Καρκίνος μαστού – Κίνηση “Μαστ” σε όλη τη χώρα, με την υποστήριξη της ELPEN

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Άλλο ένα ταξίδι της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας ξεκινά, με "οδηγό" την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, συμβάλλοντας στην πρόληψη του πρώτου καρκίνου στην Ελλάδα, αυτόν του μαστού.

Με την αιγίδα της ΚΕΔΕ, τη στήριξη του ΕΔΔΥΠΠΥ και την ευγενική χορηγία της Elpen, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία (ΕΑΕ) δίνει πρόσβαση σε όλους τους Έλληνες πολίτες σε υπηρεσίες υγείας, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, προλαμβάνοντας σοβαρές παθήσεις.

Με την εμπειρία των 11 ετών στις προληπτικές εξετάσεις και στις δωρεάν μαστογραφίες σε 50.000 Ελληνίδες, η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας καλεί όλες τις γυναίκες - και ιδιαίτερα εκείνες που έχουν βαρύ οικογενειακό ιστορικό - να προσέλθουν για εξετάσεις. Ο καρκίνος μαστού είναι ο πρώτος στη χώρα μας, καθώς, κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται 5.000 νέα περιστατικά.

Στο πλαίσιο της επετείου 50 χρόνων από τη λειτουργία της και πιστή στο όραμα του δημιουργού της, να βάζει πάντα πρώτο τον Έλληνα πολίτη και ασθενή, η ELPEN κάλυψε τα έξοδα επισκευής και επαναλειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ματογράφου της ΕΑΕ. Παράλληλα ανέλαβε να καλύψει και το κόστος ενημέρωσης του κοινού σε ειδικές εκδηλώσεις, αρχής γενομένης από τη Λάρισα, στις 26 του μήνα (η Κινητή Μονάδα θα πάει σε όλη τη χώρα και θα γίνουν ενημερωτικές ομιλίες σε 12 πόλεις). Κι όλα αυτά χωρίς, καν, να έχει αντικαρκινικά φάρμακα, καθώς δεν δραστηριοποιείται στον ογκολογικό τομέα.

"Κάνουμε αγώνα για να έχουν οι ασθενείς πρόσβαση στο φάρμακο" υπογράμμισε ο Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος της ELPEN και πρόεδρος ΠΕΦ. "Αυτή μας η ενέργεια έχει και συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Υπηρετούμε το όραμα του ιδρυτή μας, προσφέροντας στον Άνθρωπο και στην Ελληνική Κοινωνία, γιατί μόνο με την ενεργοποίηση όλων των φορέων και τη συνέργεια μπορούμε να βγο΄ύμε από την κρίση. Για μας είναι αδιάφορο που δεν έχουμε ογκολογικά φάρμακα. Πιστεύουμε ότι κάτι ανάλογο πρέπει να βρει μιμητές και να συνεχιστεί, όχι μόνο για τον καρκίνο του μαστού, αλλά για όλες τις παθήσεις".

Ο πρόεδρος της ΕΑΕ, διευθυντής κλινικής μαστού στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Άγιος Σάββας", Ευάγγελος Φιλόπουλος, συγκινημένος, ευχαρίστησε την ELPEN για τη συμβολή της, λέγοντας: "Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, σε μια χώρα που υπάρχει τόση απογοήτευση, να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την όρεξη και το θάρρος να κάνουν έργα. Ελληνικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή της ELPEN, που επενδύει στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έπιασε το νόημα ότι είναι "κεντρικός παίκτης" στην πρόληψη, κινητοποιούν όλους μας ενάντια στον καρκίνο".

Ο καρκίνος μαστού είναι μια πάθηση που τρομοκρατεί τις γυναίκες. Μία στις δέκα γυναίκες θα εμφανίσει αυτόν τον καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή της, αλλά η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε ίαση. Βέβαια οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς στην Ελλάδα είναι η πιο διαδεδομένη κακοήθεια.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΕΔΔΥΠΠΥ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: "Φαρμακοβιομηχανία δεν σημαίνει πάντα συμφέρον... Με αυτές τις πρωτοβουλίες δίνουμε μια ελπίδα στο αύριο. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ξεκινά η κίνηση "Μαστ". Η ELPEN, αλλά και ο Θεόδωρος Τρύφων έχουν δώσει το στίγμα τους. Πρόεδρε, και του χρόνου, με ακόμη περισσότερες δράσεις".

Τα στοιχεία από τις καταγραφές σε αυτές τις πόλεις θα τα επεξεργαστούν οι αρμόδιοι και θα δοθούν για την δημιουργία του πρώτου εθνικού αρχείου για τον καρκίνο του μαστού.