Το 16% των γυναικών πάσχει από αυτή την ασθένεια της ευαίσθητης περιοχής και ΔΕΝ το γνωρίζει

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αν βιώνετε πόνο στην ευαίσθητη γυναικεία περιοχή, τότε δεν είστε η μόνη. Περίπου 16% του γυναικείου πληθυσμού βιώνει πόνο στη περιοχή του αιδοίου που διαρκεί πάνω από 3 μήνες. Είναι μία πάθηση χωρίς αναγνωρίσιμη αιτία, και καλείται αιδοιοδυνία ή Σύνδρομο του Επώδυνου Αιδοίου.

Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας και ο πόνος είναι διάχυτος και οξύς, συχνά καλύπτει όλο το αιδοίο, την ουρήθρα και το περίνεο και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε επώδυνη συνουσία.

Για τις γυναίκες που υποφέρουν από αιδοιοδυνία, ο συχνός ή συνεχής πόνος, αλλά και η δυσκολία κατά η διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα συναισθηματικής φύσης, όπως για παράδειγμα στρες, κατάθλιψη, διαταραχές στον ύπνο, σεξουαλική δυσλειτουργία, προβλήματα στις σχέσεις.

3 στις 20 γυναίκες θα βιώσουν αιδοιοδυνία σε κάποια στιγμή στη ζωή τους και προκαλεί μεγάλη δυσφορία στις καθημερινές λειτουργίες, όπως το να φορέσουν εσώρουχο, να καθίσουν ή να χρησιμοποιήσουν ταμπόν.

f212

Οι γυναίκες με αιδοιοδυνία υποφέρουν κατά την σeξουαλική πράξη. Κάποιες αποφεύγουν το σύντροφό τους, ακόμα και λήγουν τη σχέση, αν ο πόνος είναι αφόρητος. Πολλές φορές ντρέπονται να το μοιραστούν με το σύντροφό τους.

Αν και δεν είναι πολύ σαφές τι ακριβώς προκαλεί την αιδοιοδυνία, ενδέχεται να συνδέεται τόσο με ψυχολογικά όσο και με οργανικά αίτια, όπως έντονο άγχος, τραυματισμός ή ερεθισμός των νεύρων γύρω περιοχή του αιδοίου, παλιές κολπικές μολύνσεις, αλλεργίες ή ευαισθησία στο δέρμα, ορμονικές αλλαγές.

f213

Τι να κάνετε αν έχετε αιδοιοδυνία;

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε αιδοιοδυνία, επισκεφτείτε αμέσως το γυναικολόγο σας, που θα σας κατευθύνει με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Η θεραπεία της αιδοιοδυνίας είναι ανάλογη της κλινικής εικόνας και του αιτίου πρόκλησής της. Για παράδειγμα, αν οφείλεται σε μικρόβια ή μύκητες, η συνιστώμενη θεραπεία περιλαμβάνει συγκεκριμένη αγωγή με κρέμες οιστρογόνων και αντιβίωση που παρέχουν άμεση ανακούφιση. Ταυτόχρονα, υπάρχουν λύσεις επεμβατικής χειρουργικής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και η ψυχολογική υποστήριξη δύναται να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της.

Γυναίκες που υποφέρουν από αιδοιοδυνίας πρέπει να χρησιμοποιούν καλά λιπαντικά κατά τη διάρκεια της σeξουαλικής επαφής. Κάποια λιπαντικά όμως μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Εναλλακτικές είναι τα αμυγδαέλαιο και το λάδι καρύδας. Η Δρ. Στέφανι Φάμπιον δίνει μερικές συμβουλές για την αιδοιοδυνία. 

Πηγή: newsone.gr