ΒΟΜΒΑ: Παρακάμπτει την Ελλάδα λόγω απεργιών η Cosco

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στην ενεργοποίηση σχεδίου εκτάκτου ανάγκης, που παρακάμπτει την Ελλάδα και τον σιδηροδρομικό της άξονα, προχώρησε η θυγατρική της Cosco στη χώρα μας.

Αιτία οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την κινεζική εταιραία να λαμβάνει τα μέτρα της σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της.

Το σχέδιο της θυγατρικής της Cosco («business continuity planning»), που ήδη υλοποιείται, προβλέπει την δια θαλάσσης μεταφορά του 50% των εμπορευματοκιβωτίων που προέρχονται από την Ασία και έχουν ξεφορτωθεί στον ΟΛΠ με προορισμό την κεντρική Ευρώπη, στο λιμάνι της Σλοβενίας, Κόπερ και την από εκεί προώθηση τους στους τελικούς αποδέκτες.

Το άλλο 50% των φορτίων αυτών, όπως αναφέρει η Καθημερινή, μεταφέρεται με φορτηγά στον συνοριακό σταθμό της Ειδομένης από όπου και παραλαμβάνεται από τους σιδηροδρόμους των Σκοπίων για να προωθηθεί επίσης προς την Κεντρική Ευρώπη.
Με την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, χάνονται σημαντικά έσοδα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει την απαξίωση των ελληνικών σιδηροδρόμων, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η πολύμηνη διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρώπη εξαιτίας του αποκλεισμού της γραμμής στην Ειδομένη, από προσφυγες και μετανάστες όταν η πΓΔΜ έκλεισε τα σύνορά της.

Η ενεργοποίηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης έγινε ενώ αναμένεται να αποσφραγιστεί η δεσμευτική προσφορά των ιταλικών σιδηροδρόμων για την εξαγορά του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ , η μόνη που υπεβλήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ την Τετάρτη, αλλά και λίγες ώρες μετά την επισήμανση του επικεφαλής της Cosco, Xu Lirong στον Έλληνα πρωθυπουργό πως «καλό θα ήταν να μην γίνονται τόσες απεργίες».

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο συνεχίζουν ως και την ερχόμενη Τρίτη τις κινητοποιήσεις τους "μπλοκάροντας" τις μετακινήσεις επιβατών κι εμπορευμάτων, με τρένα.

Πηγή: cnn.gr