Πρόταση-έκπληξη του ΔΝΤ: Η Ελλάδα να μην πληρώνει μέχρι το 2040 τόκους ή κεφάλαιο για το χρέος της

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πρόταση η Ελλάδα να μην καταβάλει τόκους ή κεφάλαιο προς την ευρωζώνη μέχρι το 2040 έχει υποβάλει το ΔΝΤ σύμφωνα με πηγές του Ταμείου που επικαλείται το Dow Jones Newswires.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου το ΔΝΤ προτείνει τα δάνεια της Ελλάδας προς την ευρωζώνη να ωριμάζουν στο διάστημα 2040-2080, καθώς και να τεθεί το επιτόκιο των δανείων αυτών στο 1,5%, για δεκαετίες.

Οι πηγές αναφέρουν ακόμη ότι οι θέσεις του ΔΝΤ και της ευρωζώνης για το χρέος είναι πολύ μακριά, και ότι χρειάζεται μια συμφωνία για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να δεσμευθούν από τώρα σε παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους, κάτι που αναμένεται να καταδειχθεί και στην υπουργική σύνοδο της G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας στις 20 και 21 Μαΐου, όπου εκτιμάται πως ΔΝΤ και ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα παρουσιαστεί στο ΔΝΤ ένας οδικός χάρτηςγια την ελάφρυνση του χρέους με ορίζοντα το φθινόπωρο. Αυτό θα αφήσει μετέωρο το θέμα της συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως επιδιώκει.