Μύλος στο Κίνημα Αλλαγής για τη "Βόρεια Μακεδονία" – Αρνητική η Φώφη Γεννηματά στη συμφωνία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Παρασκήνιο και τσακωμός στο Κίνημα Αλλαγής για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ σχετικά με το όνομα της γειτονικής χώρας. Διαχωρίζει τη θέση της η Φώφη Γεννηματά και εμφανίζεται αρνητική στη συμφωνία για το "Βόρεια Μακεδονία" αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και θετικά σημεία.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή της, το πρωί της Πέμπτης (14.06.2018) η Φώφη Γεννηματά, η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι μεν ένα βήμα λαλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων. Η υλοποίησή της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας», αναφέρει η Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κάνει λόγο για αβεβαιότητες και σημειώνει πως υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.

«Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και εάν η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα», αναφέρει η κ. Γεννηματά.
Πυρά Γεννηματά σε κυβέρνηση και ΝΔ

Η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Κατηγορεί την κυβέρνηση για διγλωσσία υπογραμμίζοντας ότι αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό εθνικό θέμα.

Επίσης, η Φώφη Γεννηματά επικρίνει και τη ΝΔ καθώς «φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής». Για το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης.
Το παρασκήνιο στο Κίνημα Αλλαγής

Ένα δύσκολο βράδυ ήταν το χθεσινό για την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αφού δεν στάθηκε δυνατό να βρεθεί κοινή στάση για το θέμα της συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής συνεδρίασε αρκετές ώρες και παρά τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν δεν κατέληξαν σε κοινή γραμμή. Η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε αρνητική απέναντι στην συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Την αποκάλεσε «κακή συμφωνία» και μάλιστα η συζήτηση με τα άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν σε υψηλούς τόνους.

Γιώργος Παπανδρέου, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης και Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξαν τη θέση ότι ναι μεν η συμφωνία έχει γκρίζες ζώνες αλλά κινείται σε θετική κατεύθυνση και πρέπει επιτέλους να λυθεί. Πρόσθεταν ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να δείξει ότι ταυτίζεται με την αποθέωση της συμφωνίας από τον πρωθυπουργό, ούτε και με την απορριπτική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επι τέσσερις ώρες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου κανείς δεν υποχωρούσε από τις θέσεις του. Σύμφωνα με την Καθημερινή, Γεννηματά και Παπανδρέου επιχείρησαν αμέσως μετά να συντάξουν ένα σχέδιο ανακοίνωσης που θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές αλλά ούτε αυτό δεν έγινε τελικά.

Πηγή: www.newsit.gr