ΕΒΕΠ: Ημερίδα για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ημερίδα στο Ε.Β.Ε.Π. για Γυναίκες και Οικονομία, με θέμα «Στηρίζουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, προωθούμε τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων». Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Β.Ε.Π., η ημερίδα που εγκαινίασε την έναρξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση και Υποστήριξη των Γυναικών για τη Συμμετοχή τους στην Εμπορική Επιχειρηματικότητα και τον Εμπορικό Συνδικαλισμό».

Στην εναρκτήρια ομιλία της ημερίδας ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και της Ε.Σ.Ε.Ε., κ. Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε τα ακόλουθα:

 «Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου, γιατί υλοποιείται μια βασική κατεύθυνση της Δομής Ισότητας των φύλων για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στο εμπόριο και τη προώθησή τους στις οργανώσεις εκπροσώπησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Δύο στους πέντε εμπόρους στην Ελλάδα είναι γυναίκες. Αυτό καταδεικνύει μια δυναμική στον κλάδο που κανείς από εμάς δεν πρέπει να αγνοήσει. Η παρουσία των γυναικών στον εμπορικό κλάδο είναι διαχρονικά ένας παράγοντας ανάπτυξης πολύ συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και ένα στοιχείο διατήρησης μιας επιχείρησης, εάν λάβουμε υπόψη και τη συνεισφορά των συμβοηθούντων μελών. Τι σημαίνει αυτό πολύ απλά; Ότι το εμπόριο ήταν ανέκαθεν ένας προνομιακός αποδέκτης γυναικείων "εμπορικών μυαλών" που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.

Θα ήταν περιττό να αναφερθώ στο σημαντικό κοινωνικό ρόλο που επιτελούν οι γυναίκες. Ειδικά οι γυναίκες-επιχειρηματίες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλές προκλήσεις. Ως μητέρες και σύζυγοι, καλούνται να διαχειριστούν οικογενειακές επιχειρήσεις που υφίστανται τρομερές πιέσεις λόγω της κρίσης, να διαχειριστούν τις αναπόφευκτες εντάσεις που μπορεί να προκύψουν σε μια οικογένεια λόγω της δυσπραγίας, να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του σπιτιού τους σε μια εποχή που η κανονικότητα δίνει τη θέση της στην εξαίρεση. Αυτό το έργο είναι γενναίο και τιτάνιο και οφείλουμε όλοι να το αναγνωρίσουμε. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε και την ανάγκη να προωθηθεί όσο γίνεται η καλύτερη δυνατή εμπλοκή των γυναικών στην επιχειρηματική εκπροσώπηση του κλάδου που δραστηριοποιούνται.

Δεν επιθυμώ να αναπαραγάγω στερεότυπα. Όλες οι γυναίκες-έμποροι έχουν αποδείξει καθημερινά την προσήλωση που μπορούν να επιδείξουν σε μια επιχείρηση, το πείσμα με το οποίο αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες, την ευθύνη που έχουν απέναντι στους εργαζομένους και τους πελάτες τους. Δεν θα έπρεπε να διαχωρίζουμε τις γυναίκες ως μια ειδική κοινωνική κατηγορία. Παρα ταύτα, υπάρχει μια αντικειμενική πραγματικότητα που φανερώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα επιχειρηματίας στην ελληνική αγορά. Επίσης, η συνδικαλιστική της παρουσία, από την άποψη της συμμετοχής και της ανάδειξής της σε όργανα εκπροσώπησης, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Στη διαδικασία εκλογής, κάποιοι τις φοβούνται και κάποιες τις ζηλεύουν. Και αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε από σήμερα και να το αλλάξουμε στο μέλλον.

Το πρόγραμμα που παρουσιάζεται φιλοδοξεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια καθεμιάς συναδέλφου, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία το μεταβαλλόμενο και σύνθετο οικονομικό περιβάλλον. Θα είναι ένας οδηγός που θα ενημερώνει κάθε δραστήρια γυναίκα για τις δυνατότητες καλύτερης εμπλοκής της στα δρώμενα μιας δομής που θα δίνει σαφείς λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν. Πιστεύω ότι, διαμέσου του εν λόγω προγράμματος περισσότερες γυναίκες-επιχειρηματίες θα πειστούν για την αναγκαιότητα της ένταξής τους σε φορείς εκπροσώπησης και θα συμβάλουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους εμπνευστές του προγράμματος, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, την Ε.Σ.Ε.Ε. και το Ε.Β.Ε.Π. και σας καλώ όλους να το αξιοποιήσετε και να το προβάλετε. Είναι απαραίτητο, σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν με ταχύ ρυθμό, να έχουμε ορισμένες σταθερές που θα καθοδηγούν ισοδύναμα τη δράση μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων».


Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Γενική Γραμματέας Ισότητας, κα Βάσω Κόλλια, η επίτιμη Αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κα Ελένη Κορωνάκη, η υπεύθυνη Δομής Ισότητας Ε.Σ.Ε.Ε., κα Εύη Αποστολάκη, η Αντιπρόεδρος του Ε.Σ.Π., κα Μαρία Πιττάκη, η Αντιπρόεδρος της Eurocommerce, κα Αλεξάνδρα Πάλλη, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ε.Σ. Εύβοιας, κα Βούλα Αγιοστρατίτη, η Πρόεδρος της ΕΕΔΕΓΕ, κα Σοφία Οικονομάκου, η Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Π., κα Νατάσα Βερυκοκίδου, η εκπρόσωπος του Ε.Β.Ε.Π., κα Ισιδώρα Βασιλείου και οι επιχειρηματίες κα Μαριάννα Παγώνη, κα Ντόριαν Καζάκου και κα Κλαίρη Περηφάνου. Το παρών έδωσε ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος.