ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η Ευρώπη στηρίζει Μητσοτάκη για αναπροσαρμογή της Συμφωνίας!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μετά τη δημοσιοποίηση των σημαντικών σημείων της νέας οδυνηρής συμφωνίας που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, έσκασε βόμβα στην κυριολεξία από την Ευρώπη και την ανοιχτή πλέον στήριξη σε μελλοντική Κυβέρνηση Μητσοτάκη για αναπροσαρμογή της Συμφωνίας.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η ΕΕ και ειδικά οι κυβερνήσεις που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι έτοιμες για επαναδιαπραγμάτευση της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές και ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του ΕΛΚ, Ντάρα Μέρφυ, ο οποίος μίλησε στο Capital.gr λίγες μέρες πριν από την κάθοδό του στην Αθήνα για να συναντήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Ιρλανδός επικεφαλής της Καμπάνιας του ΕΛΚ για τις Ευρωεκλογές ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, δηλώνει ότι "υπάρχει ενσωματωμένο στο ελληνικό πρόγραμμα περιθώριο αλλαγών” και εξηγεί πως "μεταξύ των κυβερνήσεων που ανήκουν στο ΕΛΚ, υπάρχει ήδη εμπιστοσύνη για το κυβερνητικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

To Capital.gr συνάντησε τον Ντάρα Μέρφυ, στο γραφείο του στην έδρα του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες και του έθεσε το βασικό ερώτημα της δυνατότητας αλλαγής πολιτικής, σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΝΔ:

"Νομίζω ότι από αυτό που έχω δει από τον Κυριάκο είναι ότι έχει μια ισχυρή κατανόηση της οικονομικής πραγματικότητας της χώρας του”, λέει ο Ντ. Μέρφυ.

Υπάρχει πάντα το περιθώριο σε οποιαδήποτε συμφωνία με την τρόικα, στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας γενικά, ανεξάρτητα από τη σχέση με μια χώρα που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα - να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις. 

Αυτό βεβαίως αν έχουν προηγουμένως εκπληρωθεί οι βασικοί στόχοι του προγράμματος και ας γίνει απολύτως σαφές: η επιθυμία όλων είναι να δούμε την ελληνική οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, να ανακτήσει την ανάπτυξή της, να αρχίσει να βλέπει νέες θέσεις εργασίας και να βλέπει την Ελλάδα εκπληρώνει τη δυναμική που  έχει ξεκινήσει κάτω από την κυβέρνηση του Σαμαρά, αλλά δυστυχώς έχει σταματήσει υπό την κυβέρνηση Τσίπρα.

Κληθείς να διευκρινίσει αν στην επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να περιληφθεί η μείωση φόρων εξηγεί:

Να σας αναφέρω ως παράδειγμα κάτι που κάναμε στην Ιρλανδία, με τη διαβούλευση σε κάποιο βαθμό, αλλά παρόλα αυτά ήταν μια εθνική απόφαση για εμάς στην Ιρλανδία, να μειώσουμε τον λεγόμενο φόρο ταξιδιών στον τουριστικό κλάδο.

Δεν ήταν κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο για την τρόικα, αλλά παρόλα αυτά ήταν μια κίνηση που αναθέρμανε την οικονομία μας. 

Μειώσαμε με τον ίδιο τρόπο τον ΦΠΑ. Παράλληλα όμως συνεχίσαμε να λαμβάνουμε σκληρά μέτρα μείωσης των δημόσιων δαπανών, διεύρυνσης της φορολογικής μας βάσης, φορολόγησης ακινήτων, και άλλων  μέτρων που μας επέτρεψαν να μειώσουμε ένα πολύ σημαντικό έλλειμμα που τώρα σήμερα πια υπάρχει.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι προσδιορισμένα και προσεκτικά μελετημένα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν και να τονώσουν μια οικονομία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη: 

Δεν έχω λοιπόν καμία αμφιβολία στις συζητήσεις που είχα με τον Κυριάκο ότι τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει είναι εντελώς διαφορετικά από το είδος της λαϊκίστικης ρητορικής που ακούμε από τον Τσίπρα.

Είναι σαφές για τον Κ. Μητσοτάκη ότι θέλει να έρθει και να εισαγάγει ένα σύνολο μέτρων που θα επιδιώξουν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομίανα δημιουργήσουν τον τύπο ανάπτυξης που θα μπορούσε να φέρει τις θέσεις εργασίας. Και να μην το ξεχνάμε ότι επί της ουσίας πρόκειται για την αποκατάσταση της ακεραιότητας των ελληνικών οικογενειών που θα επωφεληθούν από τις θέσεις εργασίας, το εισόδημα και την ποιότητα ζωής.

