ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ: Συγκροτείται σε σώμα το νέο ΔΣ – Ρεπορτάζ και παρασκήνιο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και την πανηγυρική επανεκλογή του Κωνσταντίνου Μίχαλου στη θέση του Προέδρου, την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η συγκρότηση σε σώμα και ουσιαστικά θα «μοιραστούν» θέσεις και αρμοδιότητες.

Σχετικά με την ανθρωπογεωγραφία του νέου ΔΣ αξίζει να αναφερθούν τα εξής:

- Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι ένας ισχυρός Πρόεδρος.
- Εξελέγησαν 3 νέα πρόσωπα.
- Η αναλογία «κεντροδεξιάς» (ΝΔ κλπ) και «κεντροαριστεράς» (ΠΑΣΟΚ & ΣΥΡΙΖΑ) είναι 7 προς 4.
- Άξια αναφοράς η εκλογή ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα, του κ. Γιάννη Μασούτη.
- Καλό «μίγμα» παλαιών-νέων, τεχνοκρατών-επιχειρηματιών, που δίνει την ευκαιρία στον κ. Μίχαλο να «στήσει» τη νέα dream team της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Διαδικασία για θέσεις στο νέο ΔΣ της ΚΕΕΕ

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τα Επιμελητήρια, νέος Πρόεδρος θα είναι και πάλι ο Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Για τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου προορίζεται (όπως προβλέπεται από το νόμο που αναφέρει ότι ο Α’ Αντιπρόεδρος πρέπει να προέρχεται από Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο) ο Γιάννης Μασούτης.

Για τη θέση του Β’ Αντιπροέδρου θα διεξαχθεί εκλογική διαδικασία μεταξύ των κ.κ. Ραβάνη - Παπαδόπουλου (όπως προβλέπεται από το νόμο που αναφέρει ότι ο Β’ Αντιπρόεδρος πρέπει να προέρχεται από Βιοτεχνικό Επιμελητήριο).

Για τη θέση του Γ’ Αντιπροέδρου θα διεξαχθεί εκλογική διαδικασία μεταξύ των κ.κ. Χατζηθεοδοσίου - Βουτσινά (όπως προβλέπεται από το νόμο που αναφέρει ότι ο Γ’ Αντιπρόεδρος πρέπει να προέρχεται από Επαγγελματικό Επιμελητήριο).

Εκλογική διαδικασία μεταξύ των μελών του ΔΣ της ΚΕΕΕ θα διεξαχθεί και για τις θέσεις:
Δ’ και Ε’ Αντιπροέδρου, Γενικού Γραμματέα, Οικονομικού Επόπτη, Υπεύθυνου ΓΕΜΗ & υποστήριξης επιχειρήσεων, Υπεύθυνου διεθνών σχέσεων & εξωστρέφειας, Υπεύθυνου Έρευνας & Ανάπτυξης.

Ρεπορτάζ και παρασκήνιο

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι θέσεις και οι αρμοδιότητες που θα αναλάβουν τα νέα μέλη του ΔΣ της ΚΕΕΕ, είναι μεγάλης σημασίας καθώς καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία ότι καθένα από τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΕΕ - δεδομένου ότι όλοι είναι Πρόεδροι Επιμελητηρίων - θα κατέχει και μια θέση ευθύνης.

Υπάρχουν όμως αρκετοί παράγοντες που θα κρίνουν τις αποφάσεις του κ. Μίχαλου, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει και τις εξελίξεις.

Σίγουρα ο κ. Μίχαλος θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την εκλογή στενών του συνεργατών σε καίριες θέσεις όπως αυτή του Γενικού Γραμματέα ή του Οικονομικού Επόπτη, όπως επίσης να δώσει κίνητρο στους νεοεκλεγέντες, προκειμένου και να περαστεί το μήνυμα της ανανέωσης και να δοθεί νέα ώθηση σε πιο «παραγωγικούς» τομείς που απαιτούν αφιέρωση χρόνου και κόπου.

