Φοιτητικό…αέριο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι βάσεις ανακοινώθηκαν, τα χαμόγελα επανήλθαν στα πρόσωπα των παιδιών μετά από αρκετό αγώνα και κούραση και μαζί με τα όνειρα για σπουδές που αρχίζουν πλέον να πραγματοποιούνται, πολλά παιδιά πραγματοποιούν ένα ακόμη όνειρο, εκείνο της φοιτητικής ζωής.

Και βέβαια, δεν νοείται φοιτητική ζωή χωρίς φοιτητικό σπίτι… Πολλοί έχουν συνδέσει την έννοια της φοιτητικής ζωής με την οικονομία, τον συμβιβασμό και τις εκπτώσεις σε θέματα ποιότητας ζωής και πολλές φορές και σε θέματα ασφαλείας. Θα συμφωνήσουμε μόνο με το πρώτο στοιχείο: την οικονομία. Όλα τα υπόλοιπα δεν χωρούν πλέον σε ένα σύγχρονο φοιτητικό σπίτι που θα στεγάσει ίσως το ωραιότερο διάστημα της ζωής των νέων ανθρώπων. Πώς θα γίνει αυτό; Με φυσικό αέριο, φυσικά…


Το κατάλληλο φοιτητικό σπίτι

Τρία είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής ενός φοιτητικού σπιτιού: ο τόπος, η οικονομία και η ασφάλεια. Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί τις βασικές προδιαγραφές οι οποίες πρέπει να εξασφαλίζουν ένα διαμέρισμα/σπίτι κοντά στη σχολή, με πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ασφαλή γειτονιά και με προϋποθέσεις που δεν απαιτούν υψηλό κόστος εξοπλισμού, συντήρησης και διαβίωσης. Η εξεύρεση του ιδανικού σπιτιού δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτεί αρκετή έρευνα αγοράς, διαπραγμάτευση με τους μεσίτες ή τους ιδιοκτήτες και έλεγχο ορισμένων βασικών παραμέτρων. Οι νέοι φοιτητές πρέπει να ελέγχουν το διαμέρισμα για τυχόν κατασκευαστικά ή άλλα προβλήματα, να ενημερώνονται για το ύψος των κοινοχρήστων και το πιο βασικό για το σύστημα θέρμανσης καθώς αυτό αποτελεί και τον παράγοντα που μπορεί να συντελέσει στον κυριολεκτικό εκτροχιασμό του προϋπολογισμού. Ιδανική λύση αποτελεί η επιλογή διαμερίσματος που υπάγεται σε πολυκατοικία που είναι συνδεδεμένη σε δίκτυο φυσικού αερίου καθώς το συγκεκριμένο καύσιμο μπορεί να καλύψει όλες τις βασικές ανάγκες μιας οικίας και να εξοικονομηθεί κόστος που ξεπερνά το 50%. 
Άλλωστε, όλες οι αγγελίες σε πόλεις οι οποίες θεωρούνται ως κατεξοχήν υποδοχείς φοιτητών όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, υπερτονίζουν ως πλεονέκτημα την ύπαρξη θέρμανσης φυσικού αερίου σε σπίτια που προορίζονται για φοιτητές. Είναι συνήθεις οι φράσεις στις αγγελίες «κατάλληλο για φοιτητές»,  «ατομικό φυσικό αέριο» και ευτυχώς διαμερίσματα με σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου δεν είναι πλέον δυσεύρετα. Ας δούμε όμως πώς καλύπτονται οι βασικές δραστηριότητες ενός φοιτητικού σπιτιού με την χρήση φυσικού αερίου:

Θέρμανση: Η χρήση φυσικού αερίου στην θέρμανση ενός φοιτητικού σπιτιού μειώνει τα έξοδα θέρμανσης κατά 40% και οι αποδόσεις φτάνουν το 110%. Η εφαρμογή φυσικού αερίου αποτελεί πλέον μονόδρομο στην επιλογή της θέρμανσης για το σπίτι, έναντι των υπόλοιπων ρυπογόνων και σπάταλων λύσεων όπως οι λέβητες πετρελαίου, οι λέβητες pellet, οι λέβητες ξύλου και βιομάζας. 

Ζεστό νερό: Τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης  επιτρέπουν την παροχή ζεστού νερού 24 ώρες το 24ωρο. Συνήθως χρησιμοποιούνται ταχυθερμοσίφωνες φυσικού αερίου ή  boiler αποθήκευσης φυσικού αερίου και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση έως και 40% σε σχέση με ένα boiler πετρελαίου και έως 60% σε σχέση με ένα θερμοσίφωνα.

