ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ: Μεγάλη επιτυχία για την διαδραστική παράσταση «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του ΙΩΑΝΝΗ»

Ροή Ειδήσεων

Η  Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά φιλοξενησε στον αίθριο χώρο της, την διαδραστική παράσταση «Αποκάλυψη του Ιωάννη» με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερη ανταπόκριση από τον κόσμο.

 

Η έμμετρη μετάφραση του κειμένου στα Νέα Ελληνικά και η μουσική του διεθνώς καταξιωμένου μουσικοσυνθέτη Νίκου Παπακώστα, «εικονογραφήθηκαν» με έργα του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη και του χαράκτη  Νίκου  Δεσεκόπουλου.

 

Το  κείμενο  έγινε πηγή  έμπνευσης  για  τους  τρεις   καταξιωμένους,  στο  χώρο  τους καλλιτέχνες, σε μια  πραγματικά  πρωτόγνωρη  παρουσία  για  το μουσικό  και  το εικαστικό  γίγνεσθαι, ενώ φαντάζε περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

 

Τα εικαστικά έργα που το πλαισιώσαν είναι έξι γλυπτικές μικροσυνθέσεις και  γλυπτά  του Θ. Παπαγιάννη  και  εννέα  ξυλογραφίες  μεγάλου  μεγέθους   του  Ν. Δεσεκόπουλου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιαστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το e-museum-athanasiadis, δεκαέξι χαρακτικά (ξυλογραφίες) του Albrecht Durer του 1498, στα οποία τα κείμενα της Αποκάλυψης του Ιωάννη «ζωντάνεψαν», όπως έχουν τυπωθεί στην πίσω όψη τους,

 

Η παράσταση ακολουθήθηκε από εκκλησιαστική χορωδία και βίντεο με εικαστικές απεικονίσεις και μουσικά μοτίβα για να αναδείξουν την εντυπωσιακή, πυκνή  και  αέναο  μάχη  των  δυνάμεων  που  περιγράφονται  στο  πρωτότυπο  έργο. Κύρια στοιχεία ηταν η  εικόνα,  ο  χώρος, ο ήχος  και  ο λόγος. Το  Φως   απέναντι  στο  σκοτάδι,  οι  Άγγελοι  απέναντι  στους  Δαίμονες  και  τις  χθόνιες  δυνάμεις,  η  Αρχέγονη  Γνώση   απέναντι  στον  Ανθρώπινο  Φόβο. Ο  ήχος  με την  σιωπή  του, το  φως  με  την  σκιά  του.

Η  Αποκάλυψη  του  Ιωάννη  ένα  πανανθρώπινο  έργο, που  κινείται  ανάμεσα  στην  προφητεία  και  το όραμα, την  αγωνία  και  την  υπέρβαση, αποκτά  μια  νέα  δυναμική  μορφή  μέσα  από  αυτή την πρισματική  σύγχρονη  απόδοση.

 

Ο  διάλογος  μεταξύ  των  τεχνών  δημιούργησε  τις  καλύτερες  προϋποθέσεις  για  μια  σφαιρική  προσέγγιση  του  κοινού, που  αναζητά   ποιότητα  και  επικοινωνία  με  τους  δημιουργούς, όταν  έχουν  να  προτείνουν  μια  άλλη  θεώρηση  και  άποψη:  «Αν  δεν  έχεις κάτι  να  πεις, καλύτερα  να  σωπαίνεις».

Η Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό  και οι κριτικές που απέσπασε  υπήρξαν διθυραμβικές από όλα τα ΜΜΕ. Να σημειωθεί ότι το έργο, όπως ανέβηκε στο θέατρο Saint Michel των Βρυξελλών, μεταδόθηκε από την ΕRΤ WORLD σε ολόκληρο τον κόσμο, η δε παράσταση από τον καθεδρικό ναό του Τιμίου Σταυρού και του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ στο Λονδίνο παρουσιάστηκε από την HELLENIC TV σε ολόκληρη την Ελληνική ομογένεια.

 

Μετά την Πινακοθήκη  του Δήμου Πειραιά ξεκινά  ένας νέος κύκλος  παραστάσεων σε πολιτιστικούς χώρους και πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
loading...