Το θρίλερ των φόρων: Έρχονται δυσάρεστες εκπλήξεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Καυτό φορολογικό καλοκαίρι είναι το φετινό, αφού οι φόροι πρωταγωνιστούν στη σκέψη και τη ζωή μας και πρόκειται να πραγματοποιήσουν αφαίμαξη της τάξης των 5 δισ. ευρώ το μήνα από την αγορά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αν αυτό δεν συμβεί, λόγω αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν ο κίνδυνος είναι να εκτιναχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου που σήμερα φτάνουν τα 90 δισ. ευρώ.

Με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαπιστώνουν ότι το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν φέτος είναι πολύ υψηλότερο, λόγω των νέων αυξημένων ποσοστών προκαταβολής φόρου. Ταυτόχρονα, ήδη μισθωτοί και οι συνταξιούχοι διαπίστωσαν μείωση μισθών και συντάξεων λόγω της αυξημένης παρακράτησης, και πάνω από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ. Και όλα αυτά εν μέσω αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης, των έμμεσων φόρων και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων.

Ετσι, ενώ τα εισοδήματα μειώνονται οι φορολογικές απαιτήσεις μεγαλώνουν κάνοντας την πληρωμή των υποχρεώσεων όλο και πιο δύσκολη. Σε μια Ελλάδα που κατέχει τα πρωτεία σε κρατήσεις φόρων και εισφορών όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και μεταξύ των μελών τουΟΟΣΑ, καθώς για κάθε 100 ευρώ μισθού, τα 57 πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές, οι φόροι συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ερχονται φουσκωμένα εκκαθαριστικά

Έως το τέλος του επόμενου μηνός θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, που για δεκάδες χιλιάδες υπόχρεους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αλλά και για όσους θα δηλώσουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Υπενθυμίζεται ότι τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι «φουσκωμένα» λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%, ενώ για τα εισοδήματα του 2016 (δηλώσεις 2017) έχει ψηφιστεί ήδη η αύξησή της στο 100%. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με «μπλοκάκια».

2. Αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν φέτος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα είναι αυξημένη από το 55% στο 75%.3. Εισφορά αλληλεγγύης. Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Δυσάρεστες εκπλήξεις

Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης, μπήκε σε εφαρμογή και οι μισθωτοί βρήκαν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς μισθοδοσίας ενώ οι συνταξιούχοι που είδαν να κόβεται ή να ψαλιδίζεται το ΕΚΑΣ.

Στις δυσάρεστες εκπλήξεις του Ιουλίου ήτανν και η αυστηροποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων αλλά και η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος του μήνα.Ειδικότερα, πλέον αν κάποιος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, σε διάστημα 15 ημερών δεν πληρώσει είτε τον φόρο εισοδήματος είτε τη δόση του, τότε το ηλεκτρονικό σύστημα τον αποβάλλει από τη ρύθμιση.

Φωτιά και ο ΕΝΦΙΑ

Και από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.Το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα είναι «φωτιά», καθώς περισσότεροι από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και τριπλάσιους φόρους σε σχέση με το 2015, καθώς στον συμπληρωματικό φόρο εντάσσονται για πρώτη φορά όλα τα αγροτεμάχια, ενώ το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και αυξήθηκαν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου.Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου.Ο νέος ΕΝΦΙΑ μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στους συντελεστές και στα κλιμάκια, θα πρέπει να αποφέρει κατ’ ελάχιστο στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ.

Φόροι 5 δισ. ευρώ το μήνα από τον Ιούλιο

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τον Ιούλιο, κάθε μήνα, κατά μέσο όρο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν περί τα 5 δισ. ευρώ, γεγονός που ενισχύει την αγωνία των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των εισπράξεων και τυχόν νέα «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων χρεών τα οποία ήδη ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ.

Και το θρίλερ των φόρων δεν σταματά βέβαια στο δεύτερο εξάμηνο.

Από τον Ιανουάριο πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τα εξής: αύξηση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 15%, επιβολή τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας ύψους 5%, επιβολή φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ, αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου των τσιγάρων, αύξηση του ΕΦΚ αμόλυβδης βενζίνης από 670 σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων από 330 σε 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, αύξηση του ΕΦΚ υγραερίων (LPG) που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων από 330 σε 430 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα, μείωση του ΕΦΚ φυσικού αερίου για οικιακή χρήση από 1,5 σε 0,30 ανά gigajoule.