Μαγείρεμα: Οι φοιτητές μπορούν να δοκιμάσουν το ταλέντο τους στην μαγειρική αποφεύγοντας το υψηλό κόστος του ρεύματος (εξοικονόμηση έως 70% σε σχέση με τις ηλεκτρικές κουζίνες). Η χρήση φυσικού αερίου στο μαγείρεμα μπορεί να επιτευχθεί με αντικατάσταση της παλαιάς κουζίνας με κουζίνα φυσικού αερίου (ελεύθερη ή εντοιχιζόμενη).  Φυσικά, όλες οι οικιακές συσκευές φυσικού αερίου φέρουν ασφαλιστικές διατάξεις. 


Με τρεις φράσεις…

 

Η χρήση του φυσικού αερίου έχει πολλά πλεονεκτήματα για ένα φοιτητικό σπίτι, τα συνοψίζουμε σε τρεις βασικές φράσεις:

 

Ø  Μειωμένος  λογαριασμός

 

Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται φυσικό αέριο, ο λογαριασμός είναι μειωμένος κατά το ήμισυ σε σχέση με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικά πληρώνεται μετά την χρήση. Ο λογαριασμός αναλύεται στη χρέωση ενέργειας, που υπολογίζεται αναλογικά με την ενέργεια (kWh) που έχει καταναλωθεί στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, και τη χρέωση ισχύος (πάγιο), που είναι ανεξάρτητη της κατανάλωσης. Πλέον, τα περισσότερα διαμερίσματα προσφέρουν αυτονομία θέρμανσης με φυσικό αέριο και με τον τρόπο αυτό γίνεται παραπάνω οικονομία καθώς ο ενοικιαστής-φοιτητής πληρώνει μόνο για την περιορισμένη κατανάλωση που κάνει χωρίς να χρεώνεται σε περιόδους εορτών, διακοπών κλπ όπου λείπει από το διαμέρισμα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ανάγκες ενέργειας για ένα φοιτητικό σπίτι είναι αρκετά περιορισμένες λόγω της καθημερινής πολύωρης απουσίας του φοιτητή.

 

Ø  Ευκολία στη χρήση

 

Το φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο όποτε το χρειάζεται ο φοιτητής κάθε στιγμή μέσα από το εγκαταστημένο δίκτυο. Δε χρειάζεται να το παραγγείλει  ή να είναι σε ετοιμότητα για την παραλαβή του και πληρώνει πάντα μόνο όσο καταναλώνετε. Η λειτουργία των συσκευών φυσικού αερίου είναι απλή και προσφέρει ευκολίες και άνεση στην καθημερινή σας ζωή (π.χ. παροχή ζεστού νερού ανά πάσα στιγμή)

 

Ø  Φιλικότητα προς το περιβάλλον

 

Το φυσικό αέριο είναι το πιο καθαρό και λιγότερο ρυπογόνο καύσιμο. Η χρήση του συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Δεν περιέχει ενώσεις του θείου που ρυπαίνουν το περιβάλλον και προκαλούν το φαινόμενο της όξινης βροχής

Πόσο ασφαλές είναι το φυσικό αέριο για το φοιτητικό σπίτι;



Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Χατζηνικολάου, Χημικό Μηχανικό και υπεύθυνο της εταιρείας Cosmoaerion, «τo φυσικό αέριο είναι απολύτως ασφαλές και σε αυτό συμβάλλουν η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών για την κατασκευή των δικτύων και εγκαταστάσεων, και οι έλεγχοι που γίνονται από τις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ). Το φυσικό αέριο αναφλέγεται μόνο εάν αναμιχθεί με αέρα σε μία πολύ συγκεκριμένη αναλογία και εάν υπάρξει συγχρόνως σπινθήρας. Η σχεδίαση και η κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης από υπεύθυνους μηχανικούς και πιστοποιημένους τεχνικούς , η εγκατάσταση των συσκευών από εξειδικευμένο προσωπικό, και ο έλεγχος αυτών από τις ΕΠΑ, γίνονται με την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών. Με τον τρόπο αυτό εκμηδενίζεται πραγματικά η πιθανότητα τέτοιων συμβάντων. Πέραν των υποχρεωτικών προδιαγραφών, υπάρχει πάντα η δυνατότητα τοποθέτησης επιπλέον ασφαλιστικών οργάνων (ανιχνευτές αερίων με ηχητικό και οπτικό σήμα ειδοποίησης, ανιχνευτές αερίου με ηλεκτρομαγνητικές βάνες αποκοπής παροχής, κλπ.). Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο που διακινείται μέσω δικτύων. Επομένως ο τελικός καταναλωτής δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με αυτό. Οι φυσικές του ιδιότητες, η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων διανομής και εσωτερικών εγκαταστάσεων και συσκευών και η απλότητα των συσκευών στη χρήση τους το καθιστούν ασφαλές στη χρήση ακόμη και την πρώτη φορά».