέα λαχαναγορά ήταν σκόπιμο: α) να δημιουργηθεί σε σημείο άμεσα προσπελάσιμο απ’ τις νέες πηγές των κηπευτικών προϊόντων: την Κορινθία, τη Βοιωτία, την Πελοπόννησο και την Κεντρική Ελλάδα, β) να βρίσκεται στην τομή των  εθνικών οδών Λαμίας και Κορίνθου, οι οποίες είχαν προσφάτως κατασκευασθεί γ)  να ήταν ο επιλεγμένος τόπος -τουλάχιστον ως ένα βαθμό- παραγωγός περιοχή.
 
 Ενδεικτική περίπτωση, που συνδύαζε τις παραπάνω παραμέτρους ήταν ο Άγιος Ιωάννης Ρέντη. Εκεί σχεδιαζόταν να κατασκευασθούν 800 μαγαζιά και ψυγεία σε χώρους 60 στρεμμάτων, υποκαταστήματα τραπεζών κι ότι άλλο θα μπορούσε ν’ αναζωογονήσει την οικονομία της περιοχής. Το έργο αναμενόταν ν’ αναδείξει την περιοχή του Δήμου Αγίου Ιωάννη Ρέντη και του Πειραιά σε κέντρο εμπορικής συναλλαγής ολόκληρης της πρωτεύουσας.  
 Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου 1959, με την παρουσία του Προέδρου της Κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή και πλήθους πολιτικών προσώπων.
 

1ala