Η δωρεά εκατομμυρίων της COSCO Hellas που έσωσε τον Άγιο Νικόλαο Πειραιά!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


...του Σαράντου Ευσταθόπουλου

 

Ίσως οι περισσότεροι Πειραιώτες να μη γνωρίζουν το αποκλειστικό θέμα που αναδεικνύει σήμερα το Piraeuspress.gr!

 
Κι όμως, ο τίτλος του άρθρου αποδίδει μέσα σε δυο σειρές τη μεγάλη προσφορά της COSCO HELLAS στην τοπική κοινωνία του Πειραιά και ειδικώς στην Ορθόδοξη εκκλησία μας.
 
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
 

Από εγκυρότατη πηγή πληροφορήθηκα πριν λίγες μέρες κάτι το οποίο πραγματικά ούτε εγώ γνώριζα (κακώς βέβαια!).

 
"Η COSCO HELLAS δώρισε 5 εκατομμύρια ευρώ για την αναστήλωση του Αγίου Νικολάου" !
 
(Η αλήθεια είναι ότι όταν το άκουσα αυτό έμεινα με το στόμα ανοιχτό!)
 

Ο περικαλλής ναός-μνημείο του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά, αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα δομικής και όχι μόνο φύσης, που έθεταν σε κίνδυνο αυτή καθεαυτή την ύπαρξή του!

 

Το κόστος του συνολικού έργου της αποκατάστασεως του Αγίου Νικολάου, ξεπερνούσε κατά πολύ τις δυνατότητες όχι μόνο της Μητρόπολης Πειραιά, αλλά και των Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

 
Η ΛΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ COSCO HELLAS ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ
 
Ο Άγιος Νικόλαος, δεν είναι απλά ένας ναός σαν όλους τους άλλους, όχι μόνο από απόψεως θέσης και αρχιτεκτονικής, αλλά και από απόψεως συμβολικής και ουσιαστικής.
 
Αυτό το γνώριζε καλά ο ικανότατος Έλληνας Γενικός Διευθυντής της COSCO HELLAS Άγγελος Καρακώστας, αλλά και το οποίο αντιλήφθηκε μονομιάς ο οξυδερκής Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΕΠ ΑΕ (θυγατρική της COSCO Hellas) Captain Fu Cheng Qiu (Κάπτεν Φου Τσιένγκ Τσιόου).
 
 
Ο Γενικός Διευθυντής της COSCO Hellas κ. Άγγελος Καρακώστας & ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΕΠ ΑΕ Captain Fu Cheng Qiu (Κάπτεν Φου Τσιένγκ Τσιόου).
 
Δηλαδή γνώριζε καλά τι σημαίνει Άγιος Νικόλαος για τους Έλληνες Ναυτικούς, για την ελληνική ναυτοσύνη απανταχού της γης, αλλά βεβαίως και για τον ίδιο τον Πειραιά, το μεγάλο λιμάνι στο οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια ο κινεζικός κολοσσός.
 
Έτσι, όταν το αίτημα έφτασε στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή της COSCO HELLAS Άγγελου Καρακώστα - υπενθυμίζω ότι μιλάμε για αίτημα συνολικής αξίας 5.000.000 ευρώ! - η αγωνία των ιερέων του Αγίου Νικολάου και του Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ έφτανε στο αποκορύφωμα.
 
Η απάντηση ήταν θετική και πλέον ο Άγιος Νικόλαος ως εκ θαύματος και κόντρα σε όλες τις πιθανότητες θα αποκτούσε και πάλι "ζωή" στο λιμάνι του Πειραιά!
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
 
Σήμερα λοιπόν και αύριο και τα επόμενα χρόνια, οι Πειραιώτες και οι απανταχού ναυτικοί θα μπορούν να τιμούν τον Προστάτη τους στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, χάρη στην παρέμβαση της COSCO HELLAS και του Γενικού της Διευθυντή Άγγελου Καρακώστα.
 
Αυτό πρέπει να γραφτεί γιατί αποτελεί μια σημαντική πτυχή της σύγχρονης ιστορίας του Πειραιά, του Λιμανιού και της Ορθοδοξίας.
Τόσο η προσφορά της εταιρίας όσο και το πρόσωπο που εγγυήθηκε και σήκωσε στους ώμους του τη μεγάλη ευθύνη αυτής της απόφασης-γιατί τις αποφάσεις τις παίρνουν άνθρωποι στις εταιρίες!
 
Και προσωπικά πιστεύω ότι είναι ίσως μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες της COSCO HELLAS σε όλα τα επίπεδα... Αυτό το αντιλαμβάνονται οι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του ευρύτερου Πειραιά και των νησιών, αλλά και οι χιλιάδες Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας. Ήταν μια κίνηση ματ όπως θα έλεγε και ένας σκακιστής!
 
Και έχει μια μικρή σημασία ότι αυτά τα γράφουμε στο Piraeuspress.gr, από το οποίο έχει ασκηθεί κριτική στην COSCO για διάφορους λόγους!
 

ΥΓΚαι επειδή γνωρίζω ότι ο υπεραιωνόβιος ναός -ιστορικό μνημείο της Αγίας Σοφίας στα Μανιάτικα αντιμετωπίζει εξίσου σημαντικά προβλήματα, στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιάς Κοκκινιάς δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αγιογράφησης και πολλά ακόμα, καλό θα ήταν και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών-οι οποίοι διαπρέπουν παγκοσμίως κατέχοντας σημαντικές πρωτιές στον τομέα της ναυτιλίας-να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες... 

Άλλωστε τι μας έχει μείνει σε αυτή τη χώρα: Η πίστη και η πατρίδα!