70 χρόνια από τον βομβαρδισμό του Πειραιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πέρασαν εβδομήντα ολόκληρα χρόνια από τον μεγάλο βομβαρδισμό που υπέστη η πόλη του Πειραιά, την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. 

Ήταν 11 Ιανουαρίου του 1944 όταν για περίπου τρεις ώρες τα «συμμαχικά» αεροπλάνα λεηλατούσαν τον Πειραιά.

Οι εικόνες που αντίκριζε κανείς ήταν τουλάχιστον φρικιαστικές. Σκορπισμένα πτώματα, ακρωτηριασμένα παιδιά, δρόμοι κλεισμένοι από ξύλα, κεραμίδια, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και εκατοντάδες λάκκοι από τις βόμβες.



Πάνω από 700 Πειραιώτες υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους ενώ η πόλη υπέστη τεράστια καταστροφή, μια καταστροφή που θεωρείται από  τις σοβαρότερες στην Ευρώπη. Ο Ναός της Αγίας Τριάδας, η Γαλλική Σχολή «Jeanne d’ Arc» καθώς και άλλα κτίσματα μετατράπηκαν σε ερείπια. Αντιθέτως οι Γερμανικές εγκαταστάσεις του Ναύσταθμου και τα Ναυπηγεία του Περάματος παρέμειναν άθιχτα.

Το χειρότερο ωστόσο ήταν το γεγονός πως από την καταστροφή του δικτύου είχαν διακοπεί το φως, το νερό και οι συγκοινωνίες με αποτέλεσμα ο Πειραιάς να είναι αποκομμένος από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κάθε χρόνο, οι Πειραιώτες τιμούν τα θύματα αυτής της καταστροφής έτσι και φέτος στο νεκροταφείο της Ανάστασης, τοΣάββατο 11 Ιανουαρίου 2014, στις 11.00 πμ, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο.