Προειδοποιεί Αμερικάνος ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ: Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι έτοιμο να δώσει 8 Ρίχτερ!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κορυφαίος σεισμολόγος προειδοποιεί τους κατοίκους της νότιας Καλιφόρνιας ότι το ρήγμα του Άγιου Ανδρέα είναι «κλειδωμένο, γεμάτο και έτοιμο να σπάσει» και ότι ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή έχει καθυστερήσει πολύ.

Η προειδοποίηση έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά αφότου ο δήμαρχος του Λος Άντζελες, Έρικ Γκαρσέτι (Eric Garcetti), προώθησε στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση, ώστε τα πιο ευάλωτα κτίρια της πόλης να ενισχυθούν το συντομότερο δυνατόν, εν όψει ενδεχόμενου σεισμικού φαινομένου.

Ανάμεσα στους επιστήμονες που αναμένουν δραστηριότητα στο ρήγμα είναι ο Τόμας Τζόρνταν (Thomas Jordan), καθηγητής στο University of South California και επικεφαλής του Σεισμολογικού Κέντρου της Νότιας Καλιφόρνια (Southern California Earthquake Center),.

Ο Τζόρνταν μίλησε στο ετήσιο συνέδριο των Αμερικανών σεισμολόγων, που πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Μαΐου στο Λονγκ Μπιτς (Long Beach) της Καλιφόρνια.

«Το ρήγμα του Άγιου Ανδρέα είναι κλειδωμένο, γεμάτο και έτοιμο να σπάσει. Οι τεκτονικές πλάκες στο σημείο κινούνται περίπου 5 εκατοστά κάθε χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε μεγάλους σεισμούς στην Καλιφόρνια», δήλωσε στο ακροατήριο των συναδέλφων του σεισμολόγων.

Το Σεισμολογικό Κέντρο έχει δημοσιεύσει γράφημα που προσομοιώνει σε ποιο βαθμό και πού θα γίνει αισθητή η δόνηση. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή, ο σεισμός θα είναι της τάξης των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ενώ η πρόβλεψη των σεισμών παραμένει αμφιλεγόμενη, υπάρχει ανησυχία μεταξύ των ειδικών, καθώς έχει περάσει πολύ καιρός από την τελευταία σημαντική δραστηριότητα στην περιοχή και η οποία καταγράφεται το 1857 με σεισμό 7,9 Ρίχτερ.

Οι τεκτονικές πλάκες, που είναι σε συνεχή κίνηση, κινούνται περίπου 5 εκατοστά ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 159 χρόνια έχει συσσωρευτεί ενέργεια, που –αν υπερβεί τις δυνάμεις εφελκυσμού και συμπίεσης όπως ασκούνται γύρω από το βράχο που τη συγκρατεί–, ο βράχος θα καταρρεύσει. Στο συγκεκριμένο σημείο, οι δύο τεκτονικές πλάκες του ρήγματος θα ξεπεράσουν την τιμή του ορίου θραύσης του πετρώματος, θα μετατοπιστούν από τη θέση τους και θα προκαλέσουν τον μεγάλο σεισμό.

Το 2008, η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει ότι ακόμη και ένας σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στο νότιο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα μπορεί να προκαλέσει περισσότερους από 1.800 θανάτους, 50.000 τραυματισμούς, ζημιές και καταστροφές υποδομών ύψους 200 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αποχέτευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη δημόσια υγεία εν μέσω καταστροφής (βλ. US Geological Survey - USGS Open File Report 2008 - 1150 CGS Preliminary Report 25 Version 1.0The ShakeOut Scenario).

[g_youtube v="nvltp9Nf5T4"]

Πηγή: cnn.gr