ΝΙΚΑΙΑ: Ζωντάνεψαν οι μνήμες του Μπλόκου της Κοκκινιάς (Φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μια έντονα συγκινησιακή βραδιά είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 70 χρόνια του Μπλόκου της Κοκκινιάς που διοργάνωσε ο Δήμος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη τη Δευτέρα το βράδυ στη Μάντρα του Μπλόκου Κοκκινιάς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη φωνή του Μάνου Κατράκη και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Ιωακειμίδης: «Αυτό που συνέβη πριν από 70 χρόνια μας οπλίζει με δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες του σήμερα και να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας ,  τον φίλο μου Νότη Μαυρουδή, τη φίλη Αναστασία Μουτσάτσου την κα Ρένη Πιττακή και όλους τους συντελεστές που αφιλοκερδώς μας βοηθούν με τον καλύτερο τρόπο να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε αυτές τις ιστορικές στιγμές της πόλης μας».  


Ο Νότης Μαυρουδής μίλησε για την αξία της μνήμης και στην ιστορία του Μπλόκου αναφέρθηκε η ποιήτρια και μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων Ειρήνη Ρηνιώτη  η οποία είχε αναλάβει την επιλογή των κειμένων και την επιμέλεια της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Θεοχάρης μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, βραβευμένος με Κρατικό Βραβείο – Μαρτυρία για το βιβλίο του με τίτλο «Δίστομο 10 Ιουνίου 1944- Το Ολοκαύτωμα» ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονική σημασία αυτών των γεγονότων.   

Ο Νότης Μαυρουδής με την κιθάρα του, ο Μάνος Αβαράκης με τη φυσαρμόνικά του και ο Γιώργος Τοσικιάν «έντυσαν» μουσικά την εκδήλωση. Συγκίνηση προκάλεσε η κα Ρένη Πιττακή με την απόδοση συγκεκριμένων μαρτυριών από το Μπλόκο της Κοκκινιάς και το Ολοκαύτωμα του Διστόμου.

Η Αναστασία Μουτσάτου τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη και συνεπήρε  και το κοινό που άρχισε να σιγοτραγουδά μαζί της. Η Χορωδία της ΧΑΝ ερμήνευσε τραγούδια της Αντίστασης και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Ποιητικές Αναγνώσεις έκανε ο Χάρης Μαυρουδής και η Ειρήνη Ρηνιώτη και τον μουσικό επίλογο έκανε ο Μάνος Αβαράκης με το «Επέσατε Θύματα» όπου το κοινό σηκώθηκε όρθιο ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Αθάνατους του Μπλόκου.