Δήλωση- βόμβα της Χίσλοπ για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Καλεσμένη στην εκδήλωση του Art links «Μια έκθεση τέχνης που συνδέει τους καλλιτέχνες με το κοινό» ήταν η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Το Νησί» Βικτόρια Χίσλοπ, και μίλησε για τη λογοτεχνία, τον δικό της τρόπο συγγραφής, αλλά και τα μάρμαρα του Παρθενώνα και την αγαπημένη της Αθήνα.

«Δεν έχω καθόλου έμπνευση στην Αγγλία. Στην Ελλάδα εμπνέομαι γιατί έχει ιστορίες, έχει ανθρώπους που αγαπάω, δεν έχει ησυχία ποτέ και υπάρχει πάντα δράση» είπε στο διάσημη συγγραφέας που πλέον είναι κάτοικος Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια, μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στο Κεντ - όπου ζει με την οικογένειά της-, την Κρήτη -όπου περνάει τις διακοπές της- και τα Πατήσια - όπου νοικιάζει το νέο διαμέρισμά της. «Οι άνθρωποι που κατοικούν στο Λονδίνο φοβούνται κάθε μέρα. Εγώ δεν φοβάμαι στα Πατήσια. Όταν είπα σε κάποιους φίλους ότι αποφάσισα να μείνω στα Πατήσια και όχι στο Κολωνάκι με κοίταξαν με έκπληξη. Τα Πατήσια έχουν διαφορετική ατμόσφαιρα, έχουν κάτι παραδοσιακό» είπε η κ. Χίσλοπ.

Σε ερώτηση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα η συγγραφέας τόνισε ότι «το ζήτημα είναι σύνθετο και δεν είναι καθόλου απλό. Όταν πηγαίνω στο Βρετανικό Μουσείο και βλέπω τα μάρμαρα και υπάρχουν εκεί χιλιάδες άνθρωποι που τα βλέπουν και μετά πηγαίνω στο Μουσείο της Ακρόπολης και βλέπω λίγους επισκέπτες, σκέφτομαι μήπως λειτουργούν σαν διαφήμιση στο Βρετανικό Μουσείο, για να επισκεφτούν μετά την Ελλάδα. Συναισθηματικά, πιστεύω ότι πρέπει να έρθουν στο σπίτι τους, όμως κάθε φορά που συνομιλώ με τον διευθυντή του Μουσείου, εκφράζει τον προβληματισμό του για το τι θα γίνει και με τα υπόλοιπα εκθέματα του Μουσείου, αν τα ζητήσουν και άλλες χώρες».

Μάλιστα, έκανε γνωστό τον τρόπο με τον οποίο η ίδια γράφει τα μυθιστορήματά της λέγοντας πως πηγαίνει καθημερινά στην βιβλιοθήκη, κάθεται σε μια συγκεκριμένη θέση, από τις 9:00 έως τις 12:00 χωρίς διάλειμμα και άλλες τόσες ώρες το απόγευμα, σαν στρατιώτης.

«Διαβάζω πολύ όταν γράφω ένα μυθιστόρημα, περίπου 50-60 βιβλία και αυτό είναι η υπευθυνότητά μου απέναντι στο μυθιστόρημα. Δεν υπάρχει μυστικό για να γράψεις μπεστ σέλερ, το γράφεις με την καρδιά σου, όχι με το μυαλό σου. Δεν έμαθα να γράφω, το είχα μέσα μου. Αν δεν έχεις ιδέες γιατί χρειάζεται να γράφεις, μπορείς να κάνεις κάτι άλλο» σημείωσε η κ. Χίσλοπ και συμπλήρωσε:

«Παρά το ότι δεν μου είναι εύκολο ακόμη να διαβάζω ελληνικά, μου αρέσει η Ιωάννα Καρυστιάνη και ο Νίκος Καζαντζάκης. Είμαι αισιόδοξη για την Ελλάδα και το παρελθόν της είναι πολύ ενδιαφέρον».

Πηγή: parapolitika.gr