Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Άραγε ξέρουμε τι γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη η οποία παρεμπιπτόντως έφτασε; Πρόκειται για ένα έθιμο βαθιά χαμένο στους αιώνες όπου στην ουσία δεν γνωρίζουμε τις ρίζες του.

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή είθισται στα σπίτια να ψήνουν στα κάρβουνα διάφορα κρέατα. Από το λίπος των κρεάτων που λιώνει δημιουργείται η τσίκνα που φυσικά πρωταγωνιστεί και από εκεί έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Το έθιμο

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης λέγεται ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.

Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τα έθιμα και οι παραδόσεις της Τσικνοπέμπτης διαφέρουν όπως και οι τρόποι ετοιμασίας των πιάτων με κρέας. Όλα αυτά φυσικά συνοδεύονται και με την ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος σύμφωνα με την οποία το μασκάρεμα γίνεται για να διωχτούν τα κακά πνεύματα του χειμώνα προκειμένου να εξασφαλιστεί μια καλή σοδειά την άνοιξη από την σπορά του φθινοπώρου.

Επιπροσθέτως η Τσικνοπέμπτη στο μυαλό των περισσοτέρων σηματοδοτεί και την εορταστική κορύφωση για τις εκδηλώσεις της Αποκριάς αφού δύο εβδομάδες μετά ακολουθούν τα Κούλουμα, το καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras ("Λιπαρή Τρίτη") στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα.