ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Τι μπορείτε να πάθετε αν συγκρατήσετε το φτέρνισμά σας!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μπορεί το να κρατάμε το φτέρνισμα να είναι τρόπος ευγένειας, ωστόσο, μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνος για την υγεία μας, σύμφωνα με ωτορινολαρυγγολόγους!

Όπως αναφέρει η δρ. Άλισον Γούνταλ από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αρκάνσας, στην ιστοσελίδα webmd, η συγκράτηση του φτερνίσματος μπλοκάρει τον μηχανισμό με τον οποίο ο οργανισμός μας αυξάνει την πίεση του αέρα και τον απελευθερώνει απότομα.

«Πριν από το φτέρνισμα, ένα σημαντικό ποσό πίεσης του αέρα συσσωρεύεται στους πνεύμονες κατά την προετοιμασία της άμεσης εκκένωσης της ρινικής κοιλότητας. Αν το φτέρνισμα συγκρατείται κλείνοντας την μύτη ή κρατώντας το στόμα κλειστό, αυτό ωθεί τον πεπιεσμένο αέρα πίσω στην ευσταχιανή σάλπιγγα και μέσα στην κοιλότητα του μέσου ωτός», εξηγεί η γιατρός.

Όπως προειδοποιεί, η πίεση από ένα φτέρνισμα είναι ικανή να προκαλέσει εσωτερική ζημιά στο αυτί! Αν και ο κίνδυνος είναι μικρός, δεν αποκλείεται κάποιος να τραυματίσει το τύμπανο του αυτιού, να χάσει την ακοή του, να πάθει ίλιγγο ή να υποστεί τραυματισμό στο διάφραγμα, ρήξη των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια και ρήξη ή αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.

Τι προτείνει η γιατρός;

Να φτερνιζόμαστε ελεύθερα, χωρίς κανέναν περιορισμό!

star.gr