Υπάρχει ένα σχέδιο πίσω από αυτό που ο Κυριάκος συναρμολογεί, αλλά ναι, είναι σαφές ότι θα πρέπει να συνεχίσει να εκπληρώνει και τους στόχους του προγράμματος και η κατανόησή μου είναι ότι αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει.

Μην ξεχνάμε ότι θα εκλεγεί να κυβερνά τον λαό της Ελλάδας προς το καλύτερο συμφέρον του λαού της Ελλάδας. Και το μακροπρόθεσμο συμφέρον του λαού της Ελλάδας είναι να μεταρρυθμίσει και να βελτιώσει την ελληνική οικονομία και το ξέρει αυτό και θα έχει την απόλυτη υποστήριξη του ΕΛΚ σε αυτή τη φιλοδοξία.

Για την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών:

Έχουμε μια ατυχή συγκυρία για τον κ. Τσίπρα και ένα ατυχέστερο στοίχημα. Ξέρει ότι πρέπει να πάρει μέτρα, σκληρές αποφάσεις για τις συντάξεις, αναζητά ένα τρόπο να ρίξει το φταίξιμο σε άλλους και ψάχνει να βρει ημερομηνία για κάνει τις εκλογές του, χωρίς να τον ενδιαφέρει το μέλλον των πολιτών της Ελλάδας αλλά η δική του πολιτική επιβίωση. Αν και το πότε θα κάνει εκλογές το ξέρει ο ίδιος, την 23η Μαΐου του 2019 θα έχουμε ευρωεκλογές στην Ελλάδα και θα έχουμε έτσι κι αλλιώς μια πολύ δυνατή καμπάνια, για να δείξουμε στον ελληνικό λαό, ότι έχουν μια θετική επιλογή στα χέρια τους, τη μεγάλη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης και να καλωσορίσουμε ένα μεγάλο αριθμό ευρωβουλευτών της ΝΔ που θα κάθονται στη τραπέζια που λαμβάνονται οι αποφάσεις και να θέτουν επί τάπητος τα ελληνικά συμφέροντα. Σε αυτό επικεντρώνομαι αυτή τη στιγμή και σε γενικές γραμμές έχω να σας πω ότι όσο το συντομότερο γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, τόσο το καλύτερο. Αυτή η κυβέρνηση δεν φέρνει αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό. 

Για το λαϊκισμό και τη διαδεδομένη διασπορά ψευδών ειδήσεων:

Οποιαδήποτε και αν είναι η μέθοδος των ημερών, η δημοκρατία αντιμετώπιζε πάντα προκλήσεις από τις εξωτερικές δυνάμεις που βλέπουν τη δημοκρατία ως απειλή για την ίδια τους την ύπαρξη.

Και αυτή είναι η πραγματικότητα και στην περίπτωση της Ρωσικής διείσδυσης και επηρεασμού της κοινής γνώμης, αλλά και για άλλους τρίτους παράγοντες ανά τον κόσμο.

Είναι πολιτική επιταγή για εμάς, ως ΕΛΚ, ως συστημικό κόμμα, το κόμμα κυβέρνησης - ένα κόμμα που επιδιώκει να κυβερνά σε κάθε κράτος μέλος - να επικεντρωθούμε σε αυτό που εκπροσωπούμε, αλλά πολύ περισσότερο σε αυτό που προτείνουμε και στα αποτελέσματα που φέρνουμε για τους λαούς της ηπείρου.

Οι εξτρεμιστές ποντάρουν στους φόβους των ανθρώπων, παρουσιάζουν όμως πολύ λίγες λύσεις, Υπερβάλλουν και εκμεταλλεύονται τους φόβους που έχουν οι άνθρωποι.

Και η δουλειά μας είναι  αποτελεσματικά όσο και με προσοχή, να διασφαλίσουμε ότι θα περάσει το μήνυμα στους πολίτες για το τι πιστεύουμε και το ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να οικοδομήσουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε ήδη επιτύχει.

Νομίζω ότι κατά κύριο λόγο όταν μιλάμε για την ασφάλεια, τα οικονομικά ζητήματα, τις κοινωνικές προκλήσεις, μπορούμε να επιδείξουμε σημαντικές επιτυχίες.

Για την επικοινωνιακή στρατηγική του ΕΛΚ προ των ευρωεκλογών:

Όταν μιλάμε για τους ακραίους και λαϊκιστές της άκρας αριστεράς αλλά και της ακροδεξιάς, αυτά τα κόμματα δεν έχουν να επιδείξουν κανένα απτό έργο σε τίποτα. 

Και νομίζω ότι η Ελλάδα εδώ είναι ίσως ένα πολύ καλό παράδειγμα. Υπάρχει αντίθεση με τις χώρες που είχαν κυβέρνηση από το ΕΛΚ, που έχουν προχωρήσει και έχουν καταφέρει να γυρίσουν τις οικονομίες του   - όπως είδαμε στην Κύπρο και ελπίζω ότι και ο ελληνικός λαός θα δει το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο - ή για παράδειγμα την Ιρλανδία, ή τις μεγαλύτερες χώρες όπως η Γερμανία.

