Λαγκάρντ και ESM βάζουν «φρένο» στις προσδοκίες για το χρέος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέφρασε η ισχυρή κυρία του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την διάρκεια συνέντευξής της στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε, παράλληλα, πως είναι σε θέση να παράσχει στους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας, περισσότερο χρόνο προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως να υπάρξει στο μεσοδιάστημα αυτό κάποια εκταμίευση κεφαλαίων προς την χώρα μας.

«Αν οι πιστωτές δεν βρίσκονται ακόμη στο στάδιο αυτό όπου μπορούν να συμφωνήσουν και να σεβαστούν τις υποθέσεις μας, αν τους χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φτάσουν σε αυτό το σημείο μπορούμε να το αναγνωρίσουμε αυτό και να τους δώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την συνέντευξή της.

«Το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να συμμετάσχει επί της αρχής στο πρόγραμμα διάσωσης», αλλά κατέληξε ότι, «η εκταμίευση κεφαλαίων θα εξακολουθήσει να συνδέεται με την έγκριση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Μετά την λήξη του προγράμματος οι αποφάσεις για το χρέος
Στην πρόοδο που σημειώθηκε στο τελευταίο Eurogroup, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Rolf Strauch, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε αποφάσεις για νέα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «capital.gr», ακόμη, συνέδεσε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως τόνισε η χώρα θα έχει πολλές ευκαιρίες για να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές εφόσον ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μέσω των μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτικά ο Strauch ανέφερε στην συνέντευξή του:

«Σημειώσαμε πρόοδο στο τελευταίο Eurogroup, η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα πολύ εντυπωσιακό πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει 140 μέτρα. Αυτό κλείνει την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Όπως έχουμε δηλώσει στο παρελθόν, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μία συζήτηση αναφορικά με μία αξιόπιστη στρατηγική που θα εξασφαλίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ώστε το ΔΝΤ να μπορέσει να καταλήξει στο δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα. Είχαμε μία καλή πρώτη συζήτηση αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη σε συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ενδεχόμενη απόφαση για την ελάφρυνση χρέους θα ληφθεί τον Αύγουστο του 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας με τον ESM.

Οι Ευρωπαίοι έχουν δείξει στο παρελθόν ότι είναι έτοιμη να συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (…). Όλες οι αποφάσεις για να ξεκλειδωθεί η επόμενη εκταμίευση μπορούν να ληφθούν τον Ιούνιο μετά το επόμενο Eurogroup, αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα».

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί ενδεχομένως ότι να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης για την Αθήνα ο κ. Strauch απαντά:

«Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Πολλά μέτρα που εγκρίθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη παρείχαν επαρκή δημοσιονομικό χώρο στη χώρα.

Οι ευεργετικοί όροι δανεισμού μας σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση της αγοράς αποφέρουν εξοικονομήσεις μέχρι 6% του ΑΕΠ το 2016, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη βιωσιμότητα του χρέους.

Ωστόσο, υπάρχουν νέα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, εάν είναι απαραίτητο και εάν η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με το πρόγραμμα. Αυτές περιλαμβάνουν την περαιτέρω αναβολή των επιτοκίων και την παράταση της διάρκειας των δανείων».

Σε ερώτηση για το πότε η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM ανέφερε:

«Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των επενδυτών και να επανέλθει στην κανονικότητα. Στόχος είναι να ξεπεραστούν οι αδυναμίες της χώρας. Το πρόγραμμα δεν επικεντρώνεται πλέον στο σχεδιασμό νέων μέτρων, αλλά στην εφαρμογή τους.

Εάν η Ελλάδα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της μέσω των μεταρρυθμίσεων, θα έχει πολλές ευκαιρίες να επιστρέψει στις αγορές. Δεν εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε πότε θα επιστρέψουν στις αγορές, η απόφαση είναι της ελληνικής κυβέρνησης.

Όταν είναι σαφές ότι η κατάσταση είναι αρκετά καλή, τότε θα αρχίσουν να κάνουν τα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Απαιτείται πάντα προσεκτική προετοιμασία, ιδίως στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς πρέπει να οργανωθεί η βάση των επενδυτών».

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr