ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΣΤΟΠ στην Αξιοποίηση του Ελληνικού!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το Δασαρχείο Πειραιά ανακάλυψε δάσος έκτασης 37 στρεμμάτων και μπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό!

Μετά την ιστορία του υπουργείου Πολιτισμού που αναζητούσε διατηρητέα κτήρια στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μια νέα απόφαση, αυτή τη φορά από το Δασαρχείο Πειραιά, έρχεται να βάλει «τρικλοποδιά» στη μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση της χώρας, η οποία είναι παράλληλα και προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το Δασαρχείο ανακάλυψε «δάσος» έκτασης 37 στρεμμάτων στον προς αξιοποίηση χώρο και οι φορείς που εμπλέκονται με το έργο ετοιμάζουν ήδη τις απαραίτητες προσφυγές εναντίον αυτής απόφασης.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο Δασάρχης Πειραιά Πέτρος Σακκάς και η οποία αναρτήθηκε στην Διαύγεια περίπου 37 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα χαρακτηρίζονται δασική έκταση. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι μάλιστα στην περιοχή στην οποία η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την αξιοποίησή του χώρου του πρώην αεροδρομίου σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες την ανέγερση ουρανοξύστη που θα στεγάσει ξενοδοχειακό συγκρότημα και καζίνο.

Πηγές κοντά στις διαδικασίες δεν κρύβουν την απογοήτευση τους για την εξέλιξη αυτή που, όπως σημειώνουν στο insider.gr, όχι μόνο κλονίζει την εικόνα της χώρας ως επενδυτικό προορισμό αλλά ενδεχομένως μπορεί να δημιουργήσει και πρόβλημα στο κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους Θεσμούς και στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Ελληνικό είναι ένα από τα προαπαιτούμενα. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι οι φορείς που εμπλέκονται στο έργο ετοιμάζονται για άμεσα να προσφύγουν κατά της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχοντας μάλιστα ως «όπλο» σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (την οποία έχει στη διάθεση του το insider.gr) που εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος χαρακτηρισμού έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως δασική.

Αναμένονται οι αντιδράσεις

Μέχρι στιγμής η Lamda Development δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Δασαρχείου Πειραιά, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις από την κυβέρνηση, η οποία όπως έχει διακηρύξει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα δουλέψει για την προώθηση των μεγάλων έργων.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία «τρικλοποδιά» που πήγε να μπει στην ανάπτυξη του Ελληνικού μαζεύτηκε όπως – όπως, όταν η υπουργός Πολιτισμού παρέπεμψε στο Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων το αίτημα για την κήρυξη τριών κτηρίων της έκτασης ως διατηρητέα, που είχε υποβάλει η Επιτροπή Αγώνα κατά του Ελληνικού. Το θέμα πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες η Λυδιά Κονιόρδου να ανακαλέσει την εν λόγω απόφαση «ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου κατά τον οποίο διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία δεν συνεκτιμήθηκαν στην αρχική εξέταση ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος».

Πηγή: insider.gr