Έλληνας γιατρός έκανε ρεκόρ μεταμοσχεύσεων καρδιάς

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πολλοί τον αποκαλούν ήρωα και όχι άδικα...

Το γραφείο του είναι στον δεύτερο όροφο ενός νοσοκομείο, σε μια πτέρυγα που δεν τη βλέπει ήλιος. Ενα γραφείο, μια πολυθρόνα, μια βιβλιοθηκούλα. Πλάι στην οθόνη του κομπιούτερ, μια μικρή πλακέτα με την επιγραφή «Στο Γιατρό Μου».
Θα περίμενε κανείς ένα διαφορετικό σκηνικό για έναν από τους λαμπρότερους επιστήμονες στον κόσμο, τον καρδιοχειρουργό που κατόρθωσε στους τελευταίους δέκα μήνες να κάνει 19 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, αριθμό-ρεκόρ για τη χώρα μας.

Ομως, τόσο για το νοσοκομείο όσο και για τον ίδιο, το ντεκόρ είναι πολύ χαμηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων.
Γραφείο, εξάλλου, του Πέτρου Σφυράκη, επικεφαλής από την περασμένη άνοιξη της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου, είναι η αίθουσα του χειρουργείου. Πρόσφατα μέτρησε 46 ώρες όρθιος. «Μια μεταμόσχευση καρδιάς μπορεί να φτάσει και τις 12 ώρες – μία ώρα μόνο σου παίρνει το ράψιμο. Μου έτυχαν δύο μαζεμένες. Χαλασμός. Μου έδιναν μόσχευμα από τον Ερυθρό Σταυρό και την ώρα που το έπαιρνα, με καλούν από Κύπρο για άλλο ένα. Ερχομαι εδώ, κάνω τη μεταμόσχευση, τελειώνουμε, τρέχω στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», φτάνω Κύπρο, παίρνω το μόσχευμα, γυρίζω πίσω και ξαναμπαίνω χειρουργείο. Τελειώσαμε το άλλο πρωί. Βγήκα με δύο πόδια τούμπανο. Αλλά ο ένας είναι ήδη σπίτι και ο άλλος παίρνει αύριο εξιτήριο. Ε, ξεχνάς την ταλαιπωρία, τα ξεχνάς όλα», λέει σε καθημερινή εφημερίδα.

Είναι αυτή η εμμονή του να μην αφήσει κανένα μόσχευμα να πάει χαμένο –όχι όσο υπάρχουν τόσοι άνθρωποι στη λίστα αναμονής– που έχει οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση των επεμβάσεων. Σάστισαν πολλοί την πρώτη φορά που αποφάσισε να ταξιδέψει ώς την Κύπρο για μόσχευμα. Η καρδιά «αντέχει» μόλις τέσσερις ώρες μετά τη λήψη της και η Κύπρος είναι μακριά. «Φυσικά πήγα. Ευτυχώς, οι Κύπριοι κάθε φορά μας διαθέτουν ελικόπτερο για την επιστροφή –γιατί εκεί είναι η μεγάλη βιασύνη– από Λευκωσία ώς το αεροδρόμιο της Λάρνακας για να κερδίσουμε έστω 10 ή 11 λεπτά. Και το τελευταίο λεπτό μετράει. Την άλλη φορά βρήκαμε τέτοια χιονοθύελλα στο Αιγαίο, που έκανα να προσγειωθώ εδώ 2 ώρες και 17 λεπτά, αντί για μία ώρα και ένα τέταρτο. Βάραγα το κεφάλι μου. Αλλά δεν έφταιγαν οι πιλότοι. Μου ’παν ότι έκαναν παραβιάσεις του σκοτωμού». Οταν καμιά ιδιωτική εταιρεία δεν δέχεται, «σηκώνει» το πρωθυπουργικό Εμπραέρ.