Χοντρό παιχνίδι πολυεθνικών πίσω από την κατάργηση – αστραπή του Δ.Σ. του Ωνάσειου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Γιατί το Υπουργείο Υγείας κατάργησε άρον άρον τη Διοίκηση του Ωνάσειου. Οι πολυεθνικές και το αποκαλυπτικό παρασκήνιο

Η πρώτη πράξη της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας – και μάλιστα με τη διαδικασία του “κατεπείγοντος” – ήταν η κατάργηση του Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (που είχε οριστεί προ εξαμήνου). Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Κοκκινάκης μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Διοίκηση του νοσοκομείου υπήρξε ιδιαίτερα σαφής: “Παραιτηθείτε εδώ και τώρα – έχετε ρητή εντολή να μην πάρετε καμία απόφαση στο αυριανό Διοικητικό Συμβούλιο”.

Αναζητώντας την αιτία της βιασύνης να μην παρθεί καμία απόφαση στο ΔΣ από την απερχόμενη διοίκηση, το μόνο “ενδιαφέρον” θέμα προς συζήτηση ήταν η επικύρωση των συμφωνιών που είχε επιτύχει η διοίκηση του Ωνασείου με τέσσερις πολυεθνικούς προμηθευτές για κούρεμα πολλών εκατομμυρίων των χρεών του νοσοκομείου και εκπτώσεις στις επόμενες προμήθειες που φτάνουν έως και 50% των τρεχουσών τιμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες και έγγραφα – ντοκουμέντα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, η υπό τον καθηγητή Νικόλαο Νικητέα διοίκηση του Ωνάσειου στην εξάμηνη θητεία της διαπίστωσε διάφορα “πάρτυ” και ξεκίνησε μια σειρά από κινήσεις εξυγίανσης, με πρώτη την πρόσληψη διεθνούς ελεγκτικού οργανισμού. Πρόσφατη εξέλιξη της πολιτικής περιστολής της σπατάλης, ήταν δύο γραπτές και δύο προφορικές συμφωνίες (που θα συμβασιοποιούντο στις επόμενες εβδομάδες) με τις πολυεθνικές προμηθεύτριες εταιρίες, σύμφωνα με τις οποίες η ετήσια εξοικονόμηση για το Ωνάσειο θα ήταν τουλάχιστον 14,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εταιρίες που αποδέχτηκαν μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις κούρεμα χρέους του Ωνασείου και νέα μειωμένα τιμολόγια είναι:

Boston Scientific (προσέφερε έως 70% έκπτωση στις τρέχουσες τιμές!), η St. Jude Medical (προσφέρει κούρεμα χρέους 5. 727.889 ευρώ και μείωση τιμών) η Medtronic ( προσφέρει διαγραφή χρέους 6.000.000 ευρώ και μείωση τιμών 35% στο εξής) η Jhonson & Jhonson με την οποία είχε συμφωνηθεί κούρεμα χρέους 25% και εκπτώσεις στις νέες παραγγελίες της τάξης του 50%. Ανάλογες συμφωνίες είχαν συναφθεί και με μικρότερες Ελληνικές εταιρίες.

Να σημειωθεί ότι το Ωνάσειο από την ίδρυσή του λειτουργεί με ζημιές που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η υπό παραίτηση διοίκηση διαμόρφωσε με διεθνείς συμβούλους ένα επιχειρηματικό σχέδιο που θα οδηγούσε στο τέλος του 2015 σε ισοσκελισμένο ισολογισμό.

Οι συμφωνίες που προαναφέρθηκαν δεν επικυρώθηκαν από το Δ.Σ. της Παρασκευής 13/02/2015 γιατί αυτό απαγορεύτηκε από τον Γ.Γ του υπουργείου Υγείας κ. Κοκκινάκη, “με εντολή υπουργού” όπως ανέφερε ο ίδιος στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Καλά πληροφορημένες πηγές από τον χώρο της Υγείας συνδέουν τις ξαφνικές εξελίξεις στο Ωνάσειο με έντονη ενόχληση και παρεμβάσεις των πολυεθνικών κολοσσών που ανησυχούν ότι την τακτική της απερχόμενης διοίκησης ( και το “δεδικασμένο” της ) θα ακολουθούσαν και άλλες διοικήσεις νοσοκομείων, με προφανείς συνέπειες στην πολύπλευρη κερδοσκοπία τους στο εθνικό σύστημα Υγείας.

Πηγή: 7imeres.gr