Πρόστιμα – «φωτιά» για εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Φτάνουν έως και 10.000 ευρώ αν ο υπόχρεος πέφτει σε τρίτη κατά σειρά παράβαση


Εξοντωτικά πρόστιμα και τόκους υπερημερίας θα αντιμετωπίζουν από τον Φεβρουάριο επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις πάσης φύσεως δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων (ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φόρος Ελευθέρων Επαγγελματιών) ή κάνουν λάθη τα οποία διορθώνουν εκπρόθεσμα με τροποποιητικές δηλώσεις.

Τα νέα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρει καθημερινή εφημερίδα, πρόκειται για επιβαρύνσεις που αρχίζουν από 10% για δύο μήνες καθυστέρηση στην εξόφληση οφειλής και φθάνουν το 30% για ληξιπρόθεσμες οφειλές δύο ετών.

Αν οι υπόχρεοι υποβάλουν έστω και με μία ημέρα καθυστέρηση τις δηλώσεις ΦΠΑ, θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 1.000 έως 2.500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων.

Ενδεικτικό είναι πως με βάση τα στοιχεία από τις εφορίες οι δύο στις δέκα επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν υποβάλλουν στην ώρα τους δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία θα καταργείται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστου ποσού 10 ευρώ με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

Εξετάζεται παράλληλα το ενδεχόμενο αλλαγής της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης από τις 20 στις 26 κάθε μήνα. Στη συνέχεια, ο υπόχρεος θα μπορεί να πληρώσει τις οφειλές του σε δύο δόσεις, μία έως το τέλος του μήνα υποβολής της δήλωσης και μία έως το τέλος του επόμενου μήνα. Η δεύτερη δόση θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 2%, γεγονός το οποίο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, καθιστά ασύμφορη τη λύση των δόσεων.

Τα πρόστιμα

Τα νέα πρόστιμα για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φόρου Ελευθέρων Επαγγελματιών, που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου.

Για υπόχρεους με απλογραφικά (πρώην Β' κατηγορίας)

• 1.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση

• 2.000 ευρώ για τη δεύτερη εντός πενταετίας

• 4.000 ευρώ για την τρίτη εντός πενταετίας.

Για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ' κατηγορίας)

• 2.500 ευρώ για την πρώτη παράβαση

• 5.000 ευρώ για τη δεύτερη εντός πενταετίας

• 10.000 ευρώ για την τρίτη εντός πενταετίας.

Αν η δήλωση είναι χρεωστική, εντός από το πρόστιμο επιβάλλεται και διπλασιασμός του οφειλόμενου φόρου.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου επιβάλλονται πρόστιμα:

• 10% επί της αρχικής οφειλής μετά την πάροδο διμήνου

• 20% μετά την πάροδο έτους

• 30% μετά την πάροδο δύο ετών.

Παράλληλα από τον πρώτο μήνα όπου η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη αρχίζει να τρέχει και ετήσιο επιτόκιο 8,76%.