Υπάρχουν οικονομικές πραγματικότητες που όλοι πρέπει να αγκαλιάσουμε για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την ισχυρή και θεμελιώδη αρχιτεκτονική που να επιτρέπει τη λειτουργία ισχυρότερων οικονομιών. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ισχυρή οικονομία υποστηρίζει και  βοηθά τους λαούς των χωρών αυτών.

Οι οικονομίες από μόνες τους είναι άχρηστες, ο σκοπός είναι να υποστηρίζουν τους ανθρώπους.

Και εδώ η αίσθηση μου είναι ότι υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση σε ολόκληρη την ήπειρο ότι πολλοί από αυτούς τους μεμονωμένους χαρακτήρες που συχνά είναι και διασημότητες και κάνουν συνεχώς διάφορες ψευδείς υποσχέσεις, δεν έχουν φέρει ποτέ στη ζωή τους αποτελέσματα και δεν πρόκειται να το κάνουν ποτέ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο πλαίσιο της εκστρατείας μας στο ΕΛΚ και στα κόμματα των μελών του ΕΛΚ πρέπει να εξηγήσουμε ότι και εμείς νοιαζόμαστε για το λαό, αλλά είμαστε και αποτελεσματικοί, έχουμε να δείξουμε  έργο.

Και ειλικρινά πρέπει να κάτσουμε και να συζητήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να τους φοβόμαστε, δεν έχουν ουσία στην επιχειρηματολογία τους και δεν έχουν να δείξουν κανένα έργο. Πρέπει να τους ξεμπροστιάσουμε.

Οι πολιτικοί μας πρέπει να βγουν ξανά στο δρόμο και να εξηγήσουν ότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε μια ιστορία να πούμε. Είμαστε το κόμμα που έχει μια ειλικρινή ιστορία να πει. Δεν λέμε πάντα τα ευχάριστα.

Αυτός όμως είναι ο λόγος που συνεργαζόμαστε και στο επίπεδο της ένωσης, στο επίπεδο των κρατών μελών, στο επίπεδο των θεσμών: για να φέρουμε αποτελέσματα, όχι τις Βρυξέλλες και τα όργανα, αλλά για τους πολίτες επί του εδάφους.

Για τη ρωσική επιρροή μέσω οικονομικής ή μιντιακής διείσδυσης:

Ο Ελληνικός λαός είναι στον πυρήνα της ΕΕ και στη μεγάλη πλειοψηφία του βλέπει τον εαυτό του στην ΕΕ στο μέλλον, όμως πρέπει να επαγρυπνούμε για τον κίνδυνο, ο οποίος πέραν πάσας αμφιβολίας είναι υπαρκτός, όχι μόνο μέσω των ηλεκτρονικών μέσων αλλά και μέσω των παραδοσιακών μέσων. Όπως και τη δράση ατόμων μέσα στην ΕΕ (και τον πλανήτη κατ’ επέκταση) που απειλούν τη σταθερότητα της ΕΕ μια ποικιλία μεθόδων κυρίως οικονομικής φύσεως. Εμείς όμως πρέπει να δείχνουμε τη δική μας εκδοχή και να κάνουμε αυτό που οι αντίπαλοί μας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κάνουν: να φέρνουμε αποτελέσματα για το καλό των πολιτών, στην οικονομία, το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να δουλέψουμε από κοινού με τις ιντερνετικές πλατφόρμες και με του μιντιακούς οργανισμούς για να διασφαλίσουμε την ακρίβεια της πληροφόρησης, αλλά πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι και η δική μας φωνή θα είναι παρούσα και θα ακούγεται και θα απαντά στο δημόσιο διάλογο. Να δίνουμε την αντίθετη ρητορική.

Τέλος για την ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών:

Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη συνεργασία για να καταστήσουμε τη Ευρώπη ασφαλή, όχι μόνο από τις ψευδείς ειδήσεις και τις εκστρατείες αποσταθεροποίησης αλλά και την τρομοκρατία και κάθε άλλη απειλή. Οι εγκληματίες έχουν εξελιχθεί και πρέπει και εμείς να προσαρμοστούμε σε αυτή την πραγματικότητα. Εκτιμώ ότι θα χρειαστούμε ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία, μια ιδέα είναι και η ενιαία ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών που θα χτίσει πάνω στο έργο της europol, αλλά θα πρέπει να της βρούμε και σωστή χρηματοδότηση και να την εξοπλίσουμε, αλλά ακόμα περισσότερο, να την εξηγήσουμε στους πολίτες.

Πηγή: Capital.gr