Νίκος Νικολόπουλος: «Πείτε μας κ. Υπουργέ ποιοι θησαύρισαν από το λαθρεμπόριο καπνού»!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το φως στην μεγαλύτερη υπόθεση παράνομης κατασκευής και λαθραίας διακίνησης καπνικών προϊόντων που επιχειρεί να ρίξει η ΕΛ.ΑΣ., αναζητά και ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με σαφή πρόθεση να φωτισθούν όλες οι πτυχές της πολυπλόκαμης υπόθεσης.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περισσότερα από 15 άτομα, αν και εκτιμάται ότι στα δύο παράνομα εργοστάσια που έχουν εντοπιστεί στη Δυτική Αττική, απασχολούνταν πολύ περισσότεροι «εργαζόμενοι». Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της «μπίζνας», αρκεί να αναφέρουμε πως κάθε μήνα τα δύο αυτά παράνομα εργοστάσια παρήγαγαν 15-20 κοντέινερ με λαθραία πακέτα τσιγάρα και κέρδος που ξεπερνά τα 200.000 ευρώ ανά κοντέινερ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «εμπόρευμα» αυτό δεν περιοριζόταν εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά έφευγε και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω Ιταλίας. Αξίζει να σημειώσουμε πως, κατά πληροφορίες, ο καπνός εισαγόταν παράνομα από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και την Ασία (σ.σ. Πακιστάν), ενώ ανατολικής προέλευσης είναι και τα μηχανήματα συσκευασίας των λαθραίων τσιγάρων που έχουν εντοπιστεί στα δύο παράνομα εργοστάσια.

Το κύκλωμα παρασκεύαζε περισσότερες από δέκα γνωστές μάρκες τσιγάρων και συσκευασμένου καπνού, χρησιμοποιώντας ειδικό λεξιλόγιο για να μη γίνονται αντιληπτά τα μέλη του από τους αστυνομικούς. Ο λαθραίος καπνός ονομάζονταν «τσάι», τα τσιγάρα μάρκας Cooper «δακτυλίδια» κ.ά. Αρχηγός του κυκλώματος φέρεται ένας ομογενής επιχειρηματίας -από χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ- που είχε κατηγορηθεί ξανά για λαθρεμπόριο.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται από το Νίκο Νικολόπουλο ν’ απαντήσει στα παρακάτω καίρια ερωτήματα:

1.         Ποιο το σύνολο των αδικημάτων, ποια είναι αυτά και ποιους αφορούν, από την αποκάλυψη του λαθρεμπορίου;

2.         Εμπλέκονται κρατικοί λειτουργοί στην παράνομη εισαγωγή καπνού και αν ναι, έχουν ασκηθεί πειθαρχικές και ποινικές διώξεις σε βάρος τους;

3.         Έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ποιες είναι αναλυτικά οι συνέπειες για τις δυο μεγάλες εταιρείες καπνού;