ΒΙΝΤΕΟ: Ασπίδα του Αιγαίου το Πολεμικό Ναυτικό

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι πρώτες εντυπώσεις μετά την ολοκλήρωση της άσκησης «Καταιγίς 2013»

Του Βελισσάριου Δραγάτση

 Ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων ύστερα από ένα σημαντικό διάστημα αποχής.

 

 Η άσκηση «Καταιγίς 2013», στην οποία τον πρώτο λόγο είναι το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και συμμετοχή όλων των διαθέσιμων μονάδων, στέφθηκε από επιτυχία. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο επιτελών του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ. Τα σενάρια, οι παραλλαγές, οι αντικειμενικοί σκοποί και ο συγχρονισμός των εμπλεκομένων μονάδων εξελίχθηκαν σύμφωνα με το σχεδιασμό και με συνέπεια που σίγουρα θα ζήλεψαν πολλά στελέχη του ΝΑΤΟ τα οποία έδειξαν ενδιαφέρον για την ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιτελικά στελέχη εξήγησαν στο “Newsbomb.gr” ότι η άσκηση  «Καταιγίς 2013» διεξήχθη σε συνδυασμό με την άσκηση «Ηνίοχος 2013», στο πλαίσιο της οποίας προβλέφθηκε συνεκπαίδευση και συμμετοχή μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας. Στα επιχειρησιακά σενάρια πήρα μέρος και μονάδες του Ελληνικού Στρατού στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου (και όχι μόνο). «Βασικοί αντικειμενικοί σκοποί της ασκήσεως ήταν η προαγωγή του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως, μέσα από τη διεξαγωγή τεχνικών αντικειμένων και σεναρίων πολλαπλής απειλής, η βελτιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας, η δοκιμή ειδικών σχεδίων και η επίδειξη ισχυρής ναυτικής παρουσίας στο χώρο του Αιγαίου», επισημαίνουν οι επιτελείς.

Ασκήσεις ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων

 Οι επιχειρησιακοί αξιωματικοί, ειδικά από το Πολεμικό Ναυτικό, επισήμαναν ότι ήταν καιρός να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. «Μπορεί η κρίση να ταλαιπωρεί τις Ένοπλες Δυνάμεις με μειώσεις μισθών ή απίστευτες εξοικονομήσεις σε υλικό πολέμου, ωστόσο, το ηθικό είναι υψηλό και επιβεβαιώθηκε με την παρουσία στο Αιγαίο. Η παράδοση του ναυάρχου Κουντουριώτη συνεχίζεται. Το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί την ασπίδα των Ενόπλων Δυνάμεων για το Αιγαίο και αψηφά οποιαδήποτε δυσκολία ή καιρική συνθήκη», είπε. Κατά τη διάρκεια της ασκήσεως, τα πληρώματα των πλοίων και το προσωπικό των Επιτελείων είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν υπό πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες και με σύνθετα σενάρια.

Αυτή είναι μια καλή αρχή εν όψει του φθινοπώρου οπότε θα διεξαχθεί η μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων , ο γνωστός «Παρμενίων», ύστερα από τρία χρόνια απραγίας. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγή του ΓΕΝ προγραμματίζονται ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με γεωγραφικό επίκεντρο το νοτιοανατολικό Αιγαίο και βασικό σενάριο το οποίο υποστηρίζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την προάσπιση των ζωτικών συμφερόντων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όπως έλεγε μάλιστα ανώτατος αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων, «όσο το Στράτευμα δεν ασκείται και δεν εκπαιδεύεται παραμένει βαριεστημένο, νοθρό και παχαίνει. Με την επιχειρησιακή εγρήγορση καταλαβαίνει την αποστολή του και επιβεβαιώνει την αξία του». Παρακολουθήστε το βίντεο παρακάτω και θα καταλάβετε τι εννοεί. Ούτως ή άλλος το ασταθές γεωστρατηγικό περιβάλλον σε χώρες της βόρειας Αφρικής, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν αφήνει περιθώρια για οκνηρία. 

{YouTube}cyln4e4B384{/YouTube}