Τέτοιες θέσεις είναι των Υπευθύνων Έρευνας & Ανάπτυξης και ΓΕΜΗ & Υποστήριξης επιχειρήσεων και Διεθνών Σχέσεων & Εξωστρέφειας.

Βασικός Στόχος νέου ΔΣ ΚΕΕΕ

Λόγω του νέου επιμελητηριακού νόμου, τα Επιμελητήρια της χώρας βρίσκονται σε κομβικό σημείο, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα θα καθοριστεί η τύχη και που προοπτική που θα έχουν.

Δηλαδή ή θα καταστούν μοχλοί ανάπτυξης και πάταξης της γραφειοκρατίας του δημοσίου τομέα προς στήριξη των επαγγελματιών και της επιχειρηματικότητας ή θα οδηγηθούν σε ξαφνικό θάνατο.

Άρα, ο στόχος της νέας διοίκησης, είναι η μετατροπή των επιμελητηρίων σε «Επιμελητήρια Ευρωπαϊκού χαρακτήρα».

Παρασκήνιο για «κεντροδεξιούς» και «κεντροαριστερούς»

Είναι δεδομένο ότι η επιχειρηματικότητα δεν χαρακτηρίζεται από χρώματα και πολιτικές ιδεοληψίες.

Όμως, όπως και να έχει, σε επίπεδο τόσο ανθρώπινη σχέσεων όσο και γενικότερης φιλοσοφίας, η ιδεολογική αφετηρία του καθενός, έχει τη βαρύτητά της ακόμα και σε μια εκλογική διαδικασία όπως αυτή της ΚΕΕΕ.

Ο κ. Μίχαλος και σε αυτή την περίπτωση - προερχόμενος από τον χώρο της ευρύτερης κεντροδεξιάς - έχει το πάνω χέρια καθώς μαζί με τον ίδιο, η κεντροδεξιά κατέχει 7 από τις 11 θέσεις στο νέο ΔΣ της ΚΕΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα:

Από τον χώρο της Κεντροδεξιάς προέρχονται οι κ.κ. Μίχαλος, Αγνιάδης, Τσώτσος, Βουτσινάς, Μασούτης, Γεωργιάδης, Παπαδόπουλος.

Από τον χώρο της Κεντροαριστεράς προέρχονται οι κ.κ. Ραβάνης, Δαμούλος, Χατζηθεοδοσίου και ο κ. Αλιφιεράκης, ο οποίος όμως έχει άριστες διαπροσωπικές σχέσεις με τον κ. Μίχαλο.

Παρασκήνιο για θέση Α’ Αντιπροέδρου

Τις τελευταίες ώρες διακινείται μια φήμη ότι ο Γιάννης Μασούτης θα παραιτηθεί του αυτοδίκαιου ορισμού του ως Α’ Αντιπροέδρου, κυρίως από κύκλους του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς σε αυτή την περίπτωση, δίνεται η ευκαιρία στον ΠΑΣΟΚΟΓΕΝΗ Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Χατζηθεοδοσίου να θέσει υποψηφιότητα και να διεκδικήσει τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου.

Από την άλλη, οι καλά γνωρίζοντες τα της ΚΕΕΕ, δε βρίσκουν το λόγο ο κ. Μασούτης να παραιτηθεί από την άκρως τιμητική (και όχι μόνο) θέση του Α’ Αντιπροέδρου.

«Πρόκειται για θέση ευθύνης και κύρους, μέσω της οποίας ο Γιάννης Μασούτης - και δεδομένου του επιχειρηματικού του βεληνεκούς - θα μπορέσει να προσδώσει νέα ώθηση στην επιχειρηματικότητα της Βορείου Ελλάδας», τόνιζε στο 24ωρο ιστορικός Πρόεδρος Επιμελητηρίου της χώρας.

Οι ζυμώσεις συνεχίζονται πάντως με εντατικούς ρυθμούς και το μόνο σίγουρο είναι ότι την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, το νέο ΔΣ που θα συγκροτηθεί σε σώμα, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της νέας «διακυβέρνησης» Μίχαλου.

πηγή: 24wro.com.gr