Ενθρονίστηκε η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Παντελεήμονα Δραπετσώνας (ΦΩΤΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχτηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου εκατοντάδες πιστοί το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, στη συμβολή των οδών Αγίου Παντελεήμονα και Ρήγα Φεραίου στη Δραπετσώνα.

Την εικόνα συνόδευαν από τη μητρόπολη Πειραιά –όπου φυλασσόταν– οχήματα της Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αφού την παρέλαβαν δύο ζιπκοφόροι, αμέσως μετά, τέσσερα άτομα χόρεψαν μπροστά από την εικόνα τον πυρρίχιο χορό σέρρα, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Τελέστηκε τρισάγιο σε μια διαμορφωμένη εξέδρα χοροστατούντος του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και στη συνέχεια εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Με τη συνοδεία της φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Πειραιά, σώμα προσκόπων επίσης από τον Πειραιά, και ποντιακά σωματεία με φορεσιές και λάβαρα (Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης», Ένωση Ποντίων Περιστερίου, Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος», Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, Ένωση Ποντίων Περάματος, Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Ένωση Ποντίων Σαλαμίνας «Παναγία Σουμελά» και Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»), κατευθύνθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα, όπου έγινε η ενθρόνιση της εικόνας.

Οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα, διαδίδοντας το χαρμόσυνο γεγονός, ενώ σημαιοστολισμός υπήρχε στο σημείο της υποδοχής της εικόνας αλλά και στο ναό.

Για την ενθρόνιση της «μάνας του ποντιακού ελληνισμού» στον πολιούχο της πόλης της Δραπετσώνας, τον Άγιο Παντελεήμονα, μίλησε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. «Για να ευλογεί και να αγιάζει κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως […]. Να υπενθυμίζει το μαρτύριο των 353.000 Ποντίων», είπε κατά το σύντομο χαιρετισμό του.

Το πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά που θα βρίσκεται εσαεί στο ναό

Το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, είναι δωρεά του Δημήτρη Μελισσανίδη προς τη μητρόπολη Πειραιώς, στη μνήμη του πατέρα του Ζώρα.

Η πρωτοβουλία ήταν της μητρόπολης Πειραιώς να τοποθετηθεί η εικόνα σε ναό, ώστε να έχει ο καθένας την ευκαιρία να την προσκυνήσει. 

Οι δρόμοι της Δραπετσώνας κατακλύστηκαν από πιστούς λίγο πριν την υποδοχή της εικόνας

«Μεγάλη τιμή» αποκάλεσε το γεγονός της ενθρόνισης της εικόνας η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας Αναστασία Ιωαννίδη-Ποιμενίδη, ενώ συμπλήρωσε πως ο χώρος αυτός «Της ανήκει», αφού η Δραπετσώνα ήταν το λιμάνι που δέχτηκε μεγάλο όγκο προσφύγων από τον Πόντο. Τέλος, ανέφερε και την άψογη συνεργασία που είχε με τον εφημέριο του ναού Γεώργιο Θεοδωρόπουλο.

Εκατοντάδες ήταν τα άτομα που θέλησαν να προσκυνήσουν την εικόνα. Άλλοι με δάκρυα στα μάτια, άλλοι περιμένοντας υπομονετικά στη σειρά, άλλοι με τη φωτογραφία ενός αγαπημένου τους προσώπου ή κάποιο μαντήλι, μόνο και μόνο για να αγγίξουν την εικόνα και να πάρουν ευλογία.

Πανα'ία μ' Σουμελά, ποί'σον το θά'μα σ'

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, φορέων και πλήθος πιστών από διάφορα σημεία της Αττικής.

Η υποδοχή της εικόνας και η λιτάνευσή της εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των «Καπετανίδειων» που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ένωση Ποντίων-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

pontos-news.gr

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ: Το πρόγραμμα των λατρευτικών συνάξεων