Η κυβέρνηση βάζει “χέρι” σε ομόλογο του ΕΤΕΑ για να πληρώσει συντάξεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μετά τα αποθεματικά των δήμων, των περιφερειών και των πρεσβειών η κυβέρνηση αναγκάζεται να βάλει χέρι και σε ομόλογο ασφαλιστικού ταμείου. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος η σχετική εισήγηση για το σπάσιμο του ομολόγου θα τεθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΕΤΕΑ την Δευτέρα και αναφέρεται σε «αποδέσμευση κεφαλαίων από την ΤτΕ» και το ποσό που προτείνεται να αποδεσμευθεί είναι 100 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος του σπασίματος του ομολόγου είναι ότι η ρευστότητα του Ταμείου δεν επαρκεί για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις καθώς απαιτούνται 260 εκατ. ευρώ και διαθέτει μόλις 160 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα αξία των ομολόγων που διαθέτει το Ταμείο στο Κοινό Κεφάλαιο είναι περίπου 1.2 δισ ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η «χασούρα» από το σπάσιμο θα είναι στο 25%

Αναζητεί λοιπόν για τις συντάξεις του Ιουνίου επιπλέον 100 εκατ. και η διοίκηση του Ταμείου επέλεξε ως λύση να προχωρήσει στην ρευστοποίηση μέρους ομολόγων που διατηρεί στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ μέχρι ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να καταβάλει τις συντάξεις.

Βερβεσός

«Γίνεται μια παράνομη πράξη εφόσον δεν έχει καταργηθεί ο νόμος για την ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος» ανέφερε ο Δ. Βερβεσός πρόεδρος του Ταμείου Νομικών καθώς επισήμανε ότι η ρήτρα έχει παγώσει αλλά δεν έχει καταργηθεί η ρήτρα.

Και εκτίμησε ότι η απώλεια από το σπάσιμο του ομολόγου θα είναι στο 25% με 30%.

 Επιβεβαίωσε ο Κουρουμπλής

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ουσιαστικά επιβεβαίωσε τον Ελεύθερο Τύπο αφού μιλώντας στο Mega ανέφερε πως θα ρευστοποιηθεί ομόλογο του ΕΤΕΑ προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις.