Τσίπρας: “Ούτε με τα κιάλια δεν βλέπετε τους 180 βουλευτές”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


"Κάνατε πρόβα αντιπολίτευσης" το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

"Κάνατε πρόβα αντιπολίτευσης" είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα χρησιμοποίησε και τον χρόνο της δευτερολογίας του μετά από αίτημά του στο προεδρείο. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αιτήθηκε ψήφο εμπιστοσύνης.

"Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός και δεν κρύβεται και είναι η απελπισία της κυβέρνησης μπροστά στα αδιέξοδα και την λαϊκή δυσαρέσκεια. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε για να περιοριστούν οι διαρροές και να μείνουν στη θέση τους οι συγκυβερνώντες. Δεν καταθέσατε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σας αλλά πρόταση μομφής στην συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνατε πρόβα αντιπολίτευσης" είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε αναφερόμενος στον ελληνικό λαό "Ο ελληνικός λαός έχει μάτι και βλέπει και δεν καταπίνει την κινδυνολογία που εξαπολύεται από τα τηλεοπτικά παράθυρα ή από το καφενείο της Βουλής" αφήνοντας σαφή αιχμή προς τον Αντώνη Σαμαρά για τις παρουσίες του στη Βουλή και τις συζητήσεις στο καφενείο. "Ευτυχώς ο ελληνικός λαός έχει πάρει χαμπάρι ότι η μόνη ασφαλής διέξοδος για τον τόπο είναι μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να εκπρόσωπήσει τον εργατικό κόσμο και την μεσαία τάξη" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας ένα μεγάλο άνοιγμα στην μεσαία τάξη.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο εξαγγέλθηκε από τη Θεσσαλονίκη το χαρακτήρισε κοστολογημένο ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι η ομιλία δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε "Η Θεσσαλονίκη ήταν η αρχή κατάρρευσης της κυβέρνησης" λέγοντας επίσης ότι η λογοκρισία δεν λειτούργησε και το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε από τον λαό.

Εξαπολύοντας για ακόμα μία φορά επίθεση στην κυβέρνηση ανέφερε "Στην αρχή μας καταγγείλατε για παροχολογία. Είναι λεφτά υπάρχουν το να εξασφαλίσουμε ένα πιάτο φαί, να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια και να μειωθεί η ανεργία;" αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε "Αφήσατε τα περί παροχών και είπατε ότι δεν βγαίνει η κοστολόγηση μέσω του υπουργού Οικονομικών αλλά ούτε αυτή η τακτική είχε αποτέλεσμα"

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα Μνημόνια λέγοντας "Έσχατος εμπαιγμός από την κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι βγάζει την χώρα από τα Μνημόνια. Υποστηρίζετε ότι το Μνημόνιο κάνει καλό στη χώρα και ότι αν δεν υπήρχε έπρεπε να το εφεύρουμε" και συνέχισε απαριθμώντας τα αποτελέσματα των Μνημονίων όπως η ανεργία, οι απολύσεις, η ανασφάλεια, η διάλυση της μεσαίας διαστρωμάτωσης".

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα όχι απλά έμεινε πίσω από τις εξελίξεις αλλά είναι πλέον απέναντι παρομοιάζοντας την ελληνική κυβέρνηση με τον μαθητή που εκτός από υπάκουος καρφώνει και τους συμμαθητές του ότι δεν υπακούν.

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχουν δύο μέρη που διαφωνούν κάτι που σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει αφού η Μέρκελ και ο Σαμαράς είναι σε πλήρη αρμονία καθώς συμφωνούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Παράλληλα σύμφωνα με όσα ανέφερε δεν υπάρχει σχέδιο για τη διαπραγμάτευση αφού δεν υπάρχει πολιτική ευρωπαϊκών συμμαχιών ενώ σχεδιάζεται έξοδο στις αγορές χωρίς κοινωνικά βιώσιμη λύση για το χρέος.

"Το βράδυ όταν κλείσουν τα φώτα η εμπιστοσύνη θα είναι μακριά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους 180. Όλα τα κόμματα καταλήγουν ότι δεν θα ψηφίσουν πρόεδρο και έχουν μείνει τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης με έναν αριθμό που δεν τους αρκεί" είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταλήγοντας "Ούτε με τα κιάλια δεν βλέπετε τους 180 βουλευτές".

"Αυτό το σχέδιο σας να κρατήσετε ένοικοι στο Μαξίμου για τέσσερις ακόμα μήνες;" αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "Δεν είναι ωφέλιμο για το τόπο. Συναίνεση 180 βουλευτών δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτή η συναίνεση δεν αφορά τη συναίνεση στο πρόσωπο. Θα είναι μια συναίνεση σε μια καταρρακωμένη κυβέρνηση, συνέχιση στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και των μνημονίων"

Ανοίγοντας τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές είπε χαρακτηριστικά "Ο χρόνος σας τελειώνει τον Φεβρουάριο του 2015. Σας αποδοκιμάζουν οι ίδιοι ψηφοφόροι σας. Όλες οι δημοσκοπήσεις μιλούν για συντριβή της συγκυβέρνησης. Πως θα διεκδικήσετε έτσι μια καλύτερη συμφωνία; Ζητήσαμε να λαμβάνετε υπόψη σας σε κρίσιμες αποφάσεις την άποψη του πρώτου κόμματος. Κινηθήκατε σε άλλη κατεύθυνση. Μην προχωρήσετε σε δεσμεύσεις που θα είναι για την επόμενη κυβέρνηση. Οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχιση της λιτότητας. Εμείς δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας."

Αναφερόμενος στα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την πόρτα οριστικά λέγοντας "Άκουσα κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για συνεννόηση. Αυτή τη συνεννόηση δεν την αρνηθήκαμε. Έχουμε απέναντι όμως ένα πρωθυπουργό που να αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει την αξιωματική αντιπολίτευση, το ελληνικό κοινοβούλιο. Τώρα όμως είναι η ώρα της αναγκαίας συνεννόησης. Να μην επιμείνετε να βυθίσετε τη χώρα σε μια διαρκή και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Δώστε λοιπόν την ευκαιρία σε μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Στη Βουλή δεν έχετε τον αριθμό των 180 βουλευτών, προχωρήστε στην λαϊκή ετυμηγορία."

"Να πάμε σε εκλογές" ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας τελειώνοντας την ομιλία του και συμπλήρωσε "Οι ώρες είναι κρίσιμες. Σε ότι μας αφορά είμαστε έτοιμοι. Εκλογές τώρα και εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με ευρύτατη συναίνεση. Ζητάμε εκλογές όχι για να έρθουμε στην εξουσία, για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Η μεγάλη κοινωνική αλλαγή, η ανατροπή, έχουν δρομολογηθεί. Κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει. Η πραγματική Δημοκρατία και οι κανόνες θα επιστρέψουν. Η Ελλάδα του αύριο θα έρθει."