Αυτά είναι τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που κλείνουν τις επόμενες μέρες!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Από τώρα μέχρι και το 2022 θα είναι η ισχύς των σταδιακών μέτρων, συνολικού ύψους 9 δις ευρώ, στα οποία θα πρέπει να καταλήξουν μέσα στις επόμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές, πριν ξεκινήσει ο διάλογος για την ελάφρυνση του χρέους.

Πρακτικά, τα 5,4 δις ευρώ, θα πρέπει, σύμφωνα με την Αθήνα και τους Ευρωπαίους δανειστές, να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να είναι αρκετά, ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Η αμφιβολία του ΔΝΤ, η οποία οδήγησε και στην πρόταση της Κομισιόν για τα «εφεδρικά» μέτρα των 3,6 δις ευρώ (2% του ΑΕΠ ), βρίσκεται κυρίως στα έτη μετά το 2018, όταν η Ελλάδα θα πρέπει, αφού πιάσει το στόχο του 2018, να συνεχίσει να επιτυγχάνει πλεονάσματα κοντά σ το 3% του ΑΕΠ, τουλάχιστον μέχρι και το 2022. Το συγκεκριμένο χρόνο, αν όλα έχουν πάει καλά, θα υπάρξει η πρώτη ουσιαστική και απαραίτητη ελάφρυνση, αφού λήγει η περίοδος χάριτος για τα ευρωπαϊκά δάνεια και η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 33,36 δις ευρώ, από τα οποία τα 25 δις ευρώ θα είναι τόκοι και 8,87 δις ευρώ χρεολύσια.

Συνεπώς τα εφεδρικά μέτρα έχουν διπλό στόχο:

- Να εξασφαλίσουν την παρουσία και την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού αυξάνουν δυνητικά τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα από τα 5,4 δις ευρώ στα 9 δις ευρώ ( 5% του ΑΕΠ ). Δηλαδή, όσα ακριβώς υπολογίζει το Ταμείο ότι είναι τα μέτρα που χρειάζεται η Ελλάδα, αν επιμείνουν όπως το κάνουν - οι Ευρωπαίοι στον στόχο του 3,5% το ΑΕΠ το 2018.

- Να καλύψουν τα «κενά» της μεταβατικής περιόδου μεταξύ του τέλους του μνημονίου στα μέσα του 2018 και της υλοποίησης της λύσης για το χρέος το 2022, σε ό,τι αφορά στην επίτευξη πολυετών πρωτογενών πλεονασμάτων που αμφισβητεί σήμερα το ΔΝΤ.

Και τα δύο είναι απαραίτητα για να περάσει από τα δύσκολα κοινοβούλια της Γερμανίας. της Φιλανδίας. της Ολλανδίας. η λύση για το ελληνικό χρέος.

¨Όπως όλα δείχνουν και όπως ο κ. Σόϊμπλε αφήνει να εννοηθεί σε κάθε του σχετική δήλωση, η περίφημη λύση για το χρέος όποτε και όταν αποφασιστεί, θα εφαρμοστεί μελλοντικά και θα έχει ως βασική προϋπόθεση η Ελλάδα να συνεχίζει την οδό των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Συνεπώς, τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα των 3,6 δις ευρώ, τα οποία θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες μέρες, αν δεν έχουν ήδη υλοποιηθεί μέχρι και το 2018, παραμένουν στο τραπέζι. Θα εφαρμοστούν από εκεί και πέρα για να συνεχίσει η Αθήνα να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η δε μορφή με την οποία θα λαμβάνονται, θα ακολουθεί το σύστημα της αυτόματης διόρθωσης που προβλέπει ο οργανικός νόμος για τον προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015 μαζί με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων. Κάθε απόκλιση από δαπάνες θα σημαίνει την περικοπή κάποιας προαποφασισμένης δαπάνης και κάθε απόκλιση εσόδων την αύξηση κάποιου φόρου.

Τις επόμενες μέρες, εκτός από το πακέτο των 5,4 δις ευρώ, θα πρέπει να αποφασιστεί ποια θα είναι τα μέτρα που θα ενταχθούν στα εφεδρικά.

Ο χρόνος και οι συνθήκες ενεργοποίησής τους, δηλαδή πάνω από ποια απόκλιση, θα ενεργοποιούνται αυτόματα και με ποιο μηχανισμό.

Ο εντατικότερος έλεγχος των επιδόσεων της οικονομίας από το ΔΝΤ, αφού η κ. Λαγκάρντ αμφισβήτησε ευθέως στο Eurogroup του Άμστερνταμ την ακρίβεια των στοιχείων της Eurostat από τα οποία προέκυπτε για την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ .

Πηγή: enikonomia.gr