ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Μια πόλη βυθισμένη στο σκοτάδι… Κυριολεκτικά και Μεταφορικά!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


...του Σαράντου Ευσταθόπουλου

Παίρνω αφορμή για αυτό το άρθρο από δυο περιστατικά των τελευταίων ημερών.

Τόσο από την επαναφορά στο προσκήνιο του σοβαρού προβλήματος φωτισμού του Πειραιά, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις γύρω γειτονιές, μέσω του ρεπορτάζ του Piraeuspress.gr, όσο και από την ερώτηση ενός παιδικού μου φίλου σχετικά με το παρόν και το μέλλον της πόλης που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και εξακολουθούμε να ζούμε και να δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά αρκετοί από εμάς.

Η απάντησή μου ήταν εντελώς αυθόρμητη, καθώς δεν μπήκα στη διαδικασία να αναλύσω δεδομένα και παραμέτρους...

"Ο Πειραιάς είναι βυθισμένος στο σκοτάδι, κυριολεκτικά και μεταφορικά", του απάντησα μονομιάς!

ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Καλύτερη και πιο επίκαιρη απάντηση για το κυριολεκτικό σκοτάδι που επικρατεί στον Πειραιά, δε θα μπορούσε να είναι άλλη από το πρόσφατο ρεπορτάζ για το "απόλυτο μαύρο" σε κεντρικότατους δρόμους του Πειραιά, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε γκέτο παραβατικών!

Το ρεπορτάζ αναφερόταν συγκεκριμένα στις οδούς Ελ. Βενιζέλου και Νοταρά, αν και όσοι κατοικούμε στον Πειραιά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πρόβλημα φωτισμού μαστίζει και τις γειτονιές του Πειραιά (Λιμάνι, Μανιάτικα, Παλιά Κοκκινιά, Καμίνια κλπ κλπ), ενώ συνδέεται άμεσα με την αύξηση της εν γένει παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.

Και σαφώς, είναι ένα αυταπόδεικτο γεγονός - οποιαδήποτε κυκλοφορεί νυχτερινές ώρες στον Πειραιά μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει - το οποίο δεν αμφισβητείται από κανέναν, αλλά παράλληλα κανείς δεν κάνει κάτι για να διορθωθεί σιγά σιγά η κατάσταση!

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Εδώ θα μπορούσα να σταθώ για ώρες και να αφιερώσω πολλές "σελίδες" για το μεταφορικό σκοτάδι που έχει σκεπάσει τον Πειραιά!

Φυσικά και εκφράζω υποκειμενική άποψη, αλλά έχω την αίσθηση ότι η πλειοψηφία των Πειραιωτών - ξανατονίζω που διαμένουν και εργάζονται στην πόλη - θα συμφωνήσει μαζί μου.

Και κάνω στον εαυτό μου τα εξής "ρητορικά" ερωτήματα...

-Είναι αυτή η πόλη που ονειρευτήκαμε όταν ήμασταν παιδιά; Σε καμία των περιπτώσεων.

-Είμαστε ευτυχισμένοι με την εικόνα της πόλης των τελευταίων ετών; Σε καμία περίπτωση!

-Έχουμε κάποιο δείγμα γραφής ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο; Σε καμία περίπτωση.

-Αλλάξαμε Δήμαρχο για ένα καλύτερο αύριο. Μετά από 3 χρόνια έχουμε την ελπίδα που είχαμε πριν 3 χρόνια; Σε καμία περίπτωση.

-Πιστεύουμε ότι θα αλλάξει κάτι σύντομα; Μάλλον όχι.

-Πώς θα σταματήσουμε την εσωτερική μετανάστευση, καθώς πλήθος Πειραιωτών αφήνουν την πόλη μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που επικρατεί;

-Πώς θα βοηθήσουμε την πεθαμένη αγορά του Πειραιά να σταθεί και πάλι στα πόδια της;

-Υπάρχει άραγε ελπίδα σωτηρίας για τον Πειραιά;;;

Την καλύτερη απάντηση τη δίνουμε όλοι εμείς οι γνήσιοι Πειραιώτες, που αντιστεκόμενοι στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της καθημερινότητας, παλεύουμε να κρατήσουμε αυτή την πόλη ζωντανή!

Εμείς που ζούμε τις καθημερινές αγωνίες, τις καθημερινές δυσκολίες, τη ζωή στο πεζοδρόμιο του Πειραιά... Και που δεν είμαστε ούτε περαστικοί ούτε τυχαίοι διαβάτες!

Και είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, με τις δικές του θυσίες, με κόπο και σκληρή δουλειά, θα ξαναφέρουμε τον Πειραιά στη θέση που κατέχει διαχρονικά στον ιστορικό χάρτη της Ελλάδας!