ΜΑΡΙΑ ΓΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗ: Οι «Άδηλες Σκέψεις» ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τον Πειραιά (ΦΩΤΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020 στον ατμοσφαιρικό πολυχώρο Pirée, η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Μαρίας Γκουτζαμάνη με τίτλο «Άδηλες σκέψεις» από τις Εκδόσεις Ενέλιξη.

Την εκδήλωση προλόγισε αναλύοντας εμπεριστατωμένα και με εξαιρετικό τρόπο, το ύφος και τα επί μέρους νοήματα των ποιημάτων της ποιητικής συλλογής, ο διδάκτωρ Φιλολογίας και διευθυντής του Προτύπου Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά Μιχάλης Άνθης, ενώ ακούστηκαν μελωδίες που ντύνουν μουσικά ποιήματα της συλλογής, σε σύνθεση του μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και καλλιτεχνικό διευθυντή του Ωδείου Μάνδρας Ελευθέριου Καλκάνη, συνοδεία μικρού μουσικού συνόλου εγχόρδων, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Σταυρούλας Μεντή.

Τον συντονισμό της παρουσίασης έκανε η δημοσιογράφος Ντέπη Στενού, ενώ προσωπική αναφορά στην επαγγελματική πορεία της ποιήτριας και το έργο της έκανε η Μαρία Αντωνιάδου.

Η ποιητική συλλογή της Μαρίας Γκουτζαμάνη άγγιξε το ακροατήριο του κατάμεστου Pirée με την αισθητική αρτιότητά της, την έντονη αισθησιακή χροιά, την αισθησιακή περιγραφή του αντικειμένου του πόθου με την ακαταμάχητη λάμψη και εξαιρετική περιγραφή του στην ποιητική συλλογή, με την ευδαιμονία στην εκπλήρωση των επιθυμιών, αλλά κυρίως με το αισιόδοξο μήνυμα ότι τα βάσανα κάποτε μπαίνουν στην άκρη και η χαρά της ευδαιμονίας εντέλει έρχεται να μας αγκαλιάσει κι αυτό σημαίνει ότι αυτή η υπέρτατη αγάπη, χαρίζει απλόχερα στην καρδιά την αρμονία.

Η Μαρία Γκοτζαμάνη καταθέτει μια ποίηση, που δεν διστάζει να εστιάσει στη σωματική διάσταση του έρωτα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι όλα στον έρωτα μπορούν πάντα να είναι βολικά κι εύκολα.

Η ποιήτρια με παρρησία βρίσκει τον βαθύτερο εαυτό της για να δηλώσει ότι στα δικά της τα χώματα δεν θα βραδιάσει ποτέ και γι αυτό τα ποιήματα της συλλογής κερδίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον μας.


Όπως είπε στον επίλογό της η Ντέπη Στενού
:

Κάθε κείμενο, κάθε ποίημα, κάθε βιβλίο που έχει γραφεί για τον έρωτα, σε αφήνει πάντα με την αίσθηση ότι ελάχιστα τελικά ειπώθηκαν.

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια φιλοσοφικής, επιστημονικής και καλλιτεχνικής παραγωγής δεν υπήρξαν αρκετά για να δώσουν οριστικές απαντήσεις στο ερώτημα του Έρωτα.

Και δεν είναι βέβαιο αν θέλουμε πράγματι να μάθουμε τα πάντα για αυτόν.

Μπορεί να ρωτάμε, να ζητάμε συμβουλές, να προσπαθούμε να τον αποκρυπτογραφήσουμε, μπορεί να κυριαρχεί στις συζητήσεις με τους φίλους μας, αλλά τελικά, θέλουμε την μαγεία του, γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχει ούτε ο ίδιος.

Αυτή είναι η μαγεία της ερωτικής ποίησης…

Συμφωνώντας απόλυτα με τον Κικέρωνα που έγραφε πως «ο έρως και η λογική μοιάζουν με τον ήλιο και το φεγγάρι: Όταν ανατέλλει το ένα, δύει το άλλο», θα πω πως αξίζει, έστω για μία φορά στη ζωή του, να νιώσει ένας άνθρωπος αυτά που περιγράφει η Μαρία Γκουτζαμάνη σε αυτήν την ποιητική της συλλογή.

 

Εξαιρετική η παρουσία στην εκδήλωση και η εκπληκτική απόδοση των συνθέσεων, από το ταλαντούχο νεανικό μουσικό σχήμα εγχόρδων, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Σταυρούλας Μέντη.

Την εκδήλωση μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους, οι βουλευτές Κώστας Κατσαφάδος και Γιάννης Μελάς, ο δήμαρχος της πόλης Γ. Μώραλης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ταταρόπουλος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Παπαγεωργίου, η αντιδήμαρχος Παιδείας Σίσσυ Αλιγιζάκη, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημ. Περιουσίας Τάσος Μακαριάν, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκης, ο Σπύρος Σπυρίδων, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Λάγγουρα Μαρία και Χατζηκώστας Ηλίας, οι κυρίες Βασιλική Βλαχαντώνη, Ρούλα Λαγκαδιανού-Κανιούρα, Μαρίνα Κοφινά-Ζουρίδη, Τέσσυ Λεφτάκη-Νικολαΐδου, η ψυχολόγος Ζαχαριουδάκη Ειρήνη, η Μίνα Σαμαρά, ο Μιχάλης Μητσάκος και πολλοί ακόμη εκλεκτοί προσκεκλημένοι.