Θρίλερ με τις 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο! Η ντρίμπλα της κυβέρνησης την τελευταία στιγμή – Έσπασε το άρθρο 2

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κίνηση για να διευρύνει τα κόμματα που θα στηρίξουν τις αλλαγές του εκλογικού νόμου που προτείνει και την εφαρμογή τους από τις επόμενες εκλογές η Κυβέρνηση με μια νομοθετική βελτίωση που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Κουρουμπλής «έσπασε» το άρθρο 2 του νομοσχεδίου του διαχωρίζοντας τις διατάξεις που αφορούν την καθιέρωση της απλής αναλογικής από το «πλαφόν» του 3% για την εισαγωγή ενός κόμματος στην Βουλή.

Μια κίνηση, που απέδωσε ήδη μια θετική πρόσθεση, αυτή του ΚΚΕ στα κόμματα που θα ψηφίσουν το άρθρο 5 του νομοσχεδίου που ορίζει ότι οι αλλαγές του εκλογικού νόμου θα ισχύσουν άμεσα από τις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε και εάν αυτές διεξαχθούν, εάν λάβει το άρθρο αυτό τουλάχιστον 200 ψήφους.

Στόχος που κρίνεται ιδιαιτέρως αμφίρροπος καθώς από τη μία, οι αθροιζόμενοι υπέρ των αλλαγών (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- ΚΚΕ- ΕΚ) – ακόμα και εάν συνταχθεί η ΧΑ – αγγίζουν αλλά δεν φτάνουν τις 200 ψήφους, καθώς από την άλλη η κοινοβουλευτική δύναμη των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (εκτός του Θανάση Θεοχαρόπουλου) – ΠΟΤΑΜΙ και των ανεξαρτήτων βουλευτών Λεωνίδας Γρηγοράκος και Στάθης Παναγούλης που έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν , το «μπλόκο» στήνεται και αυτό αριθμεί τους 103 ψήφους, εάν δεν υπάρξουν αποστασιοποιήσεις.

Κατά την συνεδρίαση που είναι σε εξέλιξη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκόλιας υποστήριξε πως υιοθετούμε και προτείνουμε αυτές τις αλλαγές γιατί θέλουμε να προωθήσουμε την πολιτική συνεργασία και τη σύνθεση που οδηγούν σε συμμαχικές κυβερνήσεις. Αντέτεινε ότι όσοι υποστηρίζουν ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ανίσχυρες κυβερνήσεις είπε πως είδαμε ποια ήταν τα αποτελέσματα των ισχυρών κυβερνήσεων στην οικονομία όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν νομοθετούμε, είπε μικροκομματικά, γιατί με αυτό το σύστημα που προτείνουμε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε 103 έδρες και όχι 145 που λάβαμε, όπως επίσης δεν νομοθετούμε ευκαιριακά γιατί δεν θα γίνουν σε δύο τρείς μήνες. Για την ψήφο στα 17 είπε πως ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Κατήγορισε μάλιστα τη ΝΔ ότι πιέζει τα υπόλοιπα κόμματα λέγοντας πως από τη στάση τους στην ψηφοφορία θα κρίνει εάν θα τους επιλέξει για μελλοντική κυβερνητική συνεργασία.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης δήλωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει «όχι» στις αλλαγές του εκλογικού νόμου της Κυβέρνησης καθώς με αυτές «ψηφίζεται την ακυβερνησία. Βλέπετε τις δημοσκοπήσεις ότι η ΝΔ είναι μπροστά 12 μονάδες, ότι χάνετε κατά κράτος και θέλετε με κάθε τρόπο να της αφαιρέσετε το δικαίωμα να κυβερνήσει… Εμείς, καταψηφίζουμε γιατί δεν θέλουμε να εισέλθει η χώρα σε ακυβερνησία…». Απέρριψε και την διάταξη για ψήφο στα 17 καθώς ουσιαστικά αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι παρέχεται ψήφο στους 16 και μια ημέρα (!) καθώς διατηρείται την άλλη διάταξη του υφιστάμενου νόμου όπου ορίζει το όριο όχι με βάση την πλήρη ημερομηνία γεννήσεως αλλά του έτους διεξαγωγής των εκλογών.

