Πάσχα στον Πειραιά!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Επιλογή ή μονόδρομος, βούληση ή εξαναγκασμός, γεγονός είναι ότι περισσότεροι Πειραιώτες από ποτέ, θα γιορτάσουν το Πάσχα στο μεγάλο λιμάνι!
 
 
Και μπορεί για κάποιους ο Πειραιάς να μην αποτελεί την καλύτερη επιλογή, μιας και η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας είναι συνυφασμένη με την περιφέρεια και το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία στο χωριό, εντούτοις, το Πάσχα στην πόλη έχει και τα καλά του... Ιδίως δε όταν αυτή η πόλη είναι ο Πειραιάς!
 
Είναι στο χέρι μας λοιπόν ''να κάνουμε την οικονομική κρίση ευκαιρία'' (το πιο βαρετό κλισέ που ακούμε τα τελευταία 5 χρόνια από την πλειοψηφία των πολιτικών μας) και να περάσουμε ένα αξέχαστο Πάσχα με φόντο το λιμάνι, την Πειραϊκή, τη Μαρίνα Ζέας, τη Φρεαττύδα, την Καστέλλα... Αλλά και τις ξεχωριστές γειτονιές του Πειραιά, την Παλιά Κοκκινιά, τα Καμίνια, την Αγια Σοφιά και τα Ταμπούρια!
 
Να βιώσουμε στις ενορίες της γειτονιάς μας τη μαρτυρική διαδρομή του Κυρίου προς το Γολγοθά και να εορτάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα την ένδοξη Ανάστασή Του, ελπίζοντας η φετινή ανάσταση να συμπέσει με την εκ νέου ανάσταση, ανασύσταση και αναδιοργάνωση του ελληνικού κράτους, φέρνοντας και πάλι το χαμόγελο στα χείλη εκατομμυρίων Ελλήνων που έχουν υποστεί τα πάνδεινα! 
 
Οικογενειακά, μαζί με φίλους ή συνεργάτες (για όσους εργαζόμαστε), μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά στο πραγματικό νόημα της εορτής του Πάσχα και να αναλογιστούμε όλα αυτά που έχουμε περάσει την τελευταία πενταετία.
 
Άλλωστε πέρα από τα αναστάσιμα εδέσματα και τα πασχαλινά αυγά, υπάρχει και η διαδρομή μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, που μας προδιαθέτει να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με τον εσωτερικό μας κόσμο...
 
Πάσχα λοιπόν στον Πειραιά!

Μεγάλη εβδομάδα στις ενορίες της Μητρόπολης Πειραιά ή σε κοντινά μοναστηράκια εντός Αττικής (για περισσότερη κατάνυξη), συντροφιά με τη μικρή σύνοψη (στα κλασικά χρώματα μαύρο, μπλε ή γκρενά).

 
Μεγάλη Παρασκευή με θαλασσινά (αλάδωτα) στην Πειραϊκή και το Μικρολίμανο και ''αμερικάνικο'' σουβλάκι (χωρίς κρέας) με αλάδωτη πίτα!
 
Ανάσταση με ''μινέρβες'' και ''γουρούνες''. Μετά το Χριστός Ανέστη (κανονικά μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας), μαγειρίτσα στο σπίτι με συγγενείς και φίλους και διασκέδαση μέχρι το πρωί, σε Μικρολίμανο, Πασαλιμάνι, Τρούμπα.
 
Κυριακή του Πάσχα και σούβλισμα στην αυλή, το πεζοδρόμιο ή την ταράτσα του σπιτιού ή στα μαγαζιά του Προφήτη Ηλία, του Μικρολίμανου.
 
Δευτέρα του Πάσχα ξεκούραση από το πολύ φαί και καμιά βόλτα προς τα νότια προάστια ή την Αίγινα... και από Τρίτη πίσω στη δουλειά!!!
 

Και βέβαια είναι μια ακόμα χρυσή ευκαιρία, να βρεθούμε κοντά-ο καθένας με το δικό του τρόπο-σε εκείνους που είναι μόνοι τους, σε εκείνους που δεν τα κατάφεραν στη ζωή για τον ένα ή τον άλλο λόγο και δεν έχουν εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό για τα γεράματά τους, σε εκείνους που μας χρειάζονται πραγματικά... Και είναι πολλοί, τους βλέπουμε σε κάθε γωνιά της πόλης. 

Διακριτικά, με πραγματική αγάπη και διάθεση προσφοράς. 
Γιατί από πάντα ο Πειραιάς ήταν η πόλη της εργατιάς... αλλά παράλληλα και της ανθρωπιάς!
 
Διαβάστε επίσης: