Μαίρη Τσίμπη : Η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια Δυναμικού Τριάθλου πάει Λας Βέγκας !

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


...γράφει η Στεφανία Βενιέρη

Μετρώντας αντίστροφα για τις 16 Δεκεμβρίου 2022 η Μαίρη Τσίμπη αθλήτρια του Δυναμικού τριάθλου προετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Λας Βέγκας για να εκπροσωπήσει την χώρα της . Η πρώτη Ελληνίδα που το καταφέρνει αυτό !

Πως προέκυψε η συμμετοχή σου στο Λας Βέγκας ?

Τον Ιούνιο του 2021 έλαβα μέρος στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της IPL στην Αγία Πετρούπολη. Με επίδοση 380 κιλών στο σύνολο, κατάφερα να πάρω την πρόκριση για το IPL OLYMPIA PRO POWERLIFTING που θα διεξαχθεί στις 16-17 Δεκεμβρίου στο Las Vegas.
Όλα τα έξοδα της προετοιμασίας μου θα καλυφθούν από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς – COSCO ο οποίος είναι αποκλειστικός χορηγός μου για τη φετινή αγωνιστική χρονιά.


Η ελληνική αποστολή αποτελείται από δύο ακόμη συναθλητές μου τον Νάσο Λιούρα ο οποίος είναι και αντιπρόσωπος της IPL στην Ελλάδα και τον Πάρη Μητρόπουλο.

Πόσες αγωνιστικές συμμετοχές μετράς μέχρι τώρα ?

Μέχρι σήμερα έχω λάβει μέρος σε 2 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, 1 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, 1 Ευρωπαϊκό Κύπελλο, 4 Πανελλήνια Πρωταθλήματα, 4 Πανελλήνια Κύπελλα, 3 Φεστιβάλ δύναμης και συνεχίζω…

Στο στάδιο της προετοιμασίας πως τα καταφέρνεις ? Εννοώ προπονητικά – ιατρικά – οικονομικά ? Συναντάς δυσκολίες στην οργάνωση της προετοιμασίας σου κι αν ναι πως τις ξεπερνάς ?

Η προετοιμασία για ένα αγώνα τοπικό ή διεθνή αποτελεί για κάθε αθλητή μια μεγάλη δοκιμασία τόσο σωματική όσο και ψυχολογική. Το οικονομικό κομμάτι παίζει τεράστιο ρόλο αφού η ειδική διατροφή, ο ιατρικός έλεγχος, οι φυσικοθεραπείες, τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του αγώνα, είναι συνήθως αδύνατον να καλυφθούν από τον εκάστοτε αθλητή/αθλήτρια. Προκαλείται λοιπόν ένα τέτοιο ψυχολογικό φορτίο που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προετοιμασία των αθλητών.
Στα χρόνια που αγωνίζομαι έχω δεχθεί την υποστήριξη και την οικονομική βοήθεια από δικούς μου ανθρώπους στα πλαίσια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας απλά γιατί πίστεψαν σε μένα και τους ευχαριστώ.

Ο Πειραιάς είναι η πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω και είναι πολύ σημαντικό να τονίσω πως είναι μια πόλη που ενισχύει τον αθλητισμό και στηρίζει τους αθλητές του. Ειδικότερα ο ΟΠΑΝ και ο πρόεδρος του, ο Ιωσήφ Βουράκης , ο οποίος έχει αποδεδειγμένα αναβαθμίσει τις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις στον Πειραιά με έχει στηρίξει στο παρελθόν όταν συμμετείχα στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην Αγία Πετρούπολη και είμαι ευγνώμων γι'αυτό.

( Ο κ. Βουράκης στο ερώτημα σχετικά με την συγκεκριμένη χορηγία σχολίασε : ¨ Την Μαίρη την παρακολουθούσα από τα social media και μου έκανε εντύπωση ο τρόπος και η αφοσίωση της σε αυτό που κάνει ! Όταν επικοινώνησε μαζί μου και με ενημέρωσε πως η προσπάθεια που έχει κάνει μπορεί να πάει χαμένη λόγω οικονομικών προβλημάτων , θεώρησα υποχρέωση μας να στηρίξουμε . Άλλωστε ένας αθλητής δεν θέλει να ακούσει το μπράβο όταν έχει πετύχει . Το μπράβο και τη βοήθεια τα χρειάζεται στην αρχή της προσπάθειας . Τι να το κάνει μετά όταν έχει φτάσει στη κορυφή … Γενικότερα ως ΟΠΑΝ στηρίζουμε τον αθλητισμό και ιδιαίτερα τον γυναικείο αθλητισμό με όποιον τρόπο μπορούμε ! )