Και σημείωσε «με πρόσχημα την ευαισθησία στους νέους παρέχεται ψήφος και στους 16αρηδες αλλά λέτε όχι στους χιλιάδες νέους ηλικίας 22, 23 και 25 που έχουν φύγει στο εξωτερικό καθώς δεν τους παρέχεται τη δυνατότητα ψήφο στο τόπο διαμονής τους όπως και όλων όσων μένουν στο εξωτερικό! Αυτή είναι η κατά τα άλλα η ευαισθησίας!» Επεσήμανε δε, πως για να επιτευχθεί ο στόχος άμεσης εφαρμογής των αλλαγών στον εκλογικό νόμο θα πρέπει το άρθρο 5 (πρώην 4)που ορίζει τον χρόνο εφαρμογής του νομοσχεδίου να λάβει στην ψηφοφορία 200 ψήφους από τους 300 ψήφους.

Ο εισηγητής της ΧΑ Γιάννης Λαγός ασκώντας κριτική κατά όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου για την πολιτική της απομόνωσή της είπε πως «μέχρι την τελευταία ημέρα επιφυλασσόμεθα για το τι θα ψηφίσουμε. Και θα ψηφίσουμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον» Επέκρινε πάντως τις προτάσεις αυτές των αλλαγών του εκλογικού λέγοντας πως «σε αυτά που προτείνετε δεν υπάρχει κανένα ψήγμα δημοκρατίας μόνο μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν θέλετε, είπε να ψηφίζουν οι έλληνες του εξωτερικού αλλά βάζεται να ψηφίζει ο κάθε λαθρομετανάστης…».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης είπε πως εμείς θα πούμε επί της Αρχής «όχι» για τον μικροκομματικό καιροσκοπισμό που διακατέχει την κυβερνητική πρόταση, της ατελέσφορης διαδικασίας με την οποία έγινε και την αποσύνδεσή του εκλογικού συστήματος με την συνταγματική αναθεώρησης. Και πρότεινε να αποσυρθεί η πρόταση νόμου αυτή, να γίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών μια διακομματική επιτροπή όπου θα γίνει μια σοβαρή συζήτηση και επεξεργασία για να βρεθούν κοινοί τόποι σε όλα τα πεδία, όπως και για την επιστολική ψήφο στους ομογενείς. Ανέφερε πως το κόμμα του δεν είναι αντίθετο με την ψήφο στα 17, ενώ επέκρινε και τη ΝΔ για επιμονή της στην διατήρηση του πλειοψηφικού συστήματος με τις 50 έδρες μπόνους και τον αποκλεισμό από οποιαδήποτε πριμοδότηση των συνασπισμό κομμάτων, σε μια εποχή όπου οι συνεργασίες είναι επιβεβλημένες.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης είπε πως «εμείς θα ψηφίσουμε «παρών» επί της Αρχής. «Ναι» θα ψηφίσουμε στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου για ψήφο από τα 17, στο άρθρο 2 που καθιερώνει την απλή αναλογικής και στο άρθρο 5 για άμεση εφαρμογή των αλλαγών από τις επόμενες εκλογές εάν εγκριθούν από τα 2/3 των βουλευτών (200), ενώ διατήρησε επιφυλάξεις για το νέο άρθρο 3, όπως αυτό προέκυψε με το «σπάσιμο» που έκανε στο αρχικό άρθρο 2 ο υπουργός Εσωτερικών και αφορά το πλαφόν του 3% . Ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε πως η απλή αναλογική δεν σημαίνει ότι δεν θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα ματώσει ο ελληνικό λαός, όπως δεν συμφωνούμε και με τις θέσεις της ΝΔ που θέλει τα καλπονοθευτικά μπόνους. Εμείς πιστεύουμε ότι ο αγώνας είναι στην λαϊκή συμπλήρωση και επαγρύπνηση. Και προανήγγελλε πως το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογία κατάργησης του πλαφόν 3%.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας είπε πως ο εκλογικός νόμος που φέρνεται έχει χαρακτηριστικά εκλογικού εφοδιασμού και με την εφαρμογή του το πιθανότερο σενάριο είναι η πολιτική αστάθεια. Δεν νοείτε, σημείωσε, απλή αναλογική με τη Β Αθηνών έτσι υδροκέφαλη που είναι. Επέκρινε την κυβέρνηση γιατί αρνείται την παροχή ψήφου στους ομογενείς, και επέμεινε στην πρόταση που έχει καταθέσει το Ποτάμι. Νωρίτερα με δηλώσεις του και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε κατά το δικαίωμα ψήφου ουσιαστικά και στους 16αρηδες.

Ο εισηγητής της συγκυβέρνησης των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης υποστήριξε πλήρως το νομοσχέδιο, όπως θετικά επί της αρχής τάχθηκε και ο εισηγητής της ΕΚ Γιώργος Καρράς ο οποίος όμως επιφυλάχθηκε στην κατ άρθρων συζήτηση να τοποθετηθεί για κάθε ένα άρθρο αναλυτικά.