Ευάγγελος Βενιζέλος: “Τον Φεβρουάριο υπάρχουν και οι… εκλογές”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


"Στα πρόθυρα της ασύντακτης χρεοκοπίας του 2009 η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

"Η έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει τον Φεβρουάριο" είπε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος με στόχο, όπως τόνισε, να σταματήσει η παραφιλολογία.

Ξεκαθάρισε πως η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι και ψήφος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία είναι εφικτή:

"Η χώρα απέκτησε εθνικό χρονοδιάγραμμα και η κυβέρνηση πρωτοβουλία κινήσεων. Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι προκαταρκτική ψήφος για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιδιώκουμε τον Φεβρουάριο η Βουλή να αρθεί στο ύφος των περιστάσεων και να υπάρξει πλειοψηφία. Ο κάθε βουλευτής θα εκφωνήσει την επιλογή του και θα κριθεί από τους πολίτες".

Σε εκείνο το σημείο πάντως υπογράμμισε πως υπάρχει και το σενάριο των πρόωρων εκλογών εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν θα δώσει δυναμική διακυβέρνησης σε κάποιο κόμμα:

"Οι πρόωρες εκλογές σημαίνουν πρόωρα προβλήματα, επιβάρυνση της οικονομίας, κόστος για τον πολίτη. Εμείς παρουσιάζουμε πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους πριν την προεδρική εκλογή. Πως φτάσαμε έως εδώ; Η ιστορία δεν μπορεί να αλλοιωθεί. Έχω όμως το δικαίωμα να αναφερθώ στην ηρωική προσπάθεια των βουλευτών μας. Σε μια προσπάθεια που ήταν μοναχική, δύσκολη...".

Αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας τα εξής:

"Υπάρχει άλλο πιο προοδευτικό και αποτελεσματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση; Τι είναι αυτό που διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση; Τι μας προτείνει σε σχέση με τις ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Ακούμε την αντιπολίτευση πως θέλει να κινηθεί μονομερώς, μια πρόταση ολικής επιστροφής στα πρόθυρα της ασύντακτης χρεοκοπίας του 2009. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει το μάτι στα συμφέροντα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εθνικής συνεννόησης. Μας εμποδίζει στην διαπραγμάτευση. Εάν συγκρίνουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πράγματι ο πολίτης θα βρεθεί σε δίλημμα... Έχει να χάσει πολλά ο απελπισμένος πολίτης, την προοπτική, την συμφωνημένη έξοδο από το μνημόνιο. Τώρα δεν μπορεί να πει κανείς ότι γοητεύεται από εύκολα λόγια. Υπάρχει ευθύνη. Ευθύνη όλων, δεν δικαιούται κανείς να πει ότι δεν ήξερα… Πιστεύω βαθιά στο ένστικτο του ελληνικού λαού".

Πηγή: Parapolitika.gr

Διαβάστε επίσης:

Βασίλης Κικίλιας: "Υπάρχει το όραμα της Νέας Ελλάδας!" (Βίντεο)