Αξιολόγηση και μετά ανασχηματισμός

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Και τώρα εντατική δουλειά! Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο βάζοντας ως πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησής του το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του αποτελεσματικότητα και συνέπεια όμως τίποτα στην ομιλία του τόσο την αρχική όσο και την καταληκτική στο υπουργικό συμβούλιο δεν απέπνεε άρωμα ανασχηματισμού.

Ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα μπορεί να περιμένει από τη στιγμή που ο κεντρικός στόχος είναι πια η εκταμίευση της δόσης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παρ’όλα αυτά στο κυβερνητικό επιτελείο παραδέχονται ότι μετά το πέρας της αξιολόγησης ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ορισμένες διορθωτικές αλλαγές υπουργών και υφυπουργών.

Αν αυτό θα γίνει αμέσως μετά το Eurogroup δηλαδή την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ή εάν θα κρατηθεί για λίγο αργότερα αυτό θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό όταν θα έρθει η κατάλληλη χρονική στιγμή.

Υπάρχει δουλειά μέχρι τις 24 Μαΐου

 

Άρα το οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με όσα ακούστηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει μέχρι το επόμενο Εuroworking group να έχει κλείσει σχεδόν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που αφορούν πρωτίστως τον δημοσιονομικό προσαρμογέα (κόφτη) και άλλες εκκρεμότητες για το Ταμείο Αξιοποιήσης δημόσιας περιουσίας και τα κόκκινα δάνεια.

Στόχος είναι το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αυτές τις εκκρεμότητες μαζί με το δημοσιονομικό πακέτο 1% του ΑΕΠ των έμμεσων φόρων να κατατεθεί στην Βουλή το αργότερο ως τις 17 Μαΐου, προκειμένου η συζήτησή του να ξεκινήσει με την διαδικασία του επείγοντος στις 19 του μήνα και η ψήφισή του να γίνει πριν από το καθοριστικό Eurogroup. Επομένως εάν όλα αυτά έχουν συμβεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εμφανιστεί στο επόμενο Eurogroup με ψηφισμένες όλες τις εκκρεμότητες και χωρίς να υπάρχουν αγκάθια από άλλα κενά τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν εκείνη την ώρα.

Στην κυβέρνηση υπάρχει διάχυτο ένα κλίμα αισιοδοξίας όμως οι υπουργοί στέκονται περισσότερο στην επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα πως «δεν δικαιούμεθα να πετάμε στα σύννεφα» σε μία προσπάθεια να καταστήσει σαφές ότι οι δυσκολίες δεν έχουν ξεπεραστεί, αντιθέτως απαιτείται ακόμη πιο σκληρή δουλειά ούτως ώστε η χώρα να περάσει τον κάβο και μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και περιμένει τον καθορισμό του οδικού χάρτη για το πώς θα συμβεί αυτό σε συνεργασία με τους δανειστές. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φόρεσε ακόμη τις δύο γραβάτες που του δώρισε χθες ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος, ωστόσο άκουσε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να προσφωνεί στο υπουργικό συμβούλιο τους συναδέλφους του «συντρόφους».