ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΕΙΑ 2015: Το πρόγραμμα των ετήσιων εκδηλώσεων του συλλόγου των Ποντίων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις του συλλόγου «Καπετανίδεια», που φέρουν το όνομα του ηρωικού δημοσιογράφου και εκδότη της ιστορικής Τραπεζούντας Νίκου Καπετανίδη. Παράλληλα, αποτελούν την ετήσια εορτή της Ένωσης, η οποία ήδη μετρά πάνω από 90 χρόνια συνεχούς δράσης και προσφοράς.

Σας καλούμε λοιπόν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου και ώρα 20:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου, στην ποντιακή θεατρική παράσταση «Έναν έμπρου - δυο οπίσ’ κι η τσαγάνα… ‘ς σο καπίτσ’» του Ηλία Υφαντίδη, από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας ″Νέα Τραπεζούντα″

&

την Κυριακή 25 Οκτωβρίου και ώρα 18:30 στην πλατεία «Ν. Καπετανίδης» έναντι του συλλόγου, να τιμήσουμε τη μνήμη του ήρωα Νίκου Καπετανίδη, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, και στη συνέχεια ομιλία από το μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) Μαρία Αντωνιάδου. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του Νίκου Καπετανίδη.

24/10 20:30 Ποντιακή Θεατρική Παράσταση

Καυτηριάζοντας τη μαινόμενη σχέση της παράδοσης και του νεωτερισμού, το έργο μάς ρωτάει ευθέως: «Σήμερα ή Χθες; Πριν ή μετά; Ποιος είναι ο δρόμος της ζωής που οφείλουμε να ακολουθήσουμε τελικά; Μπροστά ή πίσω;»! Υπογράφοντας κείμενα και σκηνοθεσία,
ο Ηλίας Υφαντίδης απαντά:
«Εναν έμπρου - δύο οπίσ’ κι η τσαγάνα... 'ς σο καπίτσ!», με τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας
«Νέα Τραπεζούντα».

25/10 18:30 Για τον Νίκο Καπετανίδη

Ο ήρωας Νίκος Καπετανίδης απαγχονίστηκε το Σεπτέμβριο του 1921, σε ηλικία μόλις 32 ετών, μαζί με άλλους επιφανείς του δοκιμαζόμενου Πόντου, στο πλαίσιο των «Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας» της Αμάσειας, που λειτούργησαν με σκοπό να μείνει ακέφαλος ο ελληνισμός, να σταματήσει την αντίσταση στο βίαιο εκτουρκισμό και να απαρνηθεί τα ελληνικά ιδεώδη. Πρόκειται δηλαδή για μια εκδήλωση τιμής και μνήμης -στο πρόσωπο του αείμνηστου Νίκου Καπετανίδη- των ηρώων του Πόντου, που με ένα «ΟΧΙ» στις προκλητικές προτάσεις των Τούρκων να προδώσουν την πίστη και την εθνική καταγωγή τους, υπέγραφαν τη Θανατική καταδίκη τους. «Εθνική πανήγυρις» χαρακτήρισε τις μέρες εκείνες που οδηγούνταν στις κρεμάλες οι γιατροί, τραπεζίτες, δημοσιογράφοι, εκδότες, μεγαλέμποροι, καθηγητές, ο εθνικός μας ήρωας Νίκος Καπετανίδης ...Χρέος και τιμή μας να τον τιμούμε.

1aaaakap