Αυξήσεις "φωτιά" στον ΕΝΦΙΑ από την ένταξη 2.000 περιοχών στις αντικειμενικές.

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


ΕΝΦΙΑ θα λέμε και θα... κλαίμε. Οι αλλαγές με την ένταξη περιοχών στις αντικειμενικές τον κάνουν... αλμυρό.
Με την αλλαγή, θα επηρεαστούν συνολικά 22 φόροι και τέλη.
Σημαντικό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι περιοχές κυρίως στην περιφέρεια και ιδιαίτερα σε μικρά χωριά της ηπειρωτικής χώρας.
Γιατί τα αγροτεμάχια θα αποδειχθούν... μοιραία. Αναλυτικά ποιοι κινδυνεύουν και με συμπληρωματική δήλωση.

Την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων περίπου 2.000 περιοχών μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Κάτι που για πολλούς θα σημάνει ειδοποιητήρια… φωτιά για τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή», μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020 όλη η Ελλάδα θα έχει ενταχθεί στο αντικειμενικό σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι θα ενταχθούν συνολικά περίπου 7.500 περιοχές.Οι αυξήσεις που έρχονται στον ΕΝΦΙΑ

Όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στην εφημερίδα, η σχετική προεργασία για τους 2.000 οικισμούς που θα μπουν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων έχει ξεκινήσει.click4more Κτηματολόγιο: Τικ – τοκ! Τελευταία ευκαιρία για την Αθήνα

Στα τέλη Ιουνίου θα τεθούν σε ισχύ οι αντικειμενικές αξίες όπως αυτές θα προσδιοριστούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ενδεχομένως και από τους πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων.

Σύμφωνα με μεγάλα συμβολαιογραφικά και μεσιτικά γραφεία, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών στο 80% – 90% των περιοχών που θα ενταχθούν, αλλά και στην άνοδο των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Κι αυτό καθώς σήμερα ο υπολογισμός της αξίας των ακινήτων που δεν έχουν αντικειμενικές αξίες κατά την μεταβίβασή τους γίνεται με τον… παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ενδεικτικές και συγκριτικές τιμές πώλησης ακινήτων σε όμορες περιοχές, όπου την τελική απόφαση παίρνει ο εφοριακός.

Να σημειωθεί εδώ πως την περασμένη δεκαετία χιλιάδες πολίτες προσέφευγαν στα διοικητικά δικαστήρια αμφισβητώντας τους φόρους που καταλόγιζαν οι εφορίες, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις των συναλλαγών… κάτω από το τραπέζι.

Η ένταξη των περιοχών αυτών στις αντικειμενικές αξίες, ωστόσο, θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογίας γιατί αυτά τα ακίνητα ως επί το πλείστον είναι αγροτεμάχια, τα οποία μάλιστα εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.

κτηματολόγιο ΕΝΦΙΑ

κτηματολόγιο ΕΝΦΙΑ

Στον… Θεό ο ΕΝΦΙΑ!

Με την ένταξή τους στο σύστημα, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πληρώσουν υπερβολικό ΕΝΦΙΑ και είναι εξαιρετικό πιθανό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν και στην πληρωμή συμπληρωματικού φόρου, εφόσον η αξία των ακινήτων τους ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Click4more: Έξτρα επίδομα με τη μορφή δώρου Πάσχα μελετά η κυβέρνηση! Δικαιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι

Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, θα επηρεαστούν συνολικά 22 φόροι και τέλη που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, όπως για παράδειγμα τα δημοτικά τέλη.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της κτηματαγοράς σημαντικό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι περιοχές κυρίως στην περιφέρεια και ιδιαίτερα σε μικρά χωριά της ηπειρωτικής χώρας. Αντιθέτως, στις τουριστικές περιοχές όπως για παράδειγμα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Πάρο και στην Κέρκυρα, οι αντικειμενικές αξίες, όπου αυτές δεν έχουν εφαρμοσθεί, θα περιορίσουν τους φόρους αλλά και τις ιδιαίτερα υψηλά τιμές των ακινήτων.

Πηγή: Καθημερινή
Φωτογραφίες αρχείου: Intime