Ουκρανία: Συγκρούσεις μασκοφόρων – αστυνομίας έξω από τη Βουλή

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αρνούνται κάθε συμμετοχή στα επεισόδια οι ακροδεξιοί φορείς Σβόμποντα - Δεξιός Τομέας

Την ώρα που η ουκρανική Βουλή, λίγες ημέρες πριν τη διάλυσή της, υπερψήφιζε σαρωτικούς νόμους κατά της διαφθοράς και της κρατικής παρέμβασης στην πολιτική ζωή, μασκοφόροι διαδηλωτές συγκρούονταν βίαια με την αστυνομία, οδηγώντας τη συνεδρίασή της σε πρόωρο τέλος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ζητήσει από την Ουκρανία την υπερψήφιση σχετικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα διευκόλυναν την ευρωπαϊκή πορεία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Οι βίαιες συγκρούσεις ήταν οι πρώτες τόσο μαζικές μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο και έρχονται να δυναμιτίσουν το κλίμα εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 26ης Οκτωβρίου.

Οι διαδηλωτές πέταξαν καπνογόνα κατά των αστυνoμικών και έπληξαν με αεροβόλα όπλα τα παράθυρα της Βουλής, η οποία διέκοψε τη συνεδρίασή της για λόγους ασφαλείας.

Τα κίνητρα των διαδηλωτών, καθώς και η πολιτική τους ταυτότητα δεν έγιναν γνωστά.

Το ακροδεξιό κόμμα Πανουκρανική Ένωση Ελευθερία (Σβόμποντα), καθώς και η ακροδεξιά οργάνωση «Δεξιός Τομέας» αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή τους στα επεισόδια, αν και διαδηλωτές υποστηρικτές τους βρίσκονταν κοντά στο κτήριο του κοινοβουλίου.

Πολλοί Ουκρανοί δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για «προβοκάτορες στην υπηρεσία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών».
Η Βουλή ενέκρινε τα νομοσχέδια, καθώς και τον διορισμό νέου υπουργού Άμυνας.