Με τη φετινή δυνατή χορηγία του ΟΛΠ-COSCO άνοιξε ο δρόμος ώστε να μπορέσω να ανταπεξέλθω στη απαιτητική πορεία προς το Olympia στο Las Vegas. Ένα υπερατλαντικό ταξίδι άλλωστε έχει μεγάλο οικονομικό κόστος και οι υψηλές προδιαγραφές του συγκεκριμένου αγώνα χρειάζονται σκληρή σωματική και ψυχική προετοιμασία. Είμαι πολύ τυχερή λοιπόν που έχω δίπλα μου ένα τόσο ισχυρό χορηγό.
Στο ιατρικό κομμάτι έχω δίπλα μου τον Ειδικό καρδιολόγο Σεραφείμ Χατζηγεωργίου που διατηρεί το ιατρείο του στον Πειραιά. Την μυοσκελετική μου αποκατάσταση την έχει αναλάβει ο χειροπρακτικός Πέτρος Μισυρλής στο MyRecovery Lab που βρίσκεται κι αυτό στο κέντρο του Πειραιά. Και οι δυο είναι εξαιρετικοί στον τομέα τους κι έχουν σταθεί δίπλα μου στις πιο σημαντικές αγωνιστικές προετοιμασίες μου.
Το προπονητικό και διατροφικό μου πλάνο το σχεδιάζω εγώ η ίδια και χρειάζεται απόλυτη πειθαρχία ώστε να υπερνικήσω την κούραση μου, και τα διάφορα εμπόδια της καθημερινότητας. Άλλωστε εκτός από αθλήτρια είμαι και μητέρα.

Ποια θεωρείς είναι η μεγαλύτερη παρανόηση σε σχέση με το άθλημα αλλά και τη γυναικεία συμμετοχή ?

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια τα αθλήματα δύναμης ήταν συνυφασμένα με μια εικόνα αθλητών με παραπανίσια κιλά και ογκώδη σωματότυπο. Αυτό δεν ισχύει φυσικά καθώς καθοριστικό ρόλο στο σωματικό βάρος παίζει η ποιότητα της διατροφής. Επίσης η παρανόηση ότι οι γυναίκες γίνονται ογκώδεις με το powerlifting και την άρση βαρών γενικότερα αποτελεί έναν απ’ τους μεγαλύτερους μύθους. Το powerlifting υπό σωστή καθοδήγηση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες. Αυξάνει την οστική πυκνότητα, ενισχύει τη μυική μάζα και τη δύναμη, χτίζει αυτοπεποίθηση και γενικότερα βελτιώνει την υγεία και την ποιότητα ζωής όσων ασχολούνται με αυτό .

Τι είναι αυτό που σε έκανε να ξεχωρίσεις το powerlifting ως άθλημα και να αφιερώσεις τη ζωή σου ?

Στην ηλικία των 15 ξεκίνησα να γυμνάζομαι με βάρη ακολουθώντας τα χνάρια του μεγαλύτερου αδελφού μου. Πολύ γρήγορα φάνηκε ότι ήμουν πολύ δυνατή για την ηλικία, το φύλο και το σωματικό μου βάρος. Την εποχή εκείνη ήταν σχεδόν ταμπού μια γυναίκα να ασχολείται με βάρη σε τέτοιο βαθμό. Το Δυναμικό Τρίαθλο ήρθε στη ζωή μου δεκαετίες αργότερα και μου πρόσφερε την ευκαιρία, αυτή τη δύναμη να την μετατρέψω σε έργο στο αγωνιστικό πλατό. Αυτό που με έκανε να αγαπήσω το Δυναμικό Τρίαθλο είναι ότι καλλιεργεί την πειθαρχία, σε κάνει να ξεπερνάς συνεχώς τα όρια σου και παρόλο που είναι ένα ατομικό άθλημα η υποστήριξη, η συνεργασία μεταξύ των αθλητών και το "ευ αγωνίζεσθαι" είναι στοιχεία που του δίνουν ένα ομαδικό χαρακτήρα. Σκοπός και όνειρο μου είναι, πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι και τις προσωπικές επιδόσεις, να προσελκύσω όλο και περισσότερο κόσμο να γνωρίσει και να ασχοληθεί με αυτό το υπέροχο δυναμικό άθλημα. Άλλωστε σε χώρες όπως η Αμερική, η Ρωσία, η Αγγλία, η Γερμανία και πολλές άλλες, το Powerlifting ειναι εδώ και αρκετές δεκαετίες πολύ δημοφιλές.

Σε πρότερες συμμετοχές σου σε αγώνες πως ήταν η συνύπαρξη με τους/τις συναθλήτριες των άλλων χωρών ? Θες να μας περιγράψεις μια εμπειρία σου?

Για μένα κάθε αγώνας είναι μια γιορτή του αθλήματος. Στο εξωτερικό έχω γνωρίσει αθλητές και αθλήτριες υψηλού επιπέδου. Κι όταν μιλώ για επίπεδο δεν εννοώ μόνο σε επιδόσεις αλλά και σε χαρακτήρα. Μέχρι στιγμής δεν έχω ούτε μια αρνητική εμπειρία από κάποιο αγώνα όσον αφορά τη συμπεριφορά κάποιου αθλητή ή αθλήτριας. Αντιθέτως έχω πάρει δύναμη από δύο καταπληκτικούς ανθρώπους που αποτελούν παράδειγμα θέλησης και ψυχικής δύναμης. Τη Liz Freel, την οποία είχα την τιμή να γνωρίσω το 2019 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της IPL στη Λειψία, η οποία μάχεται εδώ και πολλά χρόνια μια σοβαρή ασθένεια και είναι πρέσβειρα του powerlifting, αθλήτρια, προπονήτρια και υπέροχος άνθρωπος.
Επίσης τον Captain Peter Battle ετών 95!! που γνώρισα το 2021 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της IPL στην Αγγλία, ο οποίος ασχολήθηκε με το Δυναμικό Τρίαθλο μετά το χαμό της γυναίκας του και όπως μου είπε πήρε παράταση ζωής από αυτό.

OLP-COSCO(2)[531858]