Νίκος Νικολόπουλος: Το κράτος δίνει φορολογικό «συγχωροχάρτι» σε εταιρείες- κολοσσούς!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Από το γραφείο τύπου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω κοινοβουλευτική παρέμβαση του Προέδρου του και ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου:

Οι έλεγχοι - παρωδία σε πολυεθνικές εταιρείες και σε ελληνικές με μεγάλους τζίρους που είναι εισαγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχουν μπει στο στόχαστρο του Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

Το εξωφρενικό είναι ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν έχουν ελεγχθεί φορολογικά την τελευταία 20ετία. Ωστόσο, με ένα απαράδεκτο «τρυκ» λαμβάνουν πιστοποιητικά φορολογικής συμμόρφωσης. Αυτό δε, εκδίδεται από ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι αμοίβονται από τις… ελεγχόμενες εταιρείες!

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής στηλιτεύει το γεγονός, το «συγχωροχάρτι» δηλαδή που εξασφαλίζουν οι επώνυμες εταιρείες με την ανοχή του Κράτους και ήδη έχει καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Ανάμεσα στ’ άλλα, ο Νίκος Νικολόπουλος αναφέρει στην ερώτησή του: 

«Οι Έλληνες πολίτες έχουν στηθεί στο απόσπασμα από την εφορία, ενώ στην εγχώρια οικονομική ζωή υπάρχει φορολογική ασυλία. Τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, ένα ιδιότυπο καθεστώς που αφορά τη βιτρίνα των ελληνικών επιχειρήσεων, δηλαδή τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο, τις απαλλάσσει φορολογικά από το... 2009 (και πρωτύτερα), αφού είναι αρκετό το χαρτί (συγχωροχάρτι;) πιστοποίησης φορολογικού ελέγχου από ορκωτό λογιστή για να τις βγάζει λάδι. Σημειωτέον ότι ο ορκωτός προσλαμβάνεται και πληρώνεται από την εταιρεία. Όταν, όμως, γίνεται ο έλεγχος από την εφορία, προκύπτουν διαφορές! Και όχι μόνο αυτό, αλλά από εφέτος είναι προαιρετικό το χαρτί του φορολογικού ελέγχου ακόμη και από τον ορκωτό λογιστή, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων».

Τα ερωτήματα του ανεξάρτητου βουλευτή είναι σαφή και εύλογα:

1. Διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η φερεγγυότητα ενός ελέγχου, όταν ο ελέγχων  πληρώνεται από τον ελεγχόμενο;
2. Αν όχι, που προφανώς συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, πως σκέπτεστε να εξασφαλίσετε την αντικειμενικότητα των ελέγχων;
3. Θ’ αλλάξετε το διάτρητο καθεστώς πιστοποίησης των φορολογικών ελέγχων σε εταιρείες